Back to Top

Ste morda razmišljali, da bi vi ali vaši otroci kakšno uro več namenili učenju slovenskega jezika? Morda ste preveč oddaljeni in bi se raje priključili prek spleta ali pa bi učenje jezika združili z obiskom matične domovine? Slovenski jezik in kulturo zdomce in izseljence v evropskih državah poučujejo napoteni učitelji dopolnilnega pouka. Marsikje v čezoceanskih državah naši rojaki organizirajo sobotne šole. Znanje jezika pa lahko osvojite ali izpilite tudi na različnih tečajih in šolah. Vabljeni, da spodaj raziščete nekaj možnosti.

STIČIŠČE - SLOVENŠČINA ZA SLOVENCE PO SVETU

V evropskih državah dopolnilni pouk slovenščine izvajajo iz Slovenije napoteni učitelji. Financira in organizira ga Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, ki nudi strokovno podporo.

 

Pouk je prostovoljen, poteka v popoldanskem času ali med vikendom, navadno enkrat tedensko od 2 do 4 ure. Namenjen je otrokom od starosti 4 let, mladostnikom in odraslim. Organiziran je lahko na šolah države gostiteljice, v prostorih slovenskih diplomatsko konzularnih predstavništev, slovenskih društev ali katoliških misij.

 

Informacije o dopolnilnem pouku slovenščine v evropskih državah, o pouku slovenščine v čezoceanskih državah (ZDA, Kanada, Argentina, Brazilija, Avstralija, Egipt) in o poletni šoli slovenščine najdete na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. 

Učenje slovenščine

TEČAJI SLOVENŠČINE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE

POLETNI TEČAJ SLOVENŠČINE ZA OTROKE

 

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi otroke, stare od 8 do 11 let, da poleti obiščejo Ljubljano in se udeležijo tečaja slovenskega jezika. Tečaj se začne v ponedeljek, 1. julija 2024, in konča v petek, 12. julija 2024.

 

Rok za prijavo: 10. junij 2024

 

 

POLETNA ŠOLA SLOVENŠČINA MALO DRUGAČE

 

Združenje Slovenska izseljenska matica vabi mlade rojake, ki živite v tujini, ste stari med 10 in 15 let, se radi zabavate, likovno ustvarjate, se učite slovenščino, odkrivate lepote Slovenije, da se jim pridružite na poletni šoli Slovenščina malo drugače, ki bo potekala med 7. in 13. julijem 2024 v Murski soboti.

 

Rok za prijavo: 24. maj 2024

TABOR SLOVENSKIH OTROK PO SVETU

 

Svetovni slovenski kongres vabi na 28. Taboru slovenskih otrok po svetu, ki bo potekal od nedelje, 7. julija, do petka, 12. julija 2022. Potekal bo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Radenci ob Kolpi. Dogodek je namenjen mladim, med 9. in 15. letom starosti, ki živijo izven meja Republike Slovenije in imajo slovenske starše ali stare starše.

 

Rok za prijavo: od 1. marca 2024 do zapolnitve prostih mest

MLADINSKA POLETNA ŠOLA SLOVENŠČINE

 

Mladinska poletna šola slovenskega jezika za mladostnike od 13 do 17 let bo letos potekala med 1. in 12. julijem v živo v Ljubljani in tudi prek spleta. Tečaj je priložnost za vse, ki se želijo slovenščine naučiti od začetka ali osvežiti in nadgraditi svoje znanje. Mogoče je pridobiti tudi štipendijo.

