26. oktobra, je potekala virtualna investicijska konferenca o krožnem gospodarstvu in inovacijah, ki jo je organizirala Gospodarska Zbornica Slovenija - Brazilija | SLOBRAZ — s poudarkom, kako krožno gospodarstvo izstopa v poslovnem svetu. Slovenijo, enega izmed odličnih primerov na tem področju, predstavljajo vzorčna podjetja, ki nas z dobrimi praksami ne učijo le, kako do prihodkov, trajnosti in inovativnosti, ampak nas spodbujajo k sodelovanju v tem krogu, da bi zagotoviti boljšo prihodnost za vse.

 

Pomembna točka dogodka je bila tudi podrobna razlaga pravnih in davčnih vidikov za tiste, ki želijo investirati v Sloveniji. Dogodek je odprl predsednik Slobraz Matjaž Cokan, ki je spregovoril o prisotnosti Slovenije v krožnem gospodarstvu in novih poslovnih priložnostih, ki jih ta prinaša. V nadaljevanju je slovenski veleposlanik v Braziliji mag. Gorazd Renčelj je poudaril, da je med prednostnimi nalogami Slovenije kot sedanje predsednice Sveta Evropske unije prehod na krožno gospodarstvo. Poudaril pa je, da so kljub zavzetosti vlade, veleposlaništev in združenj resnični akterji preoblikovanja podjetja in investitorji.


Na otvoritvi je nastopil tudi dr. Zoran Stamatovski, MBA sekretar Spirit Slovenia, javne agencije v Republiki Sloveniji, ki spodbuja internacionalizacijo, podjetništvo, tehnologijo in tuje investicije v državi. Dr. Stamatovski je predstavil video, ki prikazuje, zakaj je Slovenija tako privlačna za neposredne tuje naložbe (NTI), med razlogi pa so bili: geostrateška lega z dostopom do več trgov; kakovostna infrastruktura; stabilno izvozno usmerjeno gospodarstvo ter inovativna in visoko kvalificirana delovna sila. Izpostavil je tudi pionirski duh Slovenije na področju umetne inteligence, zaradi česar je država vzor drugim.


Na konferenci je posredovala Mateja Perovšek Ciuchini, razdeljena pa je bila na štiri panele:
1. Grozdi krožnega gospodarstva
2. Inovativne rešitve za zagon
3. Moda v krožnem gospodarstvu
4. Kako vlagati v Slovenijo s pravnega in davčnega vidika


V prvem panelu je več slovenskih podjetij predstavilo svoj poslovni model v okviru krožnega gospodarstva.
Nina Meglič – koordinatorka SRIP-Circular Economy (The Strategic Research and Innovation Partnership – Networks for the Transition into Circular Economy) v okviru Štajerske GZS je predstavila tehnologije, ki se razvijajo na področju krožnega gospodarstva in ki so del »Slovenske strategije pametne specializacije (S4)«. Strategija, ki zajema tri področja, na katerih namerava Slovenija izstopati v prihodnjih letih: krožno, digitalno in industrijo 4.0.


Ker gre za dolgoročen projekt, je treba delati na več področjih. Prva se nanaša na trajnostno energijo s pristopom treh tehnologij: odpadka energije, optimizacije rabe energije in obnovljivih virov energije. Drugi so: biomasa; sekundarne surovine; funkcionalni materiali; procesi in tehnologije; Krožni poslovni modeli, ki se osredotočajo na preoblikovanje iz linearnega v krožno poslovanje.


Marja Bizjak – vodja prodaje pri International Investment Corporation of America's, organizaciji, ki so jo ustanovili Global Environment Development, Invercoop in T-Contruye Proyectos. S poudarkom na Latinski Ameriki je organizacija že več kot 20 let posvečena zastopanju inovativnih izdelkov in tehnologij, ki si prizadevajo za izboljšanje okolja. Sodelujejo s projekti v energetiki, industriji, gradbeništvu in nepremičninskem sektorju.
Vladimir Gumilar – direktor Gradbenega grozda Slovenije in koordinator projekta ICBuild. Od leta 2004 projekt podpira podjetja v gradbenem sektorju, da postanejo bolj inovativna in spodbujajo razvoj digitalnih in trajnostnih podjetij. Cilj projekta je narediti gradbeni sektor bolj krožen.


Marko Krajner – izvršni direktor, partner in ustanovitelj podjetja 3ZEN, ki od leta 2011 nudi svetovanje in usposabljanje na področju sistematičnih inovacij in trajnostnih modelov. Deluje s certifikatom Cradle to Cradle – svetovnim standardom za varne, krožne in odgovorno izdelane izdelke – v vseh panogah, razen v medicinski in farmacevtski. Sodelovanje na drugem panelu, posvečenem inovativnim in trajnostnim rešitvam za startupe: Jožef Meh, izvršni direktor Satilu – Eko vasi prihodnosti, prve skupnosti s 100 % obnovljivo energijo. Ustanovljeno pred 10 leti, v tej vasi, ki uporablja akvaponski sistem za proizvodnjo hrane – brez pesticidov, brez kemikalij in prihrani 95 % vode – živi 50 družin, ki proizvedejo dvakrat več energije, kot jo potrebujejo, z viri električne energije. obnovljivi viri energije .


