26. oktobra, je potekala virtualna investicijska konferenca o krožnem gospodarstvu in inovacijah, ki jo je organizirala Gospodarska Zbornica Slovenija - Brazilija | SLOBRAZ — s poudarkom, kako krožno gospodarstvo izstopa v poslovnem svetu. Slovenijo, enega izmed odličnih primerov na tem področju, predstavljajo vzorčna podjetja, ki nas z dobrimi praksami ne učijo le, kako do prihodkov, trajnosti in inovativnosti, ampak nas spodbujajo k sodelovanju v tem krogu, da bi zagotoviti boljšo prihodnost za vse.

 

Pomembna točka dogodka je bila tudi podrobna razlaga pravnih in davčnih vidikov za tiste, ki želijo investirati v Sloveniji. Dogodek je odprl predsednik Slobraz Matjaž Cokan, ki je spregovoril o prisotnosti Slovenije v krožnem gospodarstvu in novih poslovnih priložnostih, ki jih ta prinaša. V nadaljevanju je slovenski veleposlanik v Braziliji mag. Gorazd Renčelj je poudaril, da je med prednostnimi nalogami Slovenije kot sedanje predsednice Sveta Evropske unije prehod na krožno gospodarstvo. Poudaril pa je, da so kljub zavzetosti vlade, veleposlaništev in združenj resnični akterji preoblikovanja podjetja in investitorji.


Na otvoritvi je nastopil tudi dr. Zoran Stamatovski, MBA sekretar Spirit Slovenia, javne agencije v Republiki Sloveniji, ki spodbuja internacionalizacijo, podjetništvo, tehnologijo in tuje investicije v državi. Dr. Stamatovski je predstavil video, ki prikazuje, zakaj je Slovenija tako privlačna za neposredne tuje naložbe (NTI), med razlogi pa so bili: geostrateška lega z dostopom do več trgov; kakovostna infrastruktura; stabilno izvozno usmerjeno gospodarstvo ter inovativna in visoko kvalificirana delovna sila. Izpostavil je tudi pionirski duh Slovenije na področju umetne inteligence, zaradi česar je država vzor drugim.


Na konferenci je posredovala Mateja Perovšek Ciuchini, razdeljena pa je bila na štiri panele:
1. Grozdi krožnega gospodarstva
2. Inovativne rešitve za zagon
3. Moda v krožnem gospodarstvu
4. Kako vlagati v Slovenijo s pravnega in davčnega vidika


V prvem panelu je več slovenskih podjetij predstavilo svoj poslovni model v okviru krožnega gospodarstva.
Nina Meglič – koordinatorka SRIP-Circular Economy (The Strategic Research and Innovation Partnership – Networks for the Transition into Circular Economy) v okviru Štajerske GZS je predstavila tehnologije, ki se razvijajo na področju krožnega gospodarstva in ki so del »Slovenske strategije pametne specializacije (S4)«. Strategija, ki zajema tri področja, na katerih namerava Slovenija izstopati v prihodnjih letih: krožno, digitalno in industrijo 4.0.


Ker gre za dolgoročen projekt, je treba delati na več področjih. Prva se nanaša na trajnostno energijo s pristopom treh tehnologij: odpadka energije, optimizacije rabe energije in obnovljivih virov energije. Drugi so: biomasa; sekundarne surovine; funkcionalni materiali; procesi in tehnologije; Krožni poslovni modeli, ki se osredotočajo na preoblikovanje iz linearnega v krožno poslovanje.


Marja Bizjak – vodja prodaje pri International Investment Corporation of America's, organizaciji, ki so jo ustanovili Global Environment Development, Invercoop in T-Contruye Proyectos. S poudarkom na Latinski Ameriki je organizacija že več kot 20 let posvečena zastopanju inovativnih izdelkov in tehnologij, ki si prizadevajo za izboljšanje okolja. Sodelujejo s projekti v energetiki, industriji, gradbeništvu in nepremičninskem sektorju.
Vladimir Gumilar – direktor Gradbenega grozda Slovenije in koordinator projekta ICBuild. Od leta 2004 projekt podpira podjetja v gradbenem sektorju, da postanejo bolj inovativna in spodbujajo razvoj digitalnih in trajnostnih podjetij. Cilj projekta je narediti gradbeni sektor bolj krožen.


Marko Krajner – izvršni direktor, partner in ustanovitelj podjetja 3ZEN, ki od leta 2011 nudi svetovanje in usposabljanje na področju sistematičnih inovacij in trajnostnih modelov. Deluje s certifikatom Cradle to Cradle – svetovnim standardom za varne, krožne in odgovorno izdelane izdelke – v vseh panogah, razen v medicinski in farmacevtski. Sodelovanje na drugem panelu, posvečenem inovativnim in trajnostnim rešitvam za startupe: Jožef Meh, izvršni direktor Satilu – Eko vasi prihodnosti, prve skupnosti s 100 % obnovljivo energijo. Ustanovljeno pred 10 leti, v tej vasi, ki uporablja akvaponski sistem za proizvodnjo hrane – brez pesticidov, brez kemikalij in prihrani 95 % vode – živi 50 družin, ki proizvedejo dvakrat več energije, kot jo potrebujejo, z viri električne energije. obnovljivi viri energije .


