Back to Top

 

Po zadnjem popisu prebivalstva v Srbiji iz leta 2011 se je za Slovence opredelilo 4.033 oseb, (to predstavlja več kot 20 % upad glede na prejšnji popis iz leta 2002).

V Srbiji živi po statističnih podatkih 9064 slovenskih državljanov (oktober 2023). Od teh jih ima 8873 prijavljeno stalno bivališče, 191 slovenskih državljanov prebiva tam začasno. 

Slovenci v Srbiji so formalno organizirani v šestnajstih slovenskih društvih. Nekatera društva so malo aktivna, večina pa je široko prepoznavna  po svojem aktivnem kulturnem in družabnem delovanju. Prvo slovensko društvo v Srbiji je bila leta 1997 ustanovljena novosadska »Kredarica« (Novi Sad). Leta 2001, približno pol leta po odprtju slovenskega veleposlaništva v Srbiji, je sledila »Sava« Beograd, kasneje pa še ostala društva.

V skladu s srbsko zakonodajo imajo narodne manjšine možnost formiranja t.i. nacionalnih svetov narodnih manjšin. Slovenska narodna skupnost v Srbiji je svoj Nacionalni svet uspešno formirala šele junija 2010.

 

Pustna sobota v Zrenjaninu

Pustna sobota je bia norčava tudi pri Slovencih iz Slovenskega društva Planika Zrenjanin v Srbiji. Nekaj utrinkov je zbrala Milena Spremo. V soboto, 10. februarja, smo organizirali izjemno pustno doživetje ob kreativni delavnici za učence pouka slovenskega jezika, ki je bila…

Praznovanje Prešernovega dne pri Društvu Slovencev Planika Zrenjanin v Srbiji

Slovenski kulturni dan so obeležili tudI člani Društva Slovencev Planika Zrenjanin iz Srbije. Nekaj utrinkov pestrega dogajanja je strnila Milena Spremo. Vabljeni k branju.  Na večer pred slovenskim kulturnim praznikom je v dvorani Opera & Theatre Madlenianum v Beogradu odjeknil…

V Ivanovu v Srbiji so obeležili Dan maternega jezika

V Ivanovu v Srbiji so praznovali Dan maternega jezika. Prireditev je nosila naslov Materni jezik kot varuh kulturne identitete. Prispevek o dogodku so pripravili v Združenju Slovencev “Logarska dolina” Pančevo.Tradicionalna prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika je potekala 21. februarja…

Prešernov dan in obisk veleposlanika v Kovinu

V četrtek, 22. februarja 2024, so v Kulturnem centru v Kovinu (Srbija) obeležili Prešernov dan. Proslavo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” Pančevo oz. njihova podružnica v Kovinu. Prireditve sta se udeležila veleposlanik Damjan Bergant, generalna konzulka Kristina Kliner, Nacionalni…

Koncert Big banda ljubljanske Akademije za glasbo v Madlenianumu v Zemunu

Big band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je imel v sredo, 7. februarja 2024 , zelo uspešen koncert na Velikem odru Opere in gledališča Madlenianum v Zemunu (Srbija). Vabljeni k branju prispevka, ki ga je o dogodku pripravil Josip…

Dnevi slovenskega filma v Kulturnem centru Pančevo

V okviru slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne, je v mestu Pančevo v Srbiji 5. in 6. februarja 2024 potekala tradicionalna filmska manifestacija Dnevi slovenskega filma. Prispevek o dogodku so pripravili v Združenju Slovencev “Logarska dolina” Pančevo.    V dveh dneh…

Premierna predstavitev filma Družina Vogrinc - 125 let ohranjanja tradicije

V soboto, 11.11.2023, je Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina v sodelovanju s Kulturnim društvom Kapele premierno predstavilo film o družini Vogrinc, ki se je davnega leta 1908 preselila iz Kapel pri Brežicah v Vojvodino. Danes potomci družine živijo v Zrenjaninu…

Društvo Planika iz Zrenjanina na martinovanju v Brežicah

Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina je med vikendom, v soboto 11.11.2023 in nedeljo 12.11.2023, gostovalo v Brežicah in okoliških krajih, kjer so bili izredno toplo sprejeti. Objavljamo prispevek o dogodku, ki ga je pripravila Milena Spremo.   Za naš odhod…

