Mendoški Slovenski pevski zbor je od 29. aprila do 1. maja 2022 potoval v General Alvear, oddaljenega kakih 300 km. proti jugu province Mendoze.  Zanimiva značilnost obiskanega mesta je izredno veliko število naselitev različnih narodnih skupnosti. Po številu priseljencev so na prvem mestu Ukrajinci. Njihova  kulturna dejavnost je največ doprinesla k ustanovitvi Muzeja priseljencev v bližnjem mestu Bowen. 

          

Zanimiv je vzrok tega obiska in sicer, da je mesec maj posvečen muzejem. Občina General Alvear je povabila pevovodjo mendoškega pevskega zbora, muzikologa Diega Bosqueta, da je 29. aprila v Muzeju priseljencev v Bowenu predaval o življenju in delu Alekseya Abutkova.  

 

Kdo je bil Aleksey Abutkov? 

Mag. Diego Bosquet je odkril in se dolga leta posvetil raziskovanju omenjenega ruskega glasbenika. Abutkov je v Sankt Peterburgu bil učenec znanega glasbenika Rimski-Korsakova. Politični nesporazum, predvsem preganjanje komunistične vlade mu je postalo neznosno. Odločil se je in zapustil svojo domovino ter se naselil v mestu Carmensa v občini General Alvear – v Argentini. Ustanovil je glasbeno šolo, učil več instrumentov in komponiral mnoga cenjena dela za razna glasbila, petje ter orkester. 

 

Diego Bosquet, muzikolog, je priznan član in sodelavec glasbenih društev v  Južni Ameriki in Karibih. Sodeluje   pri “Asociación Regional para América Latina y Caribe de la Sociedad Internacional de Musicología”. Vodil je provincijski Dedniški institut v Mendozi, raziskoval različne oblike regionalnega narodnega petja, sodeloval na kongresih in napisal mnogo znanstvenih študij na to tematiko.

 

30. aprila, dan po predstavitvi o ruskem glasbeniku, je nastopil mendoški Slovenski pevski zbor z zanimivim programom. Med prvimi interpretacijami je bila ukrajinska pesem: »Hej tam na hori«, pripravljena je bila kot prisrčen pozdrav. Mendoški pevski zbor in ukrajinska skupnost v Bowenu imata dolgoletno bratsko tradicijo. 

 

Leta 1961 je zbor prvič obiskal Bowen in ukrajinsko skupnost. Takratni pevovodja, ravn. Marko Bajuk je priredil, poleg omenjene »Hej tam na hori«, še druge ukrajinske skladbe. 

Mendoški pevski zbor

Od leta 1949 se je v tistie kraje naselil  pater Bazilij  Wynnyczuk. Organiziral je ukrajinsko skupnost, skrbel za ohranitev narodnih navad, učil njihov jezik, ustanovil novo faro in zgradil cerkev; bil je navdušen misijonar in narodnjak. Pogosto je obiskal Slovence v Mendozi  in pospeševal prijateljsko povezavo. 

 

Letos je Slovenski pevski zbor želel bratom Ukrajincem predstaviti sličen program kot darilo ukrajinski skupnosti, kot posebno sočustvovanje in poklon vsem, ki trpijo grozovite posledice vojne v njihovi domovini! 

 

V soboto, 30. aprila dopoldan, je zbor obiskal »Multiespacio Cultural Bodega Faraón«, ki sodi v kategorijo nacionalnih spomenikov.  Sprejel jih je g. župan Walther Marcolini. 

 

Glavni nastop se je vršil tisti večer v Cine Teatro Antonio Lafalla, v največja mestni dvorani. Program je vključil slovensko in argentinsko glasbe. Med slovenskimi so zapeli najbolj poznane speve:  Moj očka imajo konjča dva (narodna; prir. Marko Bajuk), Srce je žalostno (narodna; prir. Marko Bajuk), En hribček bom kupil (narodna; prir. Marko Bajuk), Venci beili (narodna; prir. France Marolt), Čej so tiste st’zice (narodna; prir. Jože Leskovar) in Dajte, dajte (narodna; prir. Aldo Kumar). Ker so poslušalci bili vsi Argentinci, je pevovodja razložil vsako besedilo, namen vsake skladbe in dodal bistvene značilnosti Slovenije, njene kulture in  glasbe. Podal jim je tudi vzroke slovenskega begunstva in začetek Slovenskega društva ter Pevskega zbora v Mendozi. 

