Back to Top

 

Prvi Slovenci so prišli v Venezuelo med prvo in drugo svetovno vojno, vendar je bilo njihovo število majhno, saj se govori le o 50 posameznikih. Številčnejši val slovenskih imigrantov je v Venezuelo prispel v letih po drugi svetovni vojni. Na podlagi različnih virov in pričevanj se ocenjuje, da je do leta 1960 v Venezuelo prispelo med 550 do 800 Slovencev. 

Leta 1958 je prišel iz Argentine v Venezuelo slovenski duhovnik Janez Grilc, ki se je izkazal za odličnega organizatorja. Že istega leta so se začele slovenske maše in izrazito narodnostno obarvana romanja, sledila pa so tudi družabna in kulturna srečanja. Leta 1966 je bilo v Caracasu formalno ustanovljeno Slovensko izseljensko društvo Sv. Cirila in Metoda, katerega prireditev se je udeleževalo 100 do 150 oseb.

Društvo je nekaj časa imelo tudi svoje kupljene prostore, ki pa jih je kasneje prodalo, predvsem zaradi raztresenosti slovenske skupnosti po glavnem mestu in državi, premajhne finančne spodobnosti in majhnosti skupnosti. V Valenciji je v enakem obdobju zaživelo bratsko društvo Ilirija, obstajajo pa tudi podatki o nekdanjem delovanju društvu Slovenija v kraju Puerto Cabello.

O delovanju slovenskega duhovnika v Caracasu priča ulica, ki nosi njegovo ime. O prisotnosti slovenstva v Venezueli priča tudi ime celotne avenije »Slovenija« v turističnem kraju Higuerote.

Za slovenske izseljence je pomemben tudi Dan emigranta v kraju Guigue, kjer velja za »belega poglavarja« slovenski izseljenec Franc Willewardt. Gre za dan spomina na izkrcanje prvih evropskih priseljencev po vojni v kraju Puerto Cabello in njihovem prihodu v taborišče v bližini kraja El Trompillo.

Leta 2017/18 so slovensko društvo, delujoče predvsem v obliki Facebook povezovanja, ustanovili tudi v Valencii, drugem največjem mestu na severu države.

Oktobra 2023 je v tej državi bivalo 307 slovenskih državljanov s stalnim ter 4 slovenskih državljani z začasnim bivališčem.

Zaradi politične, ekonomske in socialne krize in posledično nemogočih življenjskih razmer je Slovenija v drugi polovici leta 2019 pričela s postopkom repatriacije slovenskih izseljencev oziroma predvsem njihovih potomcev. Do sredine leta 2020 je po tem postopku prispelo 23 repatriiranih oseb, pričakovati pa jih je še nekaj deset.

 

Čestitka ministrice dr. Helene Jaklitsch ob 30. obletnici samostojne Slovenije

Čestitka ministrice dr. Helene Jaklitsch ob 30. obletnici samostojne Slovenije.  Dragi rojaki doma, v zamejstvu in po svetu, dragi Slovenci! V teh dneh se iz vsega srca veselimo trideset let samostojne in neodvisne države Slovenije! Sen mnogih rodov našega naroda je…

Prva razstava venezuelskega para Briceño in Voglar kot zahvala Sloveniji

Pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu je 31. maja v popoldnevu potekala krajša kulturna prireditev ob slovesu prodajne umetniške razstave Med rdečimi in modrimi, na kateri sta prvič na naših tleh svoja dela na pobudo Društva za razvijanje…

Vabilo k obeležitvi dneva slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka

  V Sloveniji vsako leto tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane, ki ga že deset let zapovrstjo pričnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub temu, da je letos precej drugačno leto, je prav, da obeležimo ta dan, ki…

Pomoč Slovenske Karitas Slovencem v Venezueli

Veseli smo, da lahko vedno računamo na Slovensko Karitas.Tokrat je okoli 50 slovenskim družinam in posameznikom v Venezueli s pomočjo spet narisala nasmehe na obraze v teh težkih časih.Hvala vsem, ki darujete in hvala Slovenski karitas za požrtvovalnost in trud.Včasih…

Asociacion civil de eslovenos en Venezuela Valencia

Združenje deluje predvsem preko facebook strani, občasno imajo tudi srečanja.

 

Slovensko društvo sv. Cirila in Metoda Caracas

Leta 1965 se je ustanovilo društvo Sv. Cirila in Metoda, čigar predsednik je postal in do svoje smrti ostal duhovnik Janez Grilc. Za njim je njegovo delo nadaljevala in ga še nadaljuje Antonija Brundula.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.

Skip to content