Mendoški Slovenski pevski zbor je od 29. aprila do 1. maja 2022 potoval v General Alvear, oddaljenega kakih 300 km. proti jugu province Mendoze.  Zanimiva značilnost obiskanega mesta je izredno veliko število naselitev različnih narodnih skupnosti. Po številu priseljencev so na prvem mestu Ukrajinci. Njihova  kulturna dejavnost je največ doprinesla k ustanovitvi Muzeja priseljencev v bližnjem mestu Bowen. 

          

Zanimiv je vzrok tega obiska in sicer, da je mesec maj posvečen muzejem. Občina General Alvear je povabila pevovodjo mendoškega pevskega zbora, muzikologa Diega Bosqueta, da je 29. aprila v Muzeju priseljencev v Bowenu predaval o življenju in delu Alekseya Abutkova.  

 

Kdo je bil Aleksey Abutkov? 

Mag. Diego Bosquet je odkril in se dolga leta posvetil raziskovanju omenjenega ruskega glasbenika. Abutkov je v Sankt Peterburgu bil učenec znanega glasbenika Rimski-Korsakova. Politični nesporazum, predvsem preganjanje komunistične vlade mu je postalo neznosno. Odločil se je in zapustil svojo domovino ter se naselil v mestu Carmensa v občini General Alvear – v Argentini. Ustanovil je glasbeno šolo, učil več instrumentov in komponiral mnoga cenjena dela za razna glasbila, petje ter orkester. 

 

Diego Bosquet, muzikolog, je priznan član in sodelavec glasbenih društev v  Južni Ameriki in Karibih. Sodeluje   pri “Asociación Regional para América Latina y Caribe de la Sociedad Internacional de Musicología”. Vodil je provincijski Dedniški institut v Mendozi, raziskoval različne oblike regionalnega narodnega petja, sodeloval na kongresih in napisal mnogo znanstvenih študij na to tematiko.

 

30. aprila, dan po predstavitvi o ruskem glasbeniku, je nastopil mendoški Slovenski pevski zbor z zanimivim programom. Med prvimi interpretacijami je bila ukrajinska pesem: »Hej tam na hori«, pripravljena je bila kot prisrčen pozdrav. Mendoški pevski zbor in ukrajinska skupnost v Bowenu imata dolgoletno bratsko tradicijo. 

 

Leta 1961 je zbor prvič obiskal Bowen in ukrajinsko skupnost. Takratni pevovodja, ravn. Marko Bajuk je priredil, poleg omenjene »Hej tam na hori«, še druge ukrajinske skladbe. 

Mendoški pevski zbor

Od leta 1949 se je v tistie kraje naselil  pater Bazilij  Wynnyczuk. Organiziral je ukrajinsko skupnost, skrbel za ohranitev narodnih navad, učil njihov jezik, ustanovil novo faro in zgradil cerkev; bil je navdušen misijonar in narodnjak. Pogosto je obiskal Slovence v Mendozi  in pospeševal prijateljsko povezavo. 

 

Letos je Slovenski pevski zbor želel bratom Ukrajincem predstaviti sličen program kot darilo ukrajinski skupnosti, kot posebno sočustvovanje in poklon vsem, ki trpijo grozovite posledice vojne v njihovi domovini! 

 

V soboto, 30. aprila dopoldan, je zbor obiskal »Multiespacio Cultural Bodega Faraón«, ki sodi v kategorijo nacionalnih spomenikov.  Sprejel jih je g. župan Walther Marcolini. 

 

Glavni nastop se je vršil tisti večer v Cine Teatro Antonio Lafalla, v največja mestni dvorani. Program je vključil slovensko in argentinsko glasbe. Med slovenskimi so zapeli najbolj poznane speve:  Moj očka imajo konjča dva (narodna; prir. Marko Bajuk), Srce je žalostno (narodna; prir. Marko Bajuk), En hribček bom kupil (narodna; prir. Marko Bajuk), Venci beili (narodna; prir. France Marolt), Čej so tiste st’zice (narodna; prir. Jože Leskovar) in Dajte, dajte (narodna; prir. Aldo Kumar). Ker so poslušalci bili vsi Argentinci, je pevovodja razložil vsako besedilo, namen vsake skladbe in dodal bistvene značilnosti Slovenije, njene kulture in  glasbe. Podal jim je tudi vzroke slovenskega begunstva in začetek Slovenskega društva ter Pevskega zbora v Mendozi. 