Naša slovenska beseda v Zrenjaninu

V veselje nam je, da z vami delimo nekaj utrinkov s prireditve Naša slovenska beseda, ki ga je v juniju organiziralo Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina. Za vas so pripravili tudi spodnji prispevek, lepo povabljeni k branju. Naše društvo je tokrat…

Društvo Slovencev "Kredarica" Novi Sad

Društvo Slovencev "Kredarica" iz Novega Sada je bilo ustanovljeno februarja  1997. Društvo pomaga pri negovanju in razvijanju slovenskega jezika, glasbe, kulture in tradicije. Društvo ima ustaljene letne programe; Proslava kulturnega praznika, Komorni mešani zbor, Bilten "Kredarica", Dopolnilni pouk slovenskega jezika…itd.  V okviru dopolnilnega pouka deluje tudi recitatorski krožek. Vsako drugo leto društvo organizira razstavo "Slovenija, od kod lepote tvoje", ki predstavlja umetniško ustvarjalnost članov. Poleg rednih vsakoletnih aktivnosti, društvo v skladu z danimi možnostmi, razširja svoje delovanje z novimi projekti na področju kulture in umetnosti in na ta način približuje Slovenijo sebi in sebe Sloveniji.

 

Društvo Slovencev »Sava« Beograd

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001. Njihove aktivnosti so predavanja, knjižni večeri, razstave, promocije knjig, predvajanje filmov, plesni, fotografski in drugi tečaji, delavnice za otroke, proslave ob kulturnih praznikih, poletne šole jezika v Sloveniji, ekskurzije v Slovenijo, sodelovanje na mnogih manifestacijah Slovencev po Srbiji.. itd.  V društvu poteka tudi dopolnilni pouk. Cilj dopolnilnega pouka je ohranjanje in razvijanje slovenščine pri tam živečih Slovencih, krepitev njihove slovenske identitete, pripadnosti slovenskemu narodu in stikov z matično domovino. Poleg učenja jezika se udeleženci dopolnilnega pouka srečujejo z različnimi vidiki slovenstva, spoznavajo zgodovinske, geografske, sociološke, etnološke in etnografske prvine, ki so oblikovale narod.

 

Slovenski poslovni klub Beograd

Slovenski poslovni klub združuje več kot 150 s Slovenijo na kakršenkoli način povezanih podjetij; mesečni sestanki z več sto prisotnimi gospodarstveniki in uglednimi predavatelji iz Slovenije in Srbije; redna mesečna srečanja Slovenskih poslovnežev v prostorih Veleposlaništva RS v Beogradu. Klub je bil ustanovljen leta 2002.

 

Slovenski športni klub Beograd

Namen Slovenskega športnega kluba Beograd je organizacija športnih dejavnosti in tekmovanj  za člane slovenske skupnosti v Srbiji, predvsem mlajših članov, zaradi oblikovanja aktivnih medsebojnih vezi in spodbujanja nacionalne identitete.

 

Društvo Slovencev »Planika« Zrenjanin

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 z namenom, da neguje materni jezik, izročila, narodne običaje in kulturno dediščino. Pri Društvu od začetka deluje pevski zbor, od leta 2007 KUD »Planika« in sekcija za rekreacijo šport in planinarjenje. Društvo vodi in organizira devet članov Izvršnega odbora s predsednikom društva na čelu, njegovo delo nadzoruje tri članski Nadzorni odbor. Društvo sodelovanje z ostalimi društvi v Republiki Srbiji na področju ohranjanja identitete, običajev in navad skozi srečanja, zborovsko petje ter folkloro.

 

Društvo Slovencev »Triglav« Subotica

Društvo Slovencev »Triglav« Subotica (ustanovljeno leta 2002) je kulturno društvo, ki poglablja in razvija medsebojne vezi Slovencev in njihovih potomcev v Subotici, Vojvodini, Srbiji in širše. Društvo je institucija, ki je odprta tudi za vse ljudi dobre volje, ki se zanimajo za jezik in kulturo slovenske narodne skupnosti. Osnovna idejna usmerjenost društva in njegov cilj je ohranitev, razvijanje in širjenje slovenskega jezika in kulture.