 

Z argentinskimi skladbami je pevovodja poslušalce popeljal po različnih argentinskih pokrajinah. Zapeli so sledeče pesmi: Zamba de la Navidad (Jorge Biagosch), Moyi tun papai inché (Valeriano Avilés; prir. Rodrigo Dalziel), Agua y sol del Paraná (Ariel Ramírez in Miguel Brascó; prir. María del Carmen Aguilar), La vieja (Hermanos Díaz; prir. Claudio Sanseverino), Del prado vengo (prir. Vivian Tabbush) in Cueca de la viña nueva (Félix Dardo Palorma; prir. Jorge Chanal). Vse argentinske pesmi je spremljal s kitaro David Bajda.

 

Pred koncem nastopa je Direktorica za kulturo občine General Alvear, Liana Pedrafita, obdarila vse pevce. Navdušeni poslušalci so bili deležni še dodatka. Zbor jim je podaril še dve skladbi: ”Hej tam na hori” in cueca cuyana: “Caminito del norte”, simbol povezanosti obeh narodnosti, ker je skladbo za mešani zbor priredil č. g. Janez Ogrin, pokojni slovenski župnik v Quinesu, sosednji provinci San Luis. 

 

Nastop Slovenskega zbora je organizirala občina General Alvear, potovanje se je pa uresničilo s podporo Urada Vlade Republike Slovenije  za Slovence v zamejstvu in svetu. 

 

V imenu Pevskega zbora želi ga. Ani Grintal, predsednica zbora, izraziti  iskreno zahvalo  pevovodji  Diegu Bosquetu za njegovo 22 letno požrtvovalno delo posvečeno zboru in za sodelovanje pri Društvu Slovencev v Mendozi! 

Pustna sobota v Zrenjaninu

Pustna sobota je bia norčava tudi pri Slovencih iz Slovenskega društva Planika Zrenjanin v Srbiji. Nekaj utrinkov je zbrala Milena Spremo. V soboto, 10. februarja, smo organizirali izjemno pustno doživetje ob kreativni delavnici za učence pouka slovenskega jezika, ki je bila…

28. Tabor slovenskih otrok po svetu

Pri Svetovnem slovenskem kongresu tudi v letošnjem letu pripravljajo tabor za slovenske otroke po svetu. Več informcij najdete spodaj.   Vabimo te, da se nam pridružiš med 7. in 12. julijem 2024 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Radenci ob Kolpi.  …

Praznovanje Prešernovega dne pri Društvu Slovencev Planika Zrenjanin v Srbiji

Slovenski kulturni dan so obeležili tudI člani Društva Slovencev Planika Zrenjanin iz Srbije. Nekaj utrinkov pestrega dogajanja je strnila Milena Spremo. Vabljeni k branju.  Na večer pred slovenskim kulturnim praznikom je v dvorani Opera & Theatre Madlenianum v Beogradu odjeknil…

V Ivanovu v Srbiji so obeležili Dan maternega jezika

V Ivanovu v Srbiji so praznovali Dan maternega jezika. Prireditev je nosila naslov Materni jezik kot varuh kulturne identitete. Prispevek o dogodku so pripravili v Združenju Slovencev “Logarska dolina” Pančevo.Tradicionalna prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika je potekala 21. februarja…

Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo – zaenkrat v Sydneyju, kmalu tudi v Melbournu

Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se po slabem letu dni slovenščina znova vrača…

Prešernov dan in obisk veleposlanika v Kovinu

V četrtek, 22. februarja 2024, so v Kulturnem centru v Kovinu (Srbija) obeležili Prešernov dan. Proslavo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” Pančevo oz. njihova podružnica v Kovinu. Prireditve sta se udeležila veleposlanik Damjan Bergant, generalna konzulka Kristina Kliner, Nacionalni…

Državna sekretarka Humar na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Državna sekretarka Vesna Humar se je v Čedadu udeležila osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, pod naslovom Kot voda, ki se zlije z vsem. Proslavo vsako leto skupaj pripravljata krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet…

Minister Arčon pozdravlja uvedbo dvojezičnih spletnih obrazcev za občine na avstrijskem Koroškem

Teden, ko smo obeležili mednarodni dan maternega jezika, se zaključuje z razveseljivo novico z avstrijske Koroške. Po novem so namreč na voljo slovenski in nemški spletni obrazci za koroške občine.  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon…

Postna dobrodelna akcija Slovenskega društva v Luksemburgu

V Slovenskem društvu v Luksemburgu vsako leto organizirajo več dobrodelnih akcij, predvsem v postnem in božičnem času.  Tokratno postno akcijo namenjajo Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Najprej so se vključili v program »Glasbenik sem«, a smo se odločili, da dodajo…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.