 

Z argentinskimi skladbami je pevovodja poslušalce popeljal po različnih argentinskih pokrajinah. Zapeli so sledeče pesmi: Zamba de la Navidad (Jorge Biagosch), Moyi tun papai inché (Valeriano Avilés; prir. Rodrigo Dalziel), Agua y sol del Paraná (Ariel Ramírez in Miguel Brascó; prir. María del Carmen Aguilar), La vieja (Hermanos Díaz; prir. Claudio Sanseverino), Del prado vengo (prir. Vivian Tabbush) in Cueca de la viña nueva (Félix Dardo Palorma; prir. Jorge Chanal). Vse argentinske pesmi je spremljal s kitaro David Bajda.

 

Pred koncem nastopa je Direktorica za kulturo občine General Alvear, Liana Pedrafita, obdarila vse pevce. Navdušeni poslušalci so bili deležni še dodatka. Zbor jim je podaril še dve skladbi: ”Hej tam na hori” in cueca cuyana: “Caminito del norte”, simbol povezanosti obeh narodnosti, ker je skladbo za mešani zbor priredil č. g. Janez Ogrin, pokojni slovenski župnik v Quinesu, sosednji provinci San Luis. 

 

Nastop Slovenskega zbora je organizirala občina General Alvear, potovanje se je pa uresničilo s podporo Urada Vlade Republike Slovenije  za Slovence v zamejstvu in svetu. 

 

V imenu Pevskega zbora želi ga. Ani Grintal, predsednica zbora, izraziti  iskreno zahvalo  pevovodji  Diegu Bosquetu za njegovo 22 letno požrtvovalno delo posvečeno zboru in za sodelovanje pri Društvu Slovencev v Mendozi! 

Svetovni dan čebel v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka

Z veseljem objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Društvu Slovencev RS “Triglav” Banja Luka. V soboto, 20. 5. 2023, smo v društvu obeležili svetovni dan čebel. Mlajši otroci so pod vodstvom Lenke Debeljak Perušić in Oksane Lunić pripravili za zajtrk zdrav…

Pestro dogajanje pri dopolnilnem pouku slovenščine v Berlinu

Slovenski otroci v Berlinu so bili v zadnjih dveh tednih deležni bogatega obšolskega dogajanja, ki ga je zanje organizirala učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, Magdalena Novak. V petek, 28. aprila, je v prostorih slovenskega veleposlaništva v Berlinu potekalo srečanje s…

Predstavitev Slovenije šolarjem iz vsega sveta

V mesecu marcu sta Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem in Dopolnilni pouk slovenščine na Nizozemskem pripravila in sodelovala na dveh dogodkih promocije slovenskega jezika, literature in kulture. V soboto, 18. marca 2023 smo s slovensko stojnico sodelovali na mednarodnem festivalu, ki…

Materinski dan v Švici

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Švici z učiteljem Rajkom Tekalcem so v mesecu maju ustvarjali za svoje mame, 14. maja so v Švici namreč praznovali materinski dan.   Izdelali so jim rdeča srca iz kartona in nanje napisali nekaj o…

Nova generacija štipendistov ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je izbrala novo generacijo štipendistov v okviru štipendijskega programa Obisk Slovenije. Dvanajst izjemnih posameznikov slovenskega rodu po vsem svetu je bilo izbranih na podlagi njihovih izjemnih akademskih dosežkov, strasti do raziskovanja in želje po vzpostavitvi dolgotrajnih…

Tematske karte slovenskih zemljepisnih imen v zamejstvu

Pri Rafaelovi družbi so letošnjo pomlad izšli zemljevidi, ki prikazujejo slovenska zemljepisna imena v zamejskih krajih Avstrije, Italije in Madžarske. Gre za dve lični in pregledni karti, ki sta zloženi v etuiju. Prva karta ima na eni strani Avstrijo od Šmohorja…

Ponudba poletnih tečajev slovenščine 2023

Poletni meseci so tik pred vrati in morda ste razmišljali, da bi vi ali vaši otroci kakšno uro več namenili učenju slovenskega jezika. Na enem mestu smo zbrali različne ponudbe poletnih šol in tečajev tako na spletu kot tudi v…

Slovenska umetnostno-znanstvena pobuda je na simpoziju SCI_ART prevzela Ottawo

V današnjem hitro spreminjajočem se svetu se umetnost in znanost vedno bolj prepletata, pri čemer obe področji na nešteto načinov vplivata in se navdihujeta. V tem kontekstu je Veleposlaništvo Slovenije v Ottawi v sodelovanju z Veleposlaništvom Nemčije ter ob vsebinski…

Vabilo v Pišece za mlade – ¨Od Maksa do faksa¨

Prihajaš na študij v Slovenijo? Lahko prideš že septembra (ali po dogovoru) in se v zidanici privajaš na študentsko življenje z drugimi mladimi Slovenci iz različnih držav. Društvo Pleteršnikova domačija Pišece v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.