Back to Top

23nov(nov 23)16:3026(nov 26)20:00Filmi o slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem

Podrobnosti dogodka

Zaključek novembra bo pri Kinoateljeju prežet s predstavitvijo filmov o slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem. V goste prihajata režiserki Andrina Mračnikar in Milena Olip s svojima filmoma, v katerih se podajata v raziskovanje zgodovine slovenske narodne skupnosti in odpirata priložnost za razmislek o kulturni identiteti v manjšinskih skupnostih.

V četrtek, 23. novembra, se bo ob 17.30 čez veliko platno v Hiši filma v Gorici razprostrla posebna projekcija filma Sine Legibus po poteh 1976 režiserke Milene Olip. Filmu bo sledil pogovor z avtorico.

71-minutni zgodovinski kalejdoskop nas vodi skozi spomine 105-letne Mice Olip, ki nas popelje v dvojezično južno Koroško leta 1976. Prinaša nam edinstven vpogled v obdobje, ko se je slovenska narodna skupnost odločila za bojkot preštevanja na Koroškem, ki naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov. Režiserka se pripovedi loteva »s srcem in poezijo, ki sta velikokrat spregledani temelj pristnih uporov. S tistim nežnim slovenskim srcem, ki se znova zdi, da se je najbolj ohranilo zunaj Slovenije,« je zapisala žirija festivala DOKUDOC v Mariboru, ki je leta 2018 filmu dodelila nagrado za najboljši film.

Zadnji novembrski vikend bo obarvan z mednarodno nagrajenim filmom Izginjanje, ki ga bomo premierno prikazali v Italiji, prvič bo tudi opremljen z italijanskimi podnapisi. Dogodke smo pripravili s podporo Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Celovečerni dokumentarec popelje skozi obdobje zadnjih stotih let, od koroškega plebiscita do današnjih dni, in razkriva zgodovino, ki je bila dolgo spregledana v avstrijskem avdiovizualnem spominu. Posebno pozornost film namenja Hodišam, svojemu domačemu kraju, kjer se je dramatično spremenil jezikovni in kulturni pejzaž. Pred sto leti je več kot 95 odstotkov prebivalcev Hodiš govorilo slovensko, danes pa skorajda nihče ne govori ali razume tega jezika. Režiserka skozi film sprašuje: »Kaj ti pomaga jezik, če ga ne moreš z nikomer več govoriti?«

V soboto, 25. novembra, se pomikamo v Špietar, v Krajinski in pripovedni muzej (SMO). Ob 18. uri se bo odvil pogovor o pomenu šolstva za ohranjanje jezikovne in kulturne identitete. Na njem bodo sodelovali državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, režiserka Andrina Mračnikar, pedagoška in kulturna delavka Živa Gruden, jezikoslovka Andreja Kalc s Slovenskega raziskovalnega inštituta v Trstu in Marko Marinčič, novinar Primorskega dnevnika. Ob 19. uri sledi projekcija filma Izginjanje. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo (ISK) ter SMO-jem.

V nedeljo, 26. novembra, bo film Izginjanje ob 18. uri na ogled v kinu Super v Trstu. Projekciji sledi pogovor z režiserko, ki je za film dobila nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, nagrado občinstva na filmskem festivalu Diagonale v Celovcu in vesno za posebne dosežke na 25. Festivalu slovenskega filma. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim klubom iz Trsta.

Več informacij najdete tukaj.

Veselimo se skupnega ogleda filma!

Več

Čas

23 (četrtek) 16:30 - 26 (Nedelja) 20:00(GMT+01:00)

Organizator

Skip to content