 

Slovenska kulturna skupnost Timoške krajine »Ivan Cankar« Zaječar

Slovenska kulturna skupnost Timoške krajine »Ivan Cankar« je regionalna skupnost s sedežem v Zaječarju in mestnimi odbori v Knjaževcu, Negotinu, Pirotu, Kladovu in Gradskovu. Pomagala je ustanoviti slovenske kulturne skupnosti v Boru, Nišu, Kragujevcu in Leskovcu. SKS »Ivan Cankar« je s svojimi mestnimi odbori skupaj s SKS »Drago Čeh« iz Bora in njihovimi mestni odbori v Majdanpeku in Donjem Milanovcu, SKS »Jernej Kopitar« iz Kragujevca in SKS »Brata Jenko« iz Leskovca oktobra 2005 ustanovila Zvezo Slovenskih kulturnih skupnosti Srbije.

 

Društvo Slovencev »Kula« Vršac

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004. Glavne  aktivnosti so učenje slovenskega jezika, izdaja biltena, sodelovanje s Karitas iz Maribora, ter organiziranje družabnih večerov za člane društva. 

 

Slovenska kulturna skupnost niškega okraja »France Prešeren« Niš

SKS »France Prešeren« iz Niša deluje na področju vzhodnega dela Srbije in je precej oddaljena od društev iz Vojvodine in Beograda. V skupnost se je takoj po ustanovitvi včlanilo 100 članov, trenutno jih je približno 160. V društvu deluje šest delovnih skupin; delovna skupina za kulturno dejavnost, delovna skupina za gospodarsko sodelovanje, delovna skupina za informiranje, delovna skupina za zdravstvo in humanitarno dejavnost, delovna skupina za šport in delovna skupina mladih članov.

 

Društvo slovenačko-srpskog prijateljstva »Zdravica« Niš

Osnovni cilj društva »Zdravica«  je razvijanje in negovanje kulturnih in ostalih tradicij pripadnikov slovenske narodne manjšine. Društvo organizira različne dogodke, kot so: Prešernov dan, mednarodni dan materinega jezika, praznovanja ob kulturnih praznikih, recitacije.. itd. V okviru društva poteka tudi pouk slovenskega jezika.

 

Slovenska kulturna skupnost šumadijskega okraja »Jernej Kopitar« Kragujevac

Glavne aktivnosti Slovenske kulturne skupnosti »Jernej Kopitar« je organiziracija proslav ob slovenskih praznikih (Prešernov dan, dan državnosti), sestanki skupnosti, sodelovanje z drugimi slovenskimi društvi in organizacijami. V okviru društva poteka dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture.

 

Slovenska kulturna skupnost borskega okraja »Drago Čeh« Bor

Zaradi večjega števila Slovencev v Boru je bilo 2005 ustanovljeno SKS Drago Čeh. Društvo ima svojo knjižnico, svoj zdravstveni odbor, akcije prostovoljnega krvodajalstva, svoje dopisnike v glasilu »Slovenska beseda«  SKS »Ivan Cankar« iz Zaječara; časopis izhaja tri do štirikrat letno. Organizirajo proslavo Dneva državnosti Republike Slovenije in Prešernov dan.

 

Slovenska kulturna skupnost jablaniškega okraja »Brata Jenko« Leskovac

Društvo »Brata Jenko« Leskovac je registrirano leta 2009. Namen društva je predstavitev Slovenije širši skupnosti  in vzpostavljanje kulturnega in gospodarskega sodelovanja s Slovenijo, hkrati pa krepitev vezi znotraj slovenske skupnosti v  njihovem mestu in regiji.  

 

Slovensko društvo južnega Banata »Logarska dolina« Pančevo

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2012. Namen društva je spodbujanje kulture in tradicije, učenje slovenskega jezika v Srbiji ter organizacijo športnih dogodkov na ozemlju Republike Slovenije in Srbije.

 

Slovenska kulturna skupnost »Mura« Negotin

Društvo »Mura« je bilo ustanovljeno leta 2012. Glavna aktivnost društva je promocija slovenske kulture in sodelovanje pri kulturnih dejavnostih Zveze slovenskih kulturnih skupnosti v Srbiji ter drugimi organizacijami povezanimi s Slovenijo.

 

Društvo Slovencev »Emona« Ruma

Društvo je bilo ustanovljeno leta 2009. Društvo deluje v vseh občinah na teritoriju Srema. Organizira pouk slovenskega jezika v Rumi in mestu Vrdnik, ki je oddaljen od Rume 20 km.

 

Slokult podcast oddaja

Slokult podcast je centralna informativna oddaja slovenske narodne manjšine v Srbiji.

 

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.

Skip to content