Ana Carolina Nogueira Slivnik iz Eco Polymer je predstavila projekt, ki ga deli s Stephanie Haspo in Vanesso Sarkis, ekstrakcije pektina iz pomarančne lupine za proizvodnjo biofilma, ki se lahko uporablja kot alternativa klasični plastiki. Med prednostmi, ki jih predstavlja ta zamenjava, so: zmanjšanje porabe neobnovljive energije in plastičnih odpadkov, kar zmanjšuje vpliv na oceane, tla in biotsko raznovrstnost, poleg tega pa spodbuja trajnost pri proizvodnji soka. pomaranča in krožno gospodarstvo na industrijskem obsegu. Projekt je brazilski, vendar ima korenine v Sloveniji, saj ima Ana Carolina slovenske prednike.
Robert Slavec – Spirit Green Ambassador; soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MyWater Technology, ki ponuja inteligentni sistem hidracije, izogibanje odpadkom in uporabo plastičnih plastenk, ki poleg porabe neobnovljive energije proizvajajo veliko količino odpadkov, ki so škodljivi za Zemljo.
Video posnetke o projektih dveh podjetij je na četrtem panelu o modni industriji v krožnem gospodarstvu predstavila Nina Meglič iz SRIP-a: IOS – Inštitut za varstvo okolja in senzorje, podjetje, ki izvaja raziskave, razvoj in svetovanje na področju krožnega gospodarstva. Ima znanje na več področjih in je referenca pri recikliranju tkiv.


Tekstina – podjetje, ustanovljeno leta 1828, je eden najstarejših proizvajalcev tekstila v Evropi. Njegov projekt New Cotton, ki obstaja že približno tri leta, je iz tekstilnih odpadkov razvil celulozno vlakno, ki se preoblikuje v novo tkanino, kar zmanjšuje odpadke v proizvodnem procesu in pritisk na vire planeta.
V zadnji uri srečanja sta ustanovitelja Skozar-Legal & Venture Anže Skodlar in Timotej Kozar v četrtem panelu predstavila pravne in davčne vidike za tiste, ki želijo vlagati v Sloveniji, s poudarkom na krožnem gospodarstvu. Škodlar je uvodoma govoril o spodbudah za zelene naložbe in pregledu naložb, Kozar pa je pojasnil praktične posledice procesa.


Slobraz se zahvaljuje vsem panelistom, slovenskemu veleposlaniku v Braziliji, tajnici Spirit Slovenija in Mateji za posredovanje dogodka. Hvaležni smo tudi za podporo Spirit Slovenia, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Slovenije in Slovenskemu veleposlaništvu v Braziliji.

Majski večer Sredi domovine: Catia Quaglia

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je v sredo, 15. maja 2024, gostil majski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. V rezijanski pravljični svet in vsakdan tamkajšnjih Slovencev nas je v lepem pristnem rezijanskem narečju popeljala Catia…

V Banja Luki je gostovala mladinska pisateljica Maša Ogrizek

V soboto, 18. 5. 2024, je pri Društvu Slovencev Triglav Banja Luka gostovala slovenska mladinska pisateljica Maša Ogrizek. Prispevek o dogodku je pripravila učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Slatini, Banjaluki in Prijedoru Barbara Goršič.   Nastop ustvarjalke je finančno omogočilo…

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine na Hrvaškem so obiskali Goričko

Spet je leto naokoli in učenci slovenskega jezika in kulture na Hrvaškem so ponovno obiskali Slovenijo, kjer so slovenski jezik lahko uporabili v praksi. Prispevek o dogodku je pripravila učiteljica slovenščine Aneja Cafuta. Izleta v Doživljajski park Vulkanija na Goričkem se…

Letno srečanje Egiptovsko slovenskega društva Snežinka z gostjo Tjašo Rener

Egiptovsko slovensko društvo Snežinka je 16. maja 2024 v Swiss Club-u v Kairu izvedlo letno srečanje članic in članov društva. Poročilo o dogodku je pripravila predsednica društva Salwa Hegazi. Tokratno izvedbo je posebno obogatila gostujoča  predavateljica iz Slovenije, gospa Tjaša Rener,…

Zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo

Z veseljem sporočamo, da je v okviru Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu zaživela Info točka za vračanje v Republiko Slovenijo, kjer bodo na enem mestu na voljo koristne informacije in usmeritve, s katerimi bo urejanje…

Minister Arčon na obisku pri Slovencih v Srbiji

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je med 12. in 14. majem obiskal Srbijo. Minister Matej Arčon s slovenskimi društvi na severu Srbije Po ocenah v Srbiji živi okoli deset tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Ustanovljenih…

Gostovanje Lutkovne skupine Luki v Banja Luki in Prijedoru

Na lep pomladni dan, 11. maja 2024, je Društvo Slovencev Triglav v Banja Luki gostilo prav posebne goste. Amaterska Lutkovna skupina Luki iz Kisovca je za otroke uprizorila avtorsko predstavo Izgubljeni volk.  Za gostovanje slovenske lutkovne skupine v Banja Luki…

Slovenščina nas povezuje: Učenci DPS iz Švice obiskali Osnovno šolo Nazarje

V sklopu projekta Slovenščina nas povezuje so učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Švice med 9. in 13. majem 2024 obiskali Osnovno šolo Nazarje.  Učenci DPS v Švici so v Nazarjah imeli priložnost biti del pouka, spoznati nove prijatelje in ta…

Delavnica kamišibaja v Banja Luki

V soboto, 13. 4. 2024, so v Društvu Slovencev Triglav Banja Luka skupaj z osnovnošolskimi učenci dopolnilnega pouka slovenščine spoznavali japonsko gledališče kamišibaj. Krajši prispevek o dogodku je pripravila Barbara Goršič.  Ker v mesecu maju pričakujemo v društvu obisk slovenske…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.