Back to Top

Po neuradnih podatkih naj bi v Kanadi živelo med 40.000 in 50.000 Slovencev. Po kanadskem popisu prebivalstva iz leta 1991 se je 8.050 oseb opredelilo za Slovenca po narodnosti. V letu 2006 se je to število povečalo že na 35.935 oseb. Na dan 21. 4. 2020 je v tej državi imelo stalno prebivališče 7.487 slovenskih državljanov, 636 pa ima tam registrirano začasno bivališče.

Po popisu prebivalstva v Kanadi iz leta 2006 živi največ Slovencev v provinci Ontario (okoli 24.340), sledi Britanska Kolumbija (okoli 4625), Alberta (okoli 3055), Quebec (okoli 2250), Manitoba (okoli 876) oziroma v mestih Toronto (okoli 12.400), sledijo Hamilton (okoli 2875), Vancouver (okoli 2480), Montreal (okoli 1980), Calgary (okoli 1265), Edmonton (okoli 1205), St. Catherines (okoli 1065), Ottawa (okoli 1015), Kitchener (okoli 985), London (okoli 980), Winnipeg (okoli 785),  Kelowna (okoli 400)  itd.

Veliko Slovencev se je v Kanado preselilo leta 1928, naslednji val preseljevanja je sledil po II. svetovni vojni, tretji pa v 60-tih letih 20. stoletja zaradi ekonomskih razlogov. V zadnjih letih se priseljuje vedno več posameznikov, ki pa se med seboj večinoma ne povezujejo ali vključujejo v slovenske skupnosti.

Misijonar in škof Friderik Baraga naj bi kot prvi Slovenec stopil na kanadska tla leta 1855

V Kanadi na splošno deluje dokaj aktivna in številčna slovenska skupnost, ki se v velikem številu povezuje v društva. Gre za več deset slovenskih društev, organizacij in ustanov. V Torontu deluje slovenska banka (Moya Credit Union), dva slovenska starostna domova v Hamiltonu in Torontu, nekaj slovenskih sobotnih šol, slovenska letovišča, 5 slovenskih župnij ter veliko podjetnikov slovenskega rodu, povezanih v Kanadsko slovensko gospodarsko zbornico. Osrednja medija sta Radio Glas kanadskih Slovencev in Glasilo kanadskih Slovencev, omeniti pa velja tudi ženski pevski zbor Plamen, ki ga vodi Marija Ahačič Pollak.

Zelo aktivno je Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo, ustanovljeno leta 2012.

Zlasti Slovenci iz Toronta, Hamiltona in Kitchenerja se v Kanadi združujejo v okviru počitniških letovišč kot sta Slovenski Park in Slovensko letovišča v Boltonu, ki k sodelovanju privabljajo razmeroma veliko število mladih, skupnost pa seveda deluje tudi ali predvsem v okviru društev in slovenskih verskih središč.

Številna društva so povezana v meddruštvene koordinacije (Vseslovenski kulturni odbor, Slovenski koordinacijski odbor Niagara). V zahodni Kanadi je število Slovencev manjše in so organizirani v okviru posameznih društev: Slovensko društvo Vancouver, Calgary, Edmonton in Winnipeg.

Veliko vlogo igrajo slovenska verska središča v Montrealu, Torontu, Hamiltonu in Winnipegu.

Nove noše slovenske plesne skupine Plesati iz Kanade

Slovenska plesna skupina Plesati iz Kanade iz Ottawe je leto 2021 pričela s pridobitvijo nekaj novih kosov slovenske narodne noše. Vabljeni, da preberete, kaj so o tem pomembnem dogodku zapisali sami. Nekateri člani so v tem času zelo zrasli, zato smo

Prešernov večer v Torontu

Slovenska skupnost v Torontu, kot večina Slovencev doma in po svetu, vsako leto prireja tradicionalno prireditev (Prešernov večer) v počastitev slovenske kulture. Običajno jo organizirajo v največji dvorani v Torontu. Seveda pa to letos, zaradi zdravstvenih razlogov, ni bilo mogoče.

Vabilo k obeležitvi dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka

  V Sloveniji vsako leto tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane, ki ga že deset let zapovrstjo pričnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub temu, da je letos precej drugačno leto, je prav, da obeležimo ta dan, ki

Kanadski Slovenci pojejo "V dolini tihi"

 Naši rojaki v Kanadi so se odločili, da čas karantene izkoristijo tudi za virtualno druženje in utrditev slovenske zavesti in navezanosti na svoje korenine. In kako bi lahko to storili bolje kot preko glasbe. Združili so se in vsak zase,

Ministrica sprejela kanadsko Slovenko Marijo Ahačič Pollak

 Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v sredo, 21. oktobra, na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela znano kanadsko Slovenko Marijo Ahačič Pollak. Gospa Pollak že 30. leto vodi zelo uspešen ženski

Virtualno praznovanje Dneva državnosti v Kanadi

Zaradi omejitev, ki so nastale zaradi epidemološke slike v Kanadi, je slovensko veleposlaništvo v Kanadi pripravilo čudovito virtualno proslavo ob Dnevu državnosti.Ob tem so zapisali: “Čeprav je slovenska skupnost v Kanadi razširjena po vsej državi, skupno praznuje slovenski državni dan.

Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo

Kanadsko slovensko zgodovinsko društvo je bilo ustanovljeno leta 2001. Skrbi za ohranjanje zgodovine Slovencev v Kanadi, prireja tematske razstave in izdaja glasilo.

 

Kulturno društvo Simon Gregorčič

Društvo omogoča Slovencem, da se srečujejo, gojijo slovenske običaje, ohranjajo slovensko tradicijo in vrednote ter krepijo slovenstvo v Kanadi. V okviru društva sodelujejo slovenske župnije, slovenski dom za starejše in drugi.

