Študjski center za narodno spravo (SCNR) vabijo, da jim pomagate razširiti Zakladnico spominov. Spodaj objavljamo njihovo vabilo.

 

Oglašamo se vam s Študijskega centra za narodno spravo (SCNR), institucije, ki jo je leta 2008 ustanovila Vlada Republike Slovenije. Naša naloga je raziskovanje sodobne slovenske zgodovine, zbiranje dokumentov, zgodb in pričevanj ter promocija raziskav v strokovni in širši javnosti. Vključujemo se v vzgojno-izobraževalne procese in se povezujemo s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter z mednarodnimi institucijami.

 

Sodelovanje s Slovenci po svetu sodi med naše redne naloge in ji namenjamo pomembno mesto. Obiskali smo Slovence v Argentini, ZDA in Kanadi, jim predstavili naše delo, se srečali s slovenskimi skupnostmi in med njimi posneli večje število pričevanj. Pričevanja hranimo v Arhivu SCNR, redno jih objavljamo na spletni strani Zakladnica spominov, v radijskih oddajah ter publiciramo v strokovnih in znanstvenih publikacijah. V Arhivu SCNR nastaja bogato gradivo zbranih pričevanj. Večkrat smo se s posamezniki in skupinami srečali na sedežu SCNR v Ljubljani.

 

Tako kot lansko leto, je tudi letošnje posebno. Posebno zato, ker nam zdravstvene razmere še vedno ne omogočajo, da bi potovali, se srečali v živo ali organizirali skupne dogodke. To pa nam ne sme vzeti poguma, da ne bi izkoristili priložnosti, ki so nam kljub vsemu na voljo. Ena teh je gotovo, da pobrskamo po spominu in se ustavimo ob zanimivih dogodkih iz preteklosti.

 

Tokrat vabimo k sodelovanju člane srednje in mlajše generacije. Vaši starši, stari starši in mnogi, s katerimi se ob priliki srečujete, so morali zapustiti rodno domovino in si v novem in neznanem okolju ustvariti pogoje za življenje, praktično ‘iz nič’. S seboj so prinesli le slovenski jezik, ljubezen do naroda in domovine, vero, navade, izkušnje in vrednote, v katerih so rasli in bili vzgojeni. Ob prihodu v novo okolje so se razmere po celinah precej razlikovale, vsem slovenskih beguncem pa je bilo skupno, da so uspeli v neverjetno kratkem času ustvariti pogoje, ki so jim omogočali dostojno življenje. Poleg napora, ki so ga vlagali v materialno preskrbljenost, so ohranjali slovensko besedo, pesem, kulturo in navade. Oblikovali so močne slovenske skupnosti, ki so še danes stebri slovenske identitete po vsem svetu. Mlajši rodovi, ki so sledili prvim beguncem, so rasli iz temeljev predhodnikov, hkrati pa začeli stopati po novih poteh. Dve kulturi sta se prepletali ter bogatili okolje in slovenske skupnosti, v katerih odraščate danes.

 

Vabimo vas, da navežete stik s sorodniki, prijatelji ali sosedi, jih povprašate o prehojeni poti ter zabeležite oziroma posnamete njihove spomine in doživetja. Dragoceni zapisi časa so vez s preteklostjo, ki nam pomaga razumeti sedanjost in oblikovati prihodnost. Vaše krajše ali daljše zapise, spomine in razmišljanja bomo objavili kot video, avdio ali pisne zapise na spletni strani Zakladnica spominov, spletni strani Študijskega centra za narodno spravo, v radijskih oddajah ter v strokovnih in znanstvenih prispevkih. Na tak način bomo skupaj poskrbeli, da spomini ne tonejo v pozabo in da čim širši krog javnosti spozna bogastvo, ki oblikuje današnje skupnosti Slovencev v zamejstvu in po svetu.

 

Vse, ki vas je pismo nagovorilo, vabimo, da nam pišete na elektronski naslov mirjam.jurjevcic@scnr.si ali marta.kersic@scnr.si Dogovorili se bomo za obliko sodelovanja, ki vam najbolj ustreza.

Vabilo.

Izletniški vodnik po zamejstvu "Pravljične poti brez meja"

Bi se radi odpravili na izlet po zamejstvu? Avtorica Irena Cerar je po sedmih letih raziskovanj in potepanj po slovenskem kulturnem prostoru izza naših meja spisala  izletniški vodnik po slovenskem zamejstvu, ki ga je prepletla z ljudskimi pravljicami in pripovedkami.

To smo mi, kanadski - Slovenci

Včasih je potreben le en pogovor – ena ideja, da poveže kulturo in nas združi v skupnost. Tudi v tako veliki državi, kot je Kanada, se je mogoče združiti kot skupnost in slaviti našo slovensko kulturo in počastiti prelomni trenutek

Edmund John Turk

Edmund J. Turk, odvetnik, sodnik, več let clevelandski mestni svetnik, je bil 1. julija 1991, na ustanovnem in prvem organizacijskem sestanku v Clevelandu soglasno izbran za predsednika odbora Združeni Američani za Slovenijo (UAS – United Americans for Slovenia). Sestavljali so

Literarni natečaj Nedelje 2021

Revija Nedelja vabi vse, ki jim beseda dobro teče, da se prijavijo na Literarni natečaj Nedelje za izvirno črtico Besedilo na prosto temo mora biti še neobjavljeno in napisano v slovenskem jeziku. Besedilo naj obsega 10.000 znakov s presledki. Avtor oz.

Ministrica in državni sekretar s študenti Pedagoške visoke šole v Celovcu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch ter državni sekretar dr. Dejan Valentinčič sta današnje jutro namenila pogovoru z bodočimi dvojezičnimi in timskimi učitelji na primarni stopnji na avstrijskem Koroškem iz Pedagoške visoke šole v Celovcu

Premiera srednješolske gledališke skupine

Društvo Finžgarjev dom vas danes vabi na premiero !   V času zaprtja zaradi koronavirusa so se mladi ves čas srečevali na daljavo in vadili gledališče v spremenjenih razmerah. Mentorica Manica Maver, ki je magistrica govora in strokovnjakinja na področju

60+1. obletnica slovenskega doma v Carapachaju: »Skupaj iz roda v rod«.

V nadaljevanju si lahko preberete, kako so v Argentini obeležili 60+1 obletnico slovenskega doma v Carapachaju   Kljub pandemiji in ukrepom iz strani vlade smo se odločili, da bomo obeležili našo obletnico, pa četudi »virtualno«. V nedeljo 2.maja popoldne smo

Ministrica dr. Jaklitsch z madžarskim ministrskim komisarjem Kalmaŕjem

Ministrica dr. Helena Jaklitsch, se je srečala s Ferencem Kalmaŕjem, ministrskim komisarjem za razvoj sosedske politike Madžarske in sopredsedujočim Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje izvajanja Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v

Štipendije za tečaje slovenščine

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in z Zavodom RS za šolstvo ter CMEPIUS-om podeljujejo za nekatere tečaje štipendije za kritje stroškov zamejcem in potomcem slovenskih zdomcev in izseljencev.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.