Mendoški Slovenski pevski zbor je od 29. aprila do 1. maja 2022 potoval v General Alvear, oddaljenega kakih 300 km. proti jugu province Mendoze.  Zanimiva značilnost obiskanega mesta je izredno veliko število naselitev različnih narodnih skupnosti. Po številu priseljencev so na prvem mestu Ukrajinci. Njihova  kulturna dejavnost je največ doprinesla k ustanovitvi Muzeja priseljencev v bližnjem mestu Bowen. 

          

Zanimiv je vzrok tega obiska in sicer, da je mesec maj posvečen muzejem. Občina General Alvear je povabila pevovodjo mendoškega pevskega zbora, muzikologa Diega Bosqueta, da je 29. aprila v Muzeju priseljencev v Bowenu predaval o življenju in delu Alekseya Abutkova.  

 

Kdo je bil Aleksey Abutkov? 

Mag. Diego Bosquet je odkril in se dolga leta posvetil raziskovanju omenjenega ruskega glasbenika. Abutkov je v Sankt Peterburgu bil učenec znanega glasbenika Rimski-Korsakova. Politični nesporazum, predvsem preganjanje komunistične vlade mu je postalo neznosno. Odločil se je in zapustil svojo domovino ter se naselil v mestu Carmensa v občini General Alvear – v Argentini. Ustanovil je glasbeno šolo, učil več instrumentov in komponiral mnoga cenjena dela za razna glasbila, petje ter orkester. 

 

Diego Bosquet, muzikolog, je priznan član in sodelavec glasbenih društev v  Južni Ameriki in Karibih. Sodeluje   pri “Asociación Regional para América Latina y Caribe de la Sociedad Internacional de Musicología”. Vodil je provincijski Dedniški institut v Mendozi, raziskoval različne oblike regionalnega narodnega petja, sodeloval na kongresih in napisal mnogo znanstvenih študij na to tematiko.

 

30. aprila, dan po predstavitvi o ruskem glasbeniku, je nastopil mendoški Slovenski pevski zbor z zanimivim programom. Med prvimi interpretacijami je bila ukrajinska pesem: »Hej tam na hori«, pripravljena je bila kot prisrčen pozdrav. Mendoški pevski zbor in ukrajinska skupnost v Bowenu imata dolgoletno bratsko tradicijo. 

 

Leta 1961 je zbor prvič obiskal Bowen in ukrajinsko skupnost. Takratni pevovodja, ravn. Marko Bajuk je priredil, poleg omenjene »Hej tam na hori«, še druge ukrajinske skladbe. 

Mendoški pevski zbor

Od leta 1949 se je v tistie kraje naselil  pater Bazilij  Wynnyczuk. Organiziral je ukrajinsko skupnost, skrbel za ohranitev narodnih navad, učil njihov jezik, ustanovil novo faro in zgradil cerkev; bil je navdušen misijonar in narodnjak. Pogosto je obiskal Slovence v Mendozi  in pospeševal prijateljsko povezavo. 

 

Letos je Slovenski pevski zbor želel bratom Ukrajincem predstaviti sličen program kot darilo ukrajinski skupnosti, kot posebno sočustvovanje in poklon vsem, ki trpijo grozovite posledice vojne v njihovi domovini! 

 

V soboto, 30. aprila dopoldan, je zbor obiskal »Multiespacio Cultural Bodega Faraón«, ki sodi v kategorijo nacionalnih spomenikov.  Sprejel jih je g. župan Walther Marcolini. 

 

Glavni nastop se je vršil tisti večer v Cine Teatro Antonio Lafalla, v največja mestni dvorani. Program je vključil slovensko in argentinsko glasbe. Med slovenskimi so zapeli najbolj poznane speve:  Moj očka imajo konjča dva (narodna; prir. Marko Bajuk), Srce je žalostno (narodna; prir. Marko Bajuk), En hribček bom kupil (narodna; prir. Marko Bajuk), Venci beili (narodna; prir. France Marolt), Čej so tiste st’zice (narodna; prir. Jože Leskovar) in Dajte, dajte (narodna; prir. Aldo Kumar). Ker so poslušalci bili vsi Argentinci, je pevovodja razložil vsako besedilo, namen vsake skladbe in dodal bistvene značilnosti Slovenije, njene kulture in  glasbe. Podal jim je tudi vzroke slovenskega begunstva in začetek Slovenskega društva ter Pevskega zbora v Mendozi. 

 

Z argentinskimi skladbami je pevovodja poslušalce popeljal po različnih argentinskih pokrajinah. Zapeli so sledeče pesmi: Zamba de la Navidad (Jorge Biagosch), Moyi tun papai inché (Valeriano Avilés; prir. Rodrigo Dalziel), Agua y sol del Paraná (Ariel Ramírez in Miguel Brascó; prir. María del Carmen Aguilar), La vieja (Hermanos Díaz; prir. Claudio Sanseverino), Del prado vengo (prir. Vivian Tabbush) in Cueca de la viña nueva (Félix Dardo Palorma; prir. Jorge Chanal). Vse argentinske pesmi je spremljal s kitaro David Bajda.

