Sestavine testo:
- 1000 g bele pšenične moke
- 30 g kvasa
- 100 g surovega masla
- 120 g sladkorja
- 10 g soli
- 3 – 5 rumenjakov (60 – 100 g)
- 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja (10 – 20 g)
- 1 žlička ruma (5 – 10 ml)
- Do 500 ml mleka
Sestavine orehovega nadeva:
- 1000 g orehovih jedrc zmeljemo
- 375 g sladkorja
- 0 – 125 g surovega masla
- 3 – 4 beljaki (90 – 120 g)
- 10 – 20 g vaniljevega sladkorja
- 1-2 noževi konici cimeta
- 470 – 600 ml mleka
Priprava testa:
Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
A: brez vzhajanja
Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
B: z vzhajanjem
Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 – 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Priprava orehovega nadeva in potice:
- Zmleta orehova jedrca prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo.
- Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
- Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4cm do 1,5.
- Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 1 kg orehovega nadeva. Potica mora imeti 3-4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih lahko ima 1 – 2 zavoja več.
- Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jederc.
- Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
- Potico v pekaču pustimo vzhajati.
- Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Neglede na priporočeno temperasturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
- Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
- Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.