Zelo živahno je bilo te dni na Pristavi. Vsepovsod veselo razpoloženje, delo, hitenje. Prešernova šola je 9. septembra 2023 praznovala 70 let svojega plodnega življenja. Objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Svobodni Sloveniji.

 

V tistih daljnih časih, leta 1953, je mlada, požrtvovalna učiteljica gdč. Mija Markež priklicala v življenje slovensko šolo na Pristavi. Ni bilo učilnic, ne šolskih klopi, niti strehe nad glavicami 10 učencev, ki so sedeli pod ombujem, še preje pa se stiskali po skromnih stanovanjih  slovenskih rojakov, ki so dali svoje prostore na razpolago za šolo. Tako se je začelo in prišlo do visokega jubileja 70 let.

 

Praznovanje smo začeli z dviganjem zastav in petjem argentinske in slovenske himne. Nato je g. A. Klarreich pozdravil veleposlanika gospoda Alaina Briana Berganta ter sekretarko go. Tijo Kuhar; našega dušnega pastirja č.g. Francija Cukjatija, predsednika Zedinjene Slovenije  inž. Jureta Komarja; predsednika  Društva Slovenska Pristava inž. Bineta Magistra, ravnateljico slovenskih osnovnih šol go. Lucijano Servin Čeč, ravnateljico slovenskega srednješolskega tečaja go. Julko Furlan, predsednike vseh slovenskih društev in domov, voditeljice in učiteljice slovenskih osnovnih šol ter vse navzoče.

 

Sledil je govor ravnateljice Prešernove šole ge. Andrejke Papež Cordoba, ki je pozdravila vse navzoče v slovenskem in španskem jeziku ter povedala sledeče: »Komu Zdravljico danes, bratje, čmo zapet? Nocoj brez dvoma naši Prešernovi šoli! Prešernova šola že 70 let združuje otroke slovenske krvi in jim krepi ljubezen do slovenstva. Kaj vse je doprinesla našim otrokom in njihovim družinam! Otroci še vedno govorijo slovensko, pojejo slovensko, nastopajo na raznih odrskih predstavah, prejemajo zakramente v slovenskem jeziku v deželi, 12.000 km oddaljeni od Slovenije, kjer poleg podajanja znanja vzgajamo otroke tudi v vrednotah srčne kulture.

 

A ta obletnica ni samo jubilej, je pravzaprav dan veselja, dan hvaležnosti, ki nam prikliče v spomin vse graditelje naše slovenske šole, ki so toliko let darovali svoj dragoceni čas. Predvsem pa se spominjamo gdč. Mije Markež, ustanoviteljice Prešernove šole.

 

Geslo naše 70-letnice naj nas spodbuja, da tako kakor sta blaženi škof A. M. Slomšek in veliki pesnik dr. France Prešeren branila svoj narod in svoj jezik, bodimo tudi mi ponosni nanj in si po svojih močeh prizadevajmo, da bomo ohranili slovensko besedo v naši sedanji domovini, ki jo je zdomski pesnik imenoval Atlantska Slovenija, kjer naj bi slovenska beseda tu pod Andi še dolgo odmevala! S hvaležnostjo do vsega, kar smo dosegli, usmerimo korak v novo desetletje v zvestobi Bogu, Sloveniji in Argentini!«vo desetletje v zvestobi Bogu, Sloveniji in Argentini!«.

 

Nato je naš dušni pastir č.g. Franci Cukjati poudaril važnost verskega pouka pri otrocih in se spomnil vseh katehetov, sedaj že pokojnih, ki so v teh letih poučevali verouk: č.g. Lamovšek, Škerbec, Bergant in Kukovica. Sedaj je katehet č.g. Cukjati, sodeloval je pa tudi č.g. Robert Brest. Verouk poučujejo tudi učiteljice.

 

Gospod veleposlanik Alain Brian Bergant je omenil s kakšnim zanimanjem sledijo v Sloveniji ohranjanju slovenske kulture  in slovenskih šol po svetu in zamejstvu. Izrazil je izreden poklon gdč. Miji Markež za njeno 45 letno delo in poučevanje v šoli.

 

Predsednik Zedinjene Slovenije je pozdravil navzoče in izročil  ravnateljici ge. Andrejki Papež Cordoba priznanje Prešernovi šoli. Sledil je pozdrav predsednika Društva Slovenska Pristava inž. Bineta Magistra, in ravnateljice slovenskih osnovnih šol ge. Lucijane Servin Čeč ter govor ge. Nadice Grohar, dolgoletne učiteljice in bivše ravnateljice Prešernove šole.

 

Č.g. Franci Cukjati je nato blagoslovil spominsko ploščo za 70. obletnico Prešernove šole.

 

Program se je nadaljeval v zgornji dvorani, kjer so nas učenci Prešernove šole razveselili z lepo igro PETER PAN. Igra je presegla vsa pričakovanja. Nastopili so vsi sedanji učenci, vseh 43 otrok ter tudi nekateri bivši učenci. Glavne vloge so bile odlično odigrane. Wendy (Martina Kocmur), Jaka (Gašper Petrocco), Miha (Peter Cicciaro) in Zvončnica (Marija Oblak) so popolnoma obvladali obširno besedilo.