Ana Carolina Nogueira Slivnik iz Eco Polymer je predstavila projekt, ki ga deli s Stephanie Haspo in Vanesso Sarkis, ekstrakcije pektina iz pomarančne lupine za proizvodnjo biofilma, ki se lahko uporablja kot alternativa klasični plastiki. Med prednostmi, ki jih predstavlja ta zamenjava, so: zmanjšanje porabe neobnovljive energije in plastičnih odpadkov, kar zmanjšuje vpliv na oceane, tla in biotsko raznovrstnost, poleg tega pa spodbuja trajnost pri proizvodnji soka. pomaranča in krožno gospodarstvo na industrijskem obsegu. Projekt je brazilski, vendar ima korenine v Sloveniji, saj ima Ana Carolina slovenske prednike.
Robert Slavec – Spirit Green Ambassador; soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MyWater Technology, ki ponuja inteligentni sistem hidracije, izogibanje odpadkom in uporabo plastičnih plastenk, ki poleg porabe neobnovljive energije proizvajajo veliko količino odpadkov, ki so škodljivi za Zemljo.
Video posnetke o projektih dveh podjetij je na četrtem panelu o modni industriji v krožnem gospodarstvu predstavila Nina Meglič iz SRIP-a: IOS – Inštitut za varstvo okolja in senzorje, podjetje, ki izvaja raziskave, razvoj in svetovanje na področju krožnega gospodarstva. Ima znanje na več področjih in je referenca pri recikliranju tkiv.


Tekstina – podjetje, ustanovljeno leta 1828, je eden najstarejših proizvajalcev tekstila v Evropi. Njegov projekt New Cotton, ki obstaja že približno tri leta, je iz tekstilnih odpadkov razvil celulozno vlakno, ki se preoblikuje v novo tkanino, kar zmanjšuje odpadke v proizvodnem procesu in pritisk na vire planeta.
V zadnji uri srečanja sta ustanovitelja Skozar-Legal & Venture Anže Skodlar in Timotej Kozar v četrtem panelu predstavila pravne in davčne vidike za tiste, ki želijo vlagati v Sloveniji, s poudarkom na krožnem gospodarstvu. Škodlar je uvodoma govoril o spodbudah za zelene naložbe in pregledu naložb, Kozar pa je pojasnil praktične posledice procesa.


Slobraz se zahvaljuje vsem panelistom, slovenskemu veleposlaniku v Braziliji, tajnici Spirit Slovenija in Mateji za posredovanje dogodka. Hvaležni smo tudi za podporo Spirit Slovenia, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Slovenije in Slovenskemu veleposlaništvu v Braziliji.

Simpozij o umetni inteligenci je pokazal odličnost slovenskih raziskovalcev v ZDA

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu je v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF) organiziralo simpozij o umetni inteligenci, na katerem je bil izpostavljen izjemen prispevek slovenskih raziskovalcev, ki delujejo…

Odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije

V organizaciji Veleposlaništva RS v Buenos Airesu, Slovenskega podpornega društva v Cordobi in lektorata slovenskega jezika na Katoliški univerzi so v ponedeljek, 27. novembra, v Cabildu odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije  (“El Patrimonio Cultural Inmaterial de…

Kamišibaj predstava za Slovence v Lihtenštajnu in Avstriji

V novembru so v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v Lihtenštajnu in na Predarlskem (Avstrija) organizirali kulturni dan na temo kamišibaja. Prispevek o dogodku je pripravil Rajko Tekalec, učitelj DPS v Kneževini Lihtenštajn in na Predarlskem. Kamišibaj, japonska umetnost pripovedovanja ob slikah…

Projekt Abraham v Švici

V sklopu projekta Abraham so se v soboto, 2.12.2023, Slovenci v Švici družili ob ljudski pesmi in plesu v oddelku Zug, kamor so prišli tudi učenke in učenci iz oddelka Luzern.  Rajko Tekalec kot učitelj dopolnilnega pouka slovenščine v Švici,…

Predstavitev založniške dejavnosti Društva Triglav iz Banja Luke v Beogradu

V soboto, 02.12.2023, so člani Društva Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banja Luke obiskali Društvo Sava Beograd in ob tej priložnosti predstavili svojo založniško dejavnost. Obisk je nadaljevanje sodelovanja Društva Triglav z Društvom Sava, ki se je začelo s predstavitvijo…

Miklavž je v Bruslju razveselil pridne slovenske otroke

Včerajšnji večer (30. november 2023) bo mnogim ostal v prijetnem spominu, saj jih je tokrat prvič obdaril pravi samcati Miklavž. Objavljamo prispevek, ki so ga pripravili v Društvu Slo-Bel.    Tudi starejši otroci, ki so prejšnja leta že prejeli darila…

24. martinovanje v Banjaluki

V nekoliko drugačnem ambientu, a vseeno v dobrem vzdušju in še boljši družbi, so v Društvu Slovencev Republike Srbske Triglav letos že 24. leto zapored praznovali tradicionalno martinovanje. V Mladinskem centru v Banjaluki so se 18.11.2023 zbrali s številnimi starimi…

71. obletnica društva Slovenska vas

Društvo Slovenska vas je 5. novembra 2023 praznovalo 71. obletnico svojega delovanja. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je o slovesnosti pripravila Kristina Grbec. November v Buenos Airesu, pa mraz kot da bi zima, ki bi se že pred časom morala…

Minister Arčon v Kanalski dolini o čezmejnem sodelovanju in krepitvi slovenstva

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je 27. novembra 2023 mudil v Kanalski dolini. Najprej so ga na svojem sedežu v Ovčji vasi sprejeli predstavniki Združenja Don Mario Černet, nato se je v prostorih Slovenskega…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2021 © Vse pravice pridržane.