Zelo živahno je bilo te dni na Pristavi. Vsepovsod veselo razpoloženje, delo, hitenje. Prešernova šola je 9. septembra 2023 praznovala 70 let svojega plodnega življenja. Objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Svobodni Sloveniji.

 

V tistih daljnih časih, leta 1953, je mlada, požrtvovalna učiteljica gdč. Mija Markež priklicala v življenje slovensko šolo na Pristavi. Ni bilo učilnic, ne šolskih klopi, niti strehe nad glavicami 10 učencev, ki so sedeli pod ombujem, še preje pa se stiskali po skromnih stanovanjih  slovenskih rojakov, ki so dali svoje prostore na razpolago za šolo. Tako se je začelo in prišlo do visokega jubileja 70 let.

 

Praznovanje smo začeli z dviganjem zastav in petjem argentinske in slovenske himne. Nato je g. A. Klarreich pozdravil veleposlanika gospoda Alaina Briana Berganta ter sekretarko go. Tijo Kuhar; našega dušnega pastirja č.g. Francija Cukjatija, predsednika Zedinjene Slovenije  inž. Jureta Komarja; predsednika  Društva Slovenska Pristava inž. Bineta Magistra, ravnateljico slovenskih osnovnih šol go. Lucijano Servin Čeč, ravnateljico slovenskega srednješolskega tečaja go. Julko Furlan, predsednike vseh slovenskih društev in domov, voditeljice in učiteljice slovenskih osnovnih šol ter vse navzoče.

 

Sledil je govor ravnateljice Prešernove šole ge. Andrejke Papež Cordoba, ki je pozdravila vse navzoče v slovenskem in španskem jeziku ter povedala sledeče: »Komu Zdravljico danes, bratje, čmo zapet? Nocoj brez dvoma naši Prešernovi šoli! Prešernova šola že 70 let združuje otroke slovenske krvi in jim krepi ljubezen do slovenstva. Kaj vse je doprinesla našim otrokom in njihovim družinam! Otroci še vedno govorijo slovensko, pojejo slovensko, nastopajo na raznih odrskih predstavah, prejemajo zakramente v slovenskem jeziku v deželi, 12.000 km oddaljeni od Slovenije, kjer poleg podajanja znanja vzgajamo otroke tudi v vrednotah srčne kulture.

 

A ta obletnica ni samo jubilej, je pravzaprav dan veselja, dan hvaležnosti, ki nam prikliče v spomin vse graditelje naše slovenske šole, ki so toliko let darovali svoj dragoceni čas. Predvsem pa se spominjamo gdč. Mije Markež, ustanoviteljice Prešernove šole.

 

Geslo naše 70-letnice naj nas spodbuja, da tako kakor sta blaženi škof A. M. Slomšek in veliki pesnik dr. France Prešeren branila svoj narod in svoj jezik, bodimo tudi mi ponosni nanj in si po svojih močeh prizadevajmo, da bomo ohranili slovensko besedo v naši sedanji domovini, ki jo je zdomski pesnik imenoval Atlantska Slovenija, kjer naj bi slovenska beseda tu pod Andi še dolgo odmevala! S hvaležnostjo do vsega, kar smo dosegli, usmerimo korak v novo desetletje v zvestobi Bogu, Sloveniji in Argentini!«vo desetletje v zvestobi Bogu, Sloveniji in Argentini!«.

 

Nato je naš dušni pastir č.g. Franci Cukjati poudaril važnost verskega pouka pri otrocih in se spomnil vseh katehetov, sedaj že pokojnih, ki so v teh letih poučevali verouk: č.g. Lamovšek, Škerbec, Bergant in Kukovica. Sedaj je katehet č.g. Cukjati, sodeloval je pa tudi č.g. Robert Brest. Verouk poučujejo tudi učiteljice.

 

Gospod veleposlanik Alain Brian Bergant je omenil s kakšnim zanimanjem sledijo v Sloveniji ohranjanju slovenske kulture  in slovenskih šol po svetu in zamejstvu. Izrazil je izreden poklon gdč. Miji Markež za njeno 45 letno delo in poučevanje v šoli.

 

Predsednik Zedinjene Slovenije je pozdravil navzoče in izročil  ravnateljici ge. Andrejki Papež Cordoba priznanje Prešernovi šoli. Sledil je pozdrav predsednika Društva Slovenska Pristava inž. Bineta Magistra, in ravnateljice slovenskih osnovnih šol ge. Lucijane Servin Čeč ter govor ge. Nadice Grohar, dolgoletne učiteljice in bivše ravnateljice Prešernove šole.

 

Č.g. Franci Cukjati je nato blagoslovil spominsko ploščo za 70. obletnico Prešernove šole.

 

Program se je nadaljeval v zgornji dvorani, kjer so nas učenci Prešernove šole razveselili z lepo igro PETER PAN. Igra je presegla vsa pričakovanja. Nastopili so vsi sedanji učenci, vseh 43 otrok ter tudi nekateri bivši učenci. Glavne vloge so bile odlično odigrane. Wendy (Martina Kocmur), Jaka (Gašper Petrocco), Miha (Peter Cicciaro) in Zvončnica (Marija Oblak) so popolnoma obvladali obširno besedilo.

