Back to Top

Na popisu leta 2013 se je za Slovence opredelilo 937 oseb, od tega 398 v Federaciji BiH, 530 v Republiki Srbski in 9 v distriktu Brčko. Po popisu prebivalstva iz leta 1991 se je 2.190 prebivalcev opredelilo za Slovence. V dobrih dveh desetletjih je torej viden precejšen padec.

 

Na dan 21.4.2020 je imelo v BIH po podatkih MNZ prijavljeno stalno prebivališče 2.560 slovenskih državljanov, začasno pa 515. Po oceni Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) pa v BIH  živi do 5.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev.

 

V BIH trenutno deluje sedem slovenskih društev, od katerih imata vodilno vlogo Društvo Slovencev Republike Srbske »Triglav« Banja Luka in Slovensko društvo »Cankar« Sarajevo.

 

Dopolnilni pouk slovenskega jezika financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. V BIH ta deluje že od šolskega leta 2010/11. Dopolnilni pouk se izvaja v Banja Luki, Prijedorju, Doboju, Slatini, Sarajevu, Kakanju , Zenici in v Tuzli.

Pozdrav pomladi v Banjaluki

Drustvo Triglav Banjaluka danes, 7. marca, ob 18.uri vabi na spletno prireditev Pozdrav pomladi. Skupaj bomo praznovali dan žena, Gregorjevo in mednarodni dan poezije. Učenci dopolnilnega pouka slovenščine bodo brali pesmi slovenskih pesnikov in pesnic, z nami pa bo tudi veliko

Nagrade za likovna dela učencev

V društvu Triglav Banja Luka so se razveselili nagrad za likovna dela učencev. Preberite, kaj je o tem zapisala Barabara Hanuš. Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je razpisala natečaj za izvirno izražanje mladih rojakov po svetu. Otroci in mladostniki so spoznali

Vabilo k obeležitvi dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka

  V Sloveniji vsako leto tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane, ki ga že deset let zapovrstjo pričnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub temu, da je letos precej drugačno leto, je prav, da obeležimo ta dan, ki

VIII. Redna volilna skupščina Društva Slovencev RS Triglav Banjaluka

  V nedeljo, 27. 9. 2020, je potekala VIII. redna volilna skupščina Društva Slovencev RS Triglav Banjaluka.   Ob spoštovanju epidemioloških ukrepov in upoštevanju navodil pristojnih organov se je na skupščini zbralo približno 50 članov, ki so imeli po izvolitvi

Ob začetku šolskega leta v Društvu Slovencev "Triglav" Banja Luka

 Ob začetku šolskega leta učiteljice Barbara Hanuš, ki deluje v okviru Društva Slovencev “Triglav” v Banja Luki predstavlja trenutno stanje in njihove aktivnosti za ohranjanje slovenskega jezika in kulture v času krize zaradi koronavirusne bolezni COVID-19. Potomci Slovencev v Banjaluki, Slatini

Dan državnosti Republike Slovenije v Sarajevu

Slovensko društvo Cankar je tudi letos, kljub omejitvam zaradi COVID-19 izpeljalo lep kulturni dogodek ob Dnevu državnosti.Slovensko društvo Cankar je to leto na povabilo Slovenskega veleposlaništva prineslo del slavja v Parlament Bosne in Hercegovine. Mešani pevski zbor Združenja Slovencev Ivan

 

Društvo Slovencev “Lipa” Prijedor

V okviru društva poteka več aktivnosti, kot so petje, pevske skupine, folklorne skupine, radijske oddaje, šola dopolnilnega pouka slovenskega jezika, razstave, izleti, gostovanja v Sloveniji, humanitarne aktivnosti, organizacija seminarjev. Društvo je v svoji regiji prepoznavno in cenjeno.

 

 

Društvo Slovencev Republike Srbske “Triglav”, Banja Luka

Društvo je dejavno na več področjih, zlasti na področju kulture. Pozornost je večinoma posvečena ohranjanju slovenskega jezika, kulture in običajev. Društvo organizira številne dejavnosti, med drugim tudi dodatne tečaje slovenskega jezika in kulture. Društvo ima tudi svojo knjižnico z več kot 2000 knjigami in aktivna dva zbora. Med letom društvo organizira prireditve, kot so Prešernov dan, Slovenski večeri, Kurentov dan…itd. Društvo velikokrat gosti umetnike iz Slovenije: pesnike, pisatelje, umetnike, glasbenike, zbore. Aktivno sodeluje na javnih prireditvah v Banja Luki in Sloveniji. Člani, učenci in zborovalci društva so sodelovali na prireditvah v Sloveniji, Bosni in Hercegovini in drugih državah v regiji ter tako prispevali k uspešni in obsežni socialni mreži.

 

Slovenska skupnost Tuzla

Cilj skupnosti je zbiranje in druženje občanov slovenskega porekla zaradi ohranjanja jezika in običajev slovenskega naroda ter spoznavanja kulture, gospodarstva in tradicije Republike Slovenije.

 

Slovensko kulturno društvo “Cankar” Sarajevo

Delavsko kulturno društvo »Cankar« je bilo prvič ustanovljeno 8. aprila 1934 leta in delovalo do spomladi leta 1941. Po končani II. svetovni vojni je bilo v mesecu juliju leta 1945 Slovensko kulturno društvo Cankar drugič obnovljeno in delovalo do leta 1951, ko so bila prepovedana vsa nacionalna društva. Znova je bilo obnovljeno 13.03.1993 in uspešno deluje še naprej. Društvo prireja približno 30 kulturnih manifestacij letno. Leta 2013 so se preimenovali v Slovensko društvo »Cankar«. V društvu delujeta pevski zbor in slovenski dopolnilni pouk. Imajo tudi obširno knjižnico ter dokumentacijski (arhivski) center. Izdajajo letni almanah »Zora Cankarjeva«.

 

Združenje Slovencev Breza

 Društvo je bilo ustanovljeno leta 1994. Glavne dejavnosti društva so ohranjanje slovenske kulture, športne in kulturne dejavnosti, prijateljevanje, obisk  planin. Srečanja upravnega odbora so enkrat mesečno. Na letni ravni organizirajo skupščino združenja; srečanja v naravi; martinovanje.

 

Slovensko združenje Kakanj

 Društvo v Kaknju (1992) je majhno a ostajajo najstarejše neprekinjeno delujoče slovensko društvo v BIH. Njihova glavna aktivnost je tradicionalni »Obisk v moji deželi« v sklopu katerega se udeležijo vsakoletnega srečanja slovenskih izseljencev v Sloveniji. Leta 2011 so začeli s slovenskim dopolnilnim poukom. V okviru društva deluje tudi otroška folklorna skupina.

Slovensko združenje “Encijan” Zenica

 Združenje »Encijan« deluje kot združenje meščanov slovenskega rodu v mestu Zenica. Društvo organizira različne kulturne dogodke, razstave, tabore..itd. V okviru društva poteka dopolnili pouk slovenskega jezika, pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.  Društvo sodeluje z ostalimi združenji v Bosni in Hercegovini in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Sarajevu.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.