 

Slovenska folklorna skupina Nagelj

Skupina deluje v Torontu pri župniji Marija Pomagaj. Nastopa na različnih prireditvah v slovenski in kanadski skupnosti širom Kanade. Podmladek »Nageljčki«, v katerega so vključeni otroci od tretjega leta starosti naprej, je bil ustanovljen leta 2003.

 

Slovenska folklorna skupina Mladi glas in Planika

Člani plesne skupine Mladi Glas imajo med 17 – 27 let, člani plesne skupine Planika pa so stari od 6 – 16 let.

 

Vokalna skupina Zaklad

Gre za novo pevsko skupino, sestavljeno iz mladih.

Slovensko letovišče (Baragov dom)

Baragov dom je eno večjih slovenskih letovišč v Kanadi, kjer se, še posebej poleti, združujejo različne generacije. Tako kot še nekatera druga slovenska letovišča gre za kombinacijo večje stavbe in prostora za prireditve na odprtem, poleg tega pa še veliko travnatih površih, igrišč za otroke itd.

 

Vokalna skupina Plamen

Kakovosten ženski zbor vodi Marija Ahačič Pollak. Plamen je že večkrat gostoval v Sloveniji, sicer pa je nepogrešljiv pri vseh večjih dogodkih v skupnosti. Leta 2021 skupaj s Slovenijo praznujejo 30. obletnico delovanja.

Vseslovenski kulturni odbor

VSKO je krovna organizacija slovenskih društev v vzhodni Kanadi. Izdaja Glasilo kanadskih Slovencev in skrbi za Radio Glas kanadskih Slovencev.

 

Kanadsko slovensko kulturno društvo Winnipeg

Društvo ima mlado in številčno folklorno skupino, sodeluje na pomembni kanadski prireditvi Folklorama, sicer pa tesno sodeluje s katoliško misijo.

 

Plesna skupina Plesati

Skupina je nastala v letu 2017. V njej plešejo v glavnem otroci iz majhne slovenske skupnosti v Ottawi.

 

Večerni zvon, Prekmursko slovensko kulturno društvo

Kot pove že ime, se v tem društvu združujejo predvsem prekmurski rojaki.

 

Društvo Slovenski Dom

Društvo organizira vrsto dejavnosti in dogodkov skozi vse leto, kuharske tečaje idr.

 

Radio Glas kanadskih Slovencev

Gre za osrednjo radijsko oddajo slovenske skupnosti v Kanadi.

Prenos vsako soboto zvečer od 20:00 ure do 21:00 ure.

 

 

Glasilo kanadskih Slovencev

Glasilo kanadskih Slovencev je dvomesečnik, ki ga izdaja Vseslovenski kulturni odbor v Torontu. Prinaša novice in zanimivosti iz kanadske slovenske skupnosti in iz Slovenije, zanimive priseljenske zgodbe in poroča o uspehih in dosežkih slovenskih društev in posameznih Slovencev v Kanadi. Glasilo, tako kot radijska oddaja, opravlja pomembno vlogo pri informiranju in povezovanju Slovencev po vsej Kanadi.

Bled Mutual Benefit Society

Bled je najstarejše slovensko društvo v Kanadi, nastalo z namenom pomoči slovenskim rudarjem v primeru nesreč.

 

Kanadska Slovenska Gospodarska Zbornica

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica, ki združuje slovenske poslovneže iz Toronta in okolice. V večji meri gre za manjše podjetnike in obrtnike.

 

Slovenski narodni dom Lipa Park

V društvu se združujejo zlasti priseljenci iz Prekmurja. Gre za eno najštevilčnejših društev na področju Niagarskega polotoka.

 

Slovensko kulturno društvo Sava

Društvo skozi vse leto organizira več kulturnih in zabavnih prireditev, proslav, maš idr.

 

Slovensko lovsko in ribiško društvo

Poseben značaj društvu daje organizirano delovanje lovcev in ribičev, sicer pa ima društvo kulturno-družabni značaj. Na njihovem velikem zemljišču v Allistonu je park s prostornim društvenim domom, plavalnim bazenom, streliščem in prostorom za kampiranje, imajo balinarska in strelska tekmovanja.

 

Vancouver Slovenian Society

Razmeroma maloštevilna slovenska skupnost se zbira v svojih prostorih. Društvo ima slovensko šolo, glasbeno skupino in kulturno-družabne prireditve.

 

Slovenska župnija Marija Pomagaj

Župnija skrbi za duhovno in narodno dobrobit slovenske skupnosti. V okviru župnije deluje slovenska šola, ima tudi vrsto drugih dejavnosti.

 

Župnija sv. Gregorija Velikega

Župnija skrbi za duhovno in narodno dobrobit slovenske skupnosti. V okviru župnije deluje slovenska šola, ima tudi vrsto drugih dejavnosti.

Župnija sv. Vladimirja

Župnija skrbi za duhovno in narodno dobrobit slovenske skupnosti. Z župnijo je tesno povezano tudi slovensko društvo.

 

Slovenska župnija Marije Brezmadežne

Župnija skrbi za duhovno in narodno dobrobit slovenske skupnosti. V okviru župnije deluje slovenska šola, ima pa tudi vrsto drugih dejavnosti.

 

Diatonična harmonika slovenski kulturni klub

Društvo organizira odmevne narodno-zabavne dogodke in harmonikarska izobraževanja ter tekmovanja.

 

Slovenski klub Calgary

Klub združuje razmeroma veliko slovensko skupnost v severozahodnem delu Kanade. Še posebej je povezan z društvom v Winnipegu.

 

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.