 

Odlično je bila odigrana težka in zahtevna vloga Peter Pana (Boštjan Zarnik). Poleg brezhibno podanega obširnega besedila se je mladi igralec popolnoma vživel v svojo vlogo junaka, ki vedno pomaga in rešuje vsakega, ki je  potreben pomoči. 

 

Wendy se je prilagodila svoji vlogi v vsakem  položaju. Najprej kot uporna hčerkica, nato ljubeča sestrica manjših bratcev, nato kot trpeča žrtev sovražne puščice.

 

Zahtevni vlogi kapitana Kljuke (Niko Stariha) in Tigraste Lilije  (Emma Žužek) sta bili odlično predstavljeni. Oba sta se vživela v svojo vlogo in imeli smo občutek, da vidimo res poveljnika piratov in indijansko princeso.

 

Ker pa ima vsak kapitan svoje sodelavce, jih je imel tudi kapitan Kljuka. To so bili Gusarji: Kavka (Alenka Modic), Grdi (Julian Tomazin), Špeh (Simon Zarnik), Švic (Ignacij Paulise), Gusar I (Valentin Burgar).  Tem so pa pomagali še drugi: (Constantino Kovačič, Felipe D Agostin, Agustin Rotemberg, Agustin Štrubelj, Federico Tomazin, Mirko Truden, Mauro Guardia). Poleg teh mladih Gusarjev je pa imel kapitan Kljuka tudi zbor starejših Gusarjev, ki so peli svoje pesmi in vihrali bridke sablje in so si nadeli ime: »Gusarski zaklad« (bivši učenci; Martin Križ, Vinko Lazar, Matej Modic, Miloš Mavrič, Marko Skubic).

Otroci v kostumih stojijo na odru
Udeleženci dogodka nazdravljajo z vinom

Ljubke morske deklice v srebrnih oblekah so bile pravi okrasek na odru, ko so plesale in premikale svoje majhne nogice. (Frani Hernandez A., Natalia  Burgar, Mia Štrubelj, Catalina Kocmur, Maia Eiletz, Milena in Valentina Klarreich, Ludmila Pisano, Sofi Rotemberg, Valentina Ben  Gričar, Tatiana Volk).

 

Skupinica indijancev in indijank (Domi Hernandez A, Emi Mele, Vinko Kovačič, Bojan Cicciaro, Emi Rotemberg, Valentin Tapia, Valentin Antuna, Simon Pograjc) je lepo spremljala svojo princeso (Maja Skubic).

 

Izgubljeni dečki pa so našli pri kapitanu Kljuka svojo zaposlitev in se pridružili  skupini njegovih sodelavcev (Suhi: Felipe Pisano, Čvek: Peter Kocmur, Špeglar: Matej Štrubelj, Kravželj: Fran Oblak, Prvi: Niko Pisano, Drugi: Maksi Gaser, Tretji: Franci Gričar).

 

Bivša učenca Prešernove šole ga. Darling (Cecilija Kocmur) in g. Darling (Damian Kovačič) sta kot skrbna mamica in očka lepo poskrbela za svojo družinico, ki je v spanju živela v čudoviti družbi Peter Pana.

 

Posebno presenečenje je bila premikajoča se scena. Bratca in sestrica so leteli po nebu in ozadje se je menjalo, kakor je potekal njihov polet. Ni bilo nobenega odmora. Zastor se je zaprl samo za dve minuti in bili smo v gozdu in takoj nato na morju, nato na ladji piratov in v taboru indijancev. Skrbno pripravljena scenografija, ki sta jo izdelali Sandra Petkovšek Beltram in Magdalena Cordoba ter pomembni sodelavci Nevenka Pavlovčič Štrubelj, Aleks Zarnik, Nadja Kogovšek Klarreich, Albi Klarreich in Dani Čop   je bila zamenjana v 2 minutah. Celo resničen čoln je plaval po morju!

 

Iskrena zahvala in pohvala gre režiserjem g. Danijelu Kocmurju, gospema Rotiji Grbec Zarnik in Marjani Petkovšek Kocmur za njihovo požrtvovalno delo. Ogromno časa, truda in potrpljenja so vložili v to delo.

 

Hvala vsem sodelavcem, ki so s svojim delom pripomogli k takemu uspehu igre, pripravili sceno, obleke, naučili otroke  plesa, petja, poskrbeli za maskiranje in pričeske, za tehnično opremo, luč in zvok, za grafično oblikovanje itd.

 

Zahvalo smo dolžni tudi tistim  pridnim »delavnim mravljam«, ki so mesece in mesece delale in  preskrbele na tisoče malenkosti in dale vso svojo iznajdljivost za dosego gotovih učinkov, šivale in popravljale obleke itd. To je bila skupina, ki je delovala v zakulisju: (Marisa Žužek, Alejandro Zarnik, Saša Golob, Matjaž Štrubelj in skupina obrtniških vil: Ceci Kocmur, Veronika Kocmur, Daniela Burgar, Marisa Žužek in Saša Golob Eiletz.)

