Back to Top

18maj(maj 18)18:0023(maj 23)19:00Skupinska razstava Piccole geometrie / Male geometrije

Podrobnosti dogodka

Umetnice in umetniki:

Jaka Bonča, Beti Bricelj, Avgust Černigoj, Aleksander Drakulič, Dušan Fišer,

Milan Golob, Josip Gorinšek, Matjaž Hmeljak, Cvetka Hojnik, Drago Hrvacki,

Danilo Jejčič, Duša Jesih, Janez Lenassi, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko,

Sandi Renko, Oto Rimele, Irena Romih, Nejč Slapar, Katja Sorta, Eduard Stepančič,

Franc Vecchiet, Sebastijan Vojvoda, Edvard Zajec

 

kurator Denis Volk

 

Odprtje razstave: četrtek, 18. maja 2023, ob 18.00 uri

 

Od četrtka, 18. maja 2023 bo v razstavnem prostoru DoubleRoom arti visive v Trstu na ogled skupinska razstava Piccole geometrie / Male geometrije, na kateri bodo predstavljena umetniška dela 25 slovenskih umetnikov. Nastala so z uporabo geometrije in sodijo v geometrično abstrakcijo.

Dela na razstavi so zasnovali: Jaka Bonča, Beti Bricelj, Avgust Černigoj, Aleksander Drakulič, Dušan Fišer, Milan Golob, Josip Gorinšek, Matjaž Hmeljak, Cvetka Hojnik, Drago Hrvacki, Danilo Jejčič, Duša Jesih, Janez Lenassi, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko, Sandi Renko, Oto Rimele, Irena Romih, Nejč Slapar, Katja Sorta, Eduard Stepančič, Franc Vecchiet, Sebastijan Vojvoda, Edvard Zajec.

Izbor je pripravil kurator Denis Volk.

 

Razstava Piccole geometrie / Male geometrije je pregled ustvarjanja umetnic in umetnikov geometrijske abstrakcije s slovenskega govornega območja, ne samo iz Slovenije, pač pa tudi iz zamejstva v Italiji, na Madžarskem in v hrvaški Istri. Začetki pojavljanja geometrije v sodobni slovenski umetnosti segajo v leto 1924, ko je avantgardist Avgust Černigoj, ki se je vrnil z Bauhausa, v Ljubljani pripravil prvo predstavitev konstruktivistične umetnosti na Slovenskem. Razstava tako zajema časovno obdobje od dvajsetih let prejšnjega stoletja do danes. Razstavljena dela so večinoma slikarska, grafična ter kiparska dela in objekti večinoma manjših formatov, ter video dela in računalniška animacija.

Uporaba geometrije v umetniškem snovanju je tako v svetu kot pri nas vedno prisotna, a nikoli v ospredju in se ji posvečajo zgolj posamezne umetnice in umetniki, nekateri samo v določenih obdobjih, pri nekaterih pa zaznamuje ves njihov opus. Zgled ali navdih za tovrstno ustvarjanje najdejo v različnih obdobjih, različnih filozofskih in teoretskih izhodiščih ter umetniških gibanjih, zlasti v avantgardah 20. stoletja, v delih različnih umetnikov različnih obdobij, pa tudi v pojavu računalnika in drugih novih tehnologij v vsakdanjem življenju oziroma so z geometrično formo želeli izpostaviti materiale, s katerimi so ustvarjali. Ustvarjalcem so lahko navdih tudi znanost, matematika, arhitektura,

iluzionizem … Posamezni umetniki želijo (zlasti na slikah) ustvariti iluzionistične, optične in kinetične učinke: navidezne predmete, like, plasti ali prostore, občutek, da se deli slike poglabljajo ali izstopajo, navidezno premikanje, vibriranje ali valovanje, tudi pojav barve ali občutek, da slika lebdi.

 

Razstavo sta organizirala Kulturno društvo za umetnost KONS iz Trsta v sodelovanju z DoubleRoom arti visive iz Trsta, podprli pa Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu.

 

Ob razstavi bo izdan katalog v italijanskem in slovenskem jeziku.

 

Razstava bo na ogled do 23. junija 2023, od torka do petka 17.–19. ure, ali po dogovoru.

 

Vstop je prost.

 

Več

Čas

18 (četrtek) 18:00 - 23 (Torek) 19:00(GMT+02:00)

Lokacija

DoubleRoom arti visive

ul./via Canova 9, 34129 Trst/Trieste

Skip to content