 

Odlično je bila odigrana težka in zahtevna vloga Peter Pana (Boštjan Zarnik). Poleg brezhibno podanega obširnega besedila se je mladi igralec popolnoma vživel v svojo vlogo junaka, ki vedno pomaga in rešuje vsakega, ki je  potreben pomoči. 

 

Wendy se je prilagodila svoji vlogi v vsakem  položaju. Najprej kot uporna hčerkica, nato ljubeča sestrica manjših bratcev, nato kot trpeča žrtev sovražne puščice.

 

Zahtevni vlogi kapitana Kljuke (Niko Stariha) in Tigraste Lilije  (Emma Žužek) sta bili odlično predstavljeni. Oba sta se vživela v svojo vlogo in imeli smo občutek, da vidimo res poveljnika piratov in indijansko princeso.

 

Ker pa ima vsak kapitan svoje sodelavce, jih je imel tudi kapitan Kljuka. To so bili Gusarji: Kavka (Alenka Modic), Grdi (Julian Tomazin), Špeh (Simon Zarnik), Švic (Ignacij Paulise), Gusar I (Valentin Burgar).  Tem so pa pomagali še drugi: (Constantino Kovačič, Felipe D Agostin, Agustin Rotemberg, Agustin Štrubelj, Federico Tomazin, Mirko Truden, Mauro Guardia). Poleg teh mladih Gusarjev je pa imel kapitan Kljuka tudi zbor starejših Gusarjev, ki so peli svoje pesmi in vihrali bridke sablje in so si nadeli ime: »Gusarski zaklad« (bivši učenci; Martin Križ, Vinko Lazar, Matej Modic, Miloš Mavrič, Marko Skubic).

Otroci v kostumih stojijo na odru
Udeleženci dogodka nazdravljajo z vinom

Ljubke morske deklice v srebrnih oblekah so bile pravi okrasek na odru, ko so plesale in premikale svoje majhne nogice. (Frani Hernandez A., Natalia  Burgar, Mia Štrubelj, Catalina Kocmur, Maia Eiletz, Milena in Valentina Klarreich, Ludmila Pisano, Sofi Rotemberg, Valentina Ben  Gričar, Tatiana Volk).

 

Skupinica indijancev in indijank (Domi Hernandez A, Emi Mele, Vinko Kovačič, Bojan Cicciaro, Emi Rotemberg, Valentin Tapia, Valentin Antuna, Simon Pograjc) je lepo spremljala svojo princeso (Maja Skubic).

 

Izgubljeni dečki pa so našli pri kapitanu Kljuka svojo zaposlitev in se pridružili  skupini njegovih sodelavcev (Suhi: Felipe Pisano, Čvek: Peter Kocmur, Špeglar: Matej Štrubelj, Kravželj: Fran Oblak, Prvi: Niko Pisano, Drugi: Maksi Gaser, Tretji: Franci Gričar).

 

Bivša učenca Prešernove šole ga. Darling (Cecilija Kocmur) in g. Darling (Damian Kovačič) sta kot skrbna mamica in očka lepo poskrbela za svojo družinico, ki je v spanju živela v čudoviti družbi Peter Pana.

 

Posebno presenečenje je bila premikajoča se scena. Bratca in sestrica so leteli po nebu in ozadje se je menjalo, kakor je potekal njihov polet. Ni bilo nobenega odmora. Zastor se je zaprl samo za dve minuti in bili smo v gozdu in takoj nato na morju, nato na ladji piratov in v taboru indijancev. Skrbno pripravljena scenografija, ki sta jo izdelali Sandra Petkovšek Beltram in Magdalena Cordoba ter pomembni sodelavci Nevenka Pavlovčič Štrubelj, Aleks Zarnik, Nadja Kogovšek Klarreich, Albi Klarreich in Dani Čop   je bila zamenjana v 2 minutah. Celo resničen čoln je plaval po morju!

 

Iskrena zahvala in pohvala gre režiserjem g. Danijelu Kocmurju, gospema Rotiji Grbec Zarnik in Marjani Petkovšek Kocmur za njihovo požrtvovalno delo. Ogromno časa, truda in potrpljenja so vložili v to delo.

 

Hvala vsem sodelavcem, ki so s svojim delom pripomogli k takemu uspehu igre, pripravili sceno, obleke, naučili otroke  plesa, petja, poskrbeli za maskiranje in pričeske, za tehnično opremo, luč in zvok, za grafično oblikovanje itd.

 

Zahvalo smo dolžni tudi tistim  pridnim »delavnim mravljam«, ki so mesece in mesece delale in  preskrbele na tisoče malenkosti in dale vso svojo iznajdljivost za dosego gotovih učinkov, šivale in popravljale obleke itd. To je bila skupina, ki je delovala v zakulisju: (Marisa Žužek, Alejandro Zarnik, Saša Golob, Matjaž Štrubelj in skupina obrtniških vil: Ceci Kocmur, Veronika Kocmur, Daniela Burgar, Marisa Žužek in Saša Golob Eiletz.)