Zahvala našim pridnim učiteljicam za njihovo neprecenljivo delo. Vedno so bile navzoče, pomagale in delale, mirile vročekrvne indijančke, da so mirno čakali na vajah.  Tako smo srečno prišli do predstave brez polomljenih rok in nogic in z glavicami brez bušk.

 

Sledila je zahvala vsem učiteljicam in učiteljem, ki so poučevali med letoma 2014 in 2023:  Luči Skubic, Pauli Skubic Podržaj, Karolina Kenda, Viktorija Selan, Polona Lazar Pintar, Roži Esih, Anka Savelli Gaser, Nadica Kopač Grohar, Andrejka Papež Cordoba, Mimi Gorišek Comito, Tatjana Rožanec, Monika Češarek Kenda, Marjana Ayerbe Cicciaro, Damijan Pavšer, Rotija Grbec Zarnik, Magdalena Cordoba, Zofi Skubic, Nevenka Grohar, Nežka Papež Antuña, Lučka Rant Papež, Andrejka Kovačič, Majda Maček Proto, Cecilija Skubic Tozzi, Saši Jelenc Vodnik in č.g.Franci Cukjati.

 

Po igri so nas povabili, da si ogledamo slike zgodovine naše šole, ki je profesionalno pripravila ga. Nežka Papež Antuña. Zatem smo bili povabljeni na zakusko. Skrbne mamice so pripravile golaž, empanadas, vseh vrst pecivo, pijačo in vse potrebno. Belo pogrnjene mize na dvorišču  s slovenskimi zastavicami in lučkami so dale večeru še poseben čar.

 

Tako je minila proslava  70 letnice Prešernove šole in sedaj

» S Prešernovo Zdravljico naprej v bodočnost!«

Simpozij o umetni inteligenci je pokazal odličnost slovenskih raziskovalcev v ZDA

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu je v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF) organiziralo simpozij o umetni inteligenci, na katerem je bil izpostavljen izjemen prispevek slovenskih raziskovalcev, ki delujejo…

Odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije

V organizaciji Veleposlaništva RS v Buenos Airesu, Slovenskega podpornega društva v Cordobi in lektorata slovenskega jezika na Katoliški univerzi so v ponedeljek, 27. novembra, v Cabildu odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije  (“El Patrimonio Cultural Inmaterial de…

Kamišibaj predstava za Slovence v Lihtenštajnu in Avstriji

V novembru so v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v Lihtenštajnu in na Predarlskem (Avstrija) organizirali kulturni dan na temo kamišibaja. Prispevek o dogodku je pripravil Rajko Tekalec, učitelj DPS v Kneževini Lihtenštajn in na Predarlskem. Kamišibaj, japonska umetnost pripovedovanja ob slikah…

Projekt Abraham v Švici

V sklopu projekta Abraham so se v soboto, 2.12.2023, Slovenci v Švici družili ob ljudski pesmi in plesu v oddelku Zug, kamor so prišli tudi učenke in učenci iz oddelka Luzern.  Rajko Tekalec kot učitelj dopolnilnega pouka slovenščine v Švici,…

Predstavitev založniške dejavnosti Društva Triglav iz Banja Luke v Beogradu

V soboto, 02.12.2023, so člani Društva Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banja Luke obiskali Društvo Sava Beograd in ob tej priložnosti predstavili svojo založniško dejavnost. Obisk je nadaljevanje sodelovanja Društva Triglav z Društvom Sava, ki se je začelo s predstavitvijo…

Miklavž je v Bruslju razveselil pridne slovenske otroke

Včerajšnji večer (30. november 2023) bo mnogim ostal v prijetnem spominu, saj jih je tokrat prvič obdaril pravi samcati Miklavž. Objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Društvu Slo-Bel.    Tudi starejši otroci, ki so prejšnja leta že prejeli darila…

24. martinovanje v Banjaluki

V nekoliko drugačnem ambientu, a vseeno v dobrem vzdušju in še boljši družbi, so v Društvu Slovencev Republike Srbske Triglav letos že 24. leto zapored praznovali tradicionalno martinovanje. V Mladinskem centru v Banjaluki so se 18.11.2023 zbrali s številnimi starimi…

71. obletnica društva Slovenska vas

Društvo Slovenska vas je 5. novembra 2023 praznovalo 71. obletnico svojega delovanja. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je o slovesnosti pripravila Kristina Grbec. November v Buenos Airesu, pa mraz kot da bi zima, ki bi se že pred časom morala…

Minister Arčon v Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je 27. novembra 2023 mudil v Kanalski dolini. Najprej so ga na svojem sedežu v Ovčji vasi sprejeli predstavniki Združenja Don Mario Černet, nato se je v prostorih Slovenskega…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.