Mendoški Slovenski pevski zbor je od 29. aprila do 1. maja 2022 potoval v General Alvear, oddaljenega kakih 300 km. proti jugu province Mendoze.  Zanimiva značilnost obiskanega mesta je izredno veliko število naselitev različnih narodnih skupnosti. Po številu priseljencev so na prvem mestu Ukrajinci. Njihova  kulturna dejavnost je največ doprinesla k ustanovitvi Muzeja priseljencev v bližnjem mestu Bowen. 

          

Zanimiv je vzrok tega obiska in sicer, da je mesec maj posvečen muzejem. Občina General Alvear je povabila pevovodjo mendoškega pevskega zbora, muzikologa Diega Bosqueta, da je 29. aprila v Muzeju priseljencev v Bowenu predaval o življenju in delu Alekseya Abutkova.  

 

Kdo je bil Aleksey Abutkov? 

Mag. Diego Bosquet je odkril in se dolga leta posvetil raziskovanju omenjenega ruskega glasbenika. Abutkov je v Sankt Peterburgu bil učenec znanega glasbenika Rimski-Korsakova. Politični nesporazum, predvsem preganjanje komunistične vlade mu je postalo neznosno. Odločil se je in zapustil svojo domovino ter se naselil v mestu Carmensa v občini General Alvear – v Argentini. Ustanovil je glasbeno šolo, učil več instrumentov in komponiral mnoga cenjena dela za razna glasbila, petje ter orkester. 

 

Diego Bosquet, muzikolog, je priznan član in sodelavec glasbenih društev v  Južni Ameriki in Karibih. Sodeluje   pri “Asociación Regional para América Latina y Caribe de la Sociedad Internacional de Musicología”. Vodil je provincijski Dedniški institut v Mendozi, raziskoval različne oblike regionalnega narodnega petja, sodeloval na kongresih in napisal mnogo znanstvenih študij na to tematiko.

 

30. aprila, dan po predstavitvi o ruskem glasbeniku, je nastopil mendoški Slovenski pevski zbor z zanimivim programom. Med prvimi interpretacijami je bila ukrajinska pesem: »Hej tam na hori«, pripravljena je bila kot prisrčen pozdrav. Mendoški pevski zbor in ukrajinska skupnost v Bowenu imata dolgoletno bratsko tradicijo. 

 

Leta 1961 je zbor prvič obiskal Bowen in ukrajinsko skupnost. Takratni pevovodja, ravn. Marko Bajuk je priredil, poleg omenjene »Hej tam na hori«, še druge ukrajinske skladbe. 

Mendoški pevski zbor

Od leta 1949 se je v tistie kraje naselil  pater Bazilij  Wynnyczuk. Organiziral je ukrajinsko skupnost, skrbel za ohranitev narodnih navad, učil njihov jezik, ustanovil novo faro in zgradil cerkev; bil je navdušen misijonar in narodnjak. Pogosto je obiskal Slovence v Mendozi  in pospeševal prijateljsko povezavo. 

 

Letos je Slovenski pevski zbor želel bratom Ukrajincem predstaviti sličen program kot darilo ukrajinski skupnosti, kot posebno sočustvovanje in poklon vsem, ki trpijo grozovite posledice vojne v njihovi domovini! 

 

V soboto, 30. aprila dopoldan, je zbor obiskal »Multiespacio Cultural Bodega Faraón«, ki sodi v kategorijo nacionalnih spomenikov.  Sprejel jih je g. župan Walther Marcolini. 

 

Glavni nastop se je vršil tisti večer v Cine Teatro Antonio Lafalla, v največja mestni dvorani. Program je vključil slovensko in argentinsko glasbe. Med slovenskimi so zapeli najbolj poznane speve:  Moj očka imajo konjča dva (narodna; prir. Marko Bajuk), Srce je žalostno (narodna; prir. Marko Bajuk), En hribček bom kupil (narodna; prir. Marko Bajuk), Venci beili (narodna; prir. France Marolt), Čej so tiste st’zice (narodna; prir. Jože Leskovar) in Dajte, dajte (narodna; prir. Aldo Kumar). Ker so poslušalci bili vsi Argentinci, je pevovodja razložil vsako besedilo, namen vsake skladbe in dodal bistvene značilnosti Slovenije, njene kulture in  glasbe. Podal jim je tudi vzroke slovenskega begunstva in začetek Slovenskega društva ter Pevskega zbora v Mendozi. 