 

Pred koncem nastopa je Direktorica za kulturo občine General Alvear, Liana Pedrafita, obdarila vse pevce. Navdušeni poslušalci so bili deležni še dodatka. Zbor jim je podaril še dve skladbi: ”Hej tam na hori” in cueca cuyana: “Caminito del norte”, simbol povezanosti obeh narodnosti, ker je skladbo za mešani zbor priredil č. g. Janez Ogrin, pokojni slovenski župnik v Quinesu, sosednji provinci San Luis. 

 

Nastop Slovenskega zbora je organizirala občina General Alvear, potovanje se je pa uresničilo s podporo Urada Vlade Republike Slovenije  za Slovence v zamejstvu in svetu. 

 

V imenu Pevskega zbora želi ga. Ani Grintal, predsednica zbora, izraziti  iskreno zahvalo  pevovodji  Diegu Bosquetu za njegovo 22 letno požrtvovalno delo posvečeno zboru in za sodelovanje pri Društvu Slovencev v Mendozi! 

Zakladnica spominov: Francka Anžin

Študijski center za narodno spravo je v sklopu zbirke Zakladnica spominov izvedel intervju s Francko Anžin. Pričevalka je bila ob snemanju stara 102 leti. Rodila se je leta 1922 v vasi Groblje, v Spodnjih Jaršah pri Domžalah. Po koncu druge…

Športno druženje učencev DPS v Švici: "Olimpijske igre 2024"

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Švici so se v nedeljo, 16. junija, srečali v Oberentfeldnu (AG) na dogodku športnem druženju »Olimpijske igre 2024«. Prispevek o dogodku sta pripravili učiteljici slovenščine Anja Dobrovc in Jasmina Lepoša. Srečali smo se na športnem igrišču…

Junijski večer Sredi domovine: Lucija Stupica

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sredo, 19. junija 2024, gostil junijski večer z izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svojo zanimivo življenjsko pot in ustvarjalni opus, ki ga je pred kratkim obogatila še z zbirko …

Vabljeni na Dobrodošli doma 2024

Drage rojakinje in rojaki, dobrodošli v Sloveniji! Vabimo Vas na tradicionalno srečanje Slovenk in Slovencev ter vseh prijateljev Slovenije, ki bo v soboto, 29. junija 2024 v Celju, na Krekovem trgu in v Celjskem domu.   DOBRODOŠLI DOMA 2024 LJUBLJANA…

"Kdor ne skače, ni Sloven'c" - odmeva v Bruslju

V nedeljo, 16. junija 2024, se je za slovensko nogometno reprezentanco začelo evropsko nogometno prvenstvo #UEFA2024 in naši fantje dokazali, da sodijo v sam vrh evropskega nogometa. Slovensko društvo v Belgiji je skupaj z Veleposlaništvom RS v Belgiji in Dansko…

Gasilska Peña mladine Našega doma San Justo

V soboto, 20. aprila 2024, je mladina Našega doma San Justo priredila novo praznovanje imenovano “Gasilska Peña”. Namen je bil prikazati stik obeh domovin, ki ju nosijo v srcu – dva svetova, ki bogatita identiteto argentinskih Slovencev. Vabljeni k branju…

SKD Drago Bojan organiziral izlet v Chioggio

Slovensko kulturno društvo Drago Bojan iz Gabrovca je 13. aprila 2024 s pomočjo turistične agencije Ventus – Gattinoni travel organiziralo enodnevni izlet v Chioggio. V društvo so pripravili kratek prispevek o dogodku. Po jutranji kavici v Društveni gostilni Gabrovec smo se…

Odprt je razpis za 10. Regionalno likovno kolonijo Slovenci v Tuzli 2024

Odprt je razpis za 10. Regionalno likovno kolonijo “Slovenci v Tuzli 2024”, ki jo organizira Slovenska skupnost Tuzla.  Objavljamo besedilo razpisa.Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetuErjavčeva 151000 LjubljanaPošljite nam svoje novice in fotografijetel: +386 1…

Nastop tržaške vokalne skupine ZCPZ na slovesnosti ob dnevu državnosti RS v Rimu

Vokalna skupina tržaške Zveze cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ) je 11. junija 2024 gostovala v Rimu in s petjem sooblikovala mašo ob dnevu državnosti Republike Slovenije v baziliki Svetih dvanajstih apostolov. Tako se nadaljuje sodelovanje ZCPZ z Veleposlaništvom Republike Slovenije pri Svetem…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.