Zahvala našim pridnim učiteljicam za njihovo neprecenljivo delo. Vedno so bile navzoče, pomagale in delale, mirile vročekrvne indijančke, da so mirno čakali na vajah.  Tako smo srečno prišli do predstave brez polomljenih rok in nogic in z glavicami brez bušk.

 

Sledila je zahvala vsem učiteljicam in učiteljem, ki so poučevali med letoma 2014 in 2023:  Luči Skubic, Pauli Skubic Podržaj, Karolina Kenda, Viktorija Selan, Polona Lazar Pintar, Roži Esih, Anka Savelli Gaser, Nadica Kopač Grohar, Andrejka Papež Cordoba, Mimi Gorišek Comito, Tatjana Rožanec, Monika Češarek Kenda, Marjana Ayerbe Cicciaro, Damijan Pavšer, Rotija Grbec Zarnik, Magdalena Cordoba, Zofi Skubic, Nevenka Grohar, Nežka Papež Antuña, Lučka Rant Papež, Andrejka Kovačič, Majda Maček Proto, Cecilija Skubic Tozzi, Saši Jelenc Vodnik in č.g.Franci Cukjati.

 

Po igri so nas povabili, da si ogledamo slike zgodovine naše šole, ki je profesionalno pripravila ga. Nežka Papež Antuña. Zatem smo bili povabljeni na zakusko. Skrbne mamice so pripravile golaž, empanadas, vseh vrst pecivo, pijačo in vse potrebno. Belo pogrnjene mize na dvorišču  s slovenskimi zastavicami in lučkami so dale večeru še poseben čar.

 

Tako je minila proslava  70 letnice Prešernove šole in sedaj

» S Prešernovo Zdravljico naprej v bodočnost!«

Zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo

Z veseljem sporočamo, da je v okviru Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo, kjer bodo na enem mestu na voljo koristne informacije in usmeritve, s katerimi bo urejanje…

Minister Arčon na obisku pri Slovencih v Srbiji

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je med 12. in 14. majem obiskal Srbijo. Minister Matej Arčon s slovenskimi društvi na severu Srbije Po ocenah v Srbiji živi okoli deset tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Ustanovljenih…

Gostovanje Lutkovne skupine Luki v Banja Luki in Prijedoru

Na lep pomladni dan, 11. maja 2024, je Društvo Slovencev Triglav v Banja Luki gostilo prav posebne goste. Amaterska Lutkovna skupina Luki iz Kisovca je za otroke uprizorila avtorsko predstavo Izgubljeni volk.  Za gostovanje slovenske lutkovne skupine v Banja Luki…

Slovenščina nas povezuje: Učenci DPS iz Švice obiskali Osnovno šolo Nazarje

V sklopu projekta Slovenščina nas povezuje so učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Švice med 9. in 13. majem 2024 obiskali Osnovno šolo Nazarje.  Učenci DPS v Švici so v Nazarjah imeli priložnost biti del pouka, spoznati nove prijatelje in ta…

Delavnica kamišibaja v Banja Luki

V soboto, 13. 4. 2024, so v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka skupaj z osnovnošolskimi učenci dopolnilnega pouka slovenščine spoznavali japonsko gledališče kamišibaj. Krajši prispevek o dogodku je pripravila Barbara Goršič.  Ker v mesecu maju pričakujemo v društvu obisk slovenske…

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je gostoval pri dopolnilnem pouku slovenščine na Dunaju

Od 22. do 24. aprila 2024 je Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije gostoval pri dopolnilnem pouku slovenščine na Dunaju.   Za slovenske otroke in mladostnike na Dunaju ter v okolici je pripravil dve delavnici, in sicer Kaj sta počela…

70. misijonska tombola v Slomškovem domu

V nedeljo, 7. aprila 2024, so v Slomškovem domu (Ramos Mejía) izvedli že 70. misijonsko tombolo. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga za Svobodno Slovenijo pripravili v Slomškovem domu. Bela nedelja, prva po Veliki noči, je med Slovenci v Argentini…

Slovenec Staš Čakš v polfinalu tekmovanja v klasični kitari v Luksemburgu

Slovenski glasbenik Staš Čakš bo nastopil v polfinalu 3. mednarodnega tekmovanja v klasični kitari. Tekmovanje bo potekalo v sklopu Luksemburškega kitarskega festivala, ki ga bo od 10. do 13. maja 2024 gostil glasbeni konservatorij mesta Luksemburg.   Polfinalni krog bo…

Stati inu obstati: Pogled na 50-letno dediščino dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, Lihtenštajnu in na Predarlskem

Iz Züricha poročajo o izidu posebnega zbornika Stati inu obstati, ki predstavlja pogled na 50-letno dediščino dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, Kneževini Lihtenštajn in na Predarlskem. Zbornik je bil izdan ob 50. obletnici obstoja dopolnilnega pouka v teh regijah ter…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.