 

Z argentinskimi skladbami je pevovodja poslušalce popeljal po različnih argentinskih pokrajinah. Zapeli so sledeče pesmi: Zamba de la Navidad (Jorge Biagosch), Moyi tun papai inché (Valeriano Avilés; prir. Rodrigo Dalziel), Agua y sol del Paraná (Ariel Ramírez in Miguel Brascó; prir. María del Carmen Aguilar), La vieja (Hermanos Díaz; prir. Claudio Sanseverino), Del prado vengo (prir. Vivian Tabbush) in Cueca de la viña nueva (Félix Dardo Palorma; prir. Jorge Chanal). Vse argentinske pesmi je spremljal s kitaro David Bajda.

 

Pred koncem nastopa je Direktorica za kulturo občine General Alvear, Liana Pedrafita, obdarila vse pevce. Navdušeni poslušalci so bili deležni še dodatka. Zbor jim je podaril še dve skladbi: ”Hej tam na hori” in cueca cuyana: “Caminito del norte”, simbol povezanosti obeh narodnosti, ker je skladbo za mešani zbor priredil č. g. Janez Ogrin, pokojni slovenski župnik v Quinesu, sosednji provinci San Luis. 

 

Nastop Slovenskega zbora je organizirala občina General Alvear, potovanje se je pa uresničilo s podporo Urada Vlade Republike Slovenije  za Slovence v zamejstvu in svetu. 

 

V imenu Pevskega zbora želi ga. Ani Grintal, predsednica zbora, izraziti  iskreno zahvalo  pevovodji  Diegu Bosquetu za njegovo 22 letno požrtvovalno delo posvečeno zboru in za sodelovanje pri Društvu Slovencev v Mendozi! 

Tečaj slovenščine za dijake, ki želijo študirati v Sloveniji (februar - junij 2023)

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik vabi na Tečaj slovenščine za dijake, ki želijo študirati v Sloveniji. Spletni tečaj, ki bo dvakrat tedensko po tri šolske ure potekal med  28. februarjem 2023 in 6. junijem 2023, je namenjen…

Postanite člani Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), največje slovenske knjižnice

Narodna in univerzitetna knjižnica je knjižnica vseh Slovencev. Zbira, hrani in daje na uporabo nacionalno zbirko knjižničnega gradiva, ki mu z eno besedo rečemo slovenika. To je gradivo v slovenskem jeziku, o Sloveniji in Slovencih, slovenskih avtorjev in slovenskih založb,…

XXI. Nagradni natečaja za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in izseljenstvu

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. Nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Skozi leta je prispelo že več kot 360 različnih…

Nagradni natečaji na temo Prisluhni in pomagaj

Ventilator besed, revija za kulturo vzgojo in izobraževanje, v rubriki Natečaji lahko sodelujete pri različnih nagradnih natečajih, pri katerih se lahko izrazite kot literarni ali likovni ustvarjalci ali pa kar oboje. V letošnjem letu bodo razpisali natečaje na temi PRISLUHNI IN…

Študij v Sloveniji – predstavitev slovenskih univerz, 16. 2. 2023 ob 14.00

Ekipa Study in Slovenia vabi na spletno predstavitev študija v Sloveniji. Predstavitev za Slovence v zamejstvu in po svetu bo potekala 16. februarja 2023 ob 14.00 uri (CET).   V okviru predstavitev bodo predstavili uporabne informacije glede študija in življenja…

Razpis za promocijo slovenskega jezika

Ministrstvo za kulturo je objavilo Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih predstavljanju, uveljavljanju in razvoju slovenskega jezika ter njegovi promociji v letu 2023. Namen razpisa je:promocija slovenskega jezika s spodbujanjem besedilnih spretnosti in bralne pismenosti uporabnikov in uporabnic slovenskega jezika,ozaveščanje o…

Štipendije za tečaje slovenskega jezika

Leto, ki se je pričelo, je lahko odlična priložnost tudi za obnovitev, nadgraditev ali pa začetek učenja slovenskega jezika. Tudi letos Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom…

Zaključek slovenskih šol v Buenos Airesu

Te dni, ko v Sloveniji doživljamo končno pravo zimo, je v Argentini prav prijetno vroče in najmlajši se veselijo, saj uživajo v zasluženih poletnih počitnicah. V zadnjem mesecu preteklega leta so se tako za nekaj časa poslovili od šolskih klopi.…

Miklavževanje 22 v Zürichu

Še en simpatičen prispevek o miklavževanju, ki so nam ga poslali iz Aktiva učiteljev dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, vam ponujamo v branje. Letošnja miklavževa nedelja, 11. 12. 2022 je bila radodarna, saj nam je naklonila tudi nekaj snega. Da bi…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.