 

Rok za prijavo: 1. junij 2024

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 15. maj 2024

TEČAJI SLOVENŠČINE ZA ODRASLE

ZIMSKA ŠOLA SLOVENSKEGA JEZIKA

 

Zimski intenzivni jezikovni tečaj slovenščine, ki ga organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je namenjen tistim, ki bi se radi v dveh tednih naučili čim več, v spremljevalnem programu pa spoznali slovensko kulturo in družbo. Tečaj bo v živo v Ljubljani in na spletu potekal med 27. januarjem in 7. februarjem 2025

 

Rok za prijavo: 12. januar 2025

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 31. avgust 2024

 

SPOMLADANSKA ŠOLA SLOVENSKEGA JEZIKA

 

Spomladanska šola slovenskega jezika, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je intenzivni jezikovni tečaj za vse, ki bi radi en semester študijskega leta posvetili učenju slovenščine. Tečaj bo potekal bo med 3. marcem in 22. majem 2025.

 

Rok za prijavo: 16. februar 2025

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 31. avgust 2024

POLETNA ŠOLA SLOVENSKEGA JEZIKA

 

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi, da poleti obiščete Slovenijo in se udeležite tečaja slovenskega jezika, hkrati pa preživite nepozabne počitnice. Na voljo je dvo- in tritedenski tečaj med 1. in 12. oziroma 17. julijem 2024. Na voljo so tudi štipendije.

 

Vabljeni tudi na na spletni tečaj, ki je priložnost za vse, ki se želijo slovenščino naučiti od začetka ali osvežiti in nadgraditi svoje znanje. Tečaj bo potekal med 1. in 12. julijem 2024.

 

Rok za prijavo: 17. junij 2024

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 15. maj 2024

JESENSKA ŠOLA SLOVENSKEGA JEZIKA

 

Jesenska šola slovenskega jezika, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je intenzivni jezikovni tečaj za vse, ki bi radi en semester študijskega leta posvetili učenju slovenščine. Tečaj bo potekal med 30. septembrom in 20. decembrom 2024. 

 

Rok za prijavo: 16. september 2024

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 15. maj 2024

 

 

POPOLDANSKI TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA NA SPLETU

 

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani organizira 80-urni jezikovni spletni tečaj, ki se izvaja dvakrat tedensko v popoldanskem času. Tečaj je primeren za zaposlene. Jeseni bo tečaj potekal med 30. septembrom 2024 in 15. januarjem 2025. Spomladi pa med 3. marcem in 22. majem 2025.

 

Rok za prijavo: najkasneje 3 tedne pred začetkom tečaja

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 31. avgust 2024

 

JUTRANJI TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA

 

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani organizira 80-urni jezikovni tečaj, ki se v živo v Ljubljani izvaja dvakrat tedensko v dopoldanskem času.  Jeseni bo tečaj potekal med 1. oktobrom 2024 in 16. januarjem 2025. Spomladi pa med 4. marcem in 5. junijem 2025.

 

Izvaja se tudi spletni tečaj, ki bo jeseni med 30. septembrom 2024 in 15. januarjem 2025 ter spomladi med 3. marcem 2024 in 9. junijem 2025.

 

Rok za prijavo na tečaj v živo: najkasneje 2 tedna pred začetkom tečaja

Rok za prijavo na tečaj na spletu: najkasneje 3 tedne pred začetkom tečaja

Rok za oddajo vloge za štipendijo: 31. avgust 2024

 

Poletni tečaj slovenskega jezika na slovenski Obali "HALO, TUKAJ SLOVENSKI MEDITERAN!"

 

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Znanstveno-raziskovalno središče Koper vsako leto organizirata poletni tečaj slovenskega jezika na slovenski Obali »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«. Med 8. in 19. julijem 2024 bo v Kopru potekala že 31. izvedba tečaja. Na voljo so tudi štipendije.

 

Rok za prijavo in oddajo vloge za štipendijo: 24. maj 2024

SPLETNA PLATFORMA ZA SAMOSTOJNO UČENJE SLOVENE LEARNING ONLINE

 

Slovene Learning Online je prosto dostopni spletni tečaj slovenskega jezika za tujce, ki so ga razvili na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik v sodelovanju s podjetjem DigiEd. Tečaj je priložnost za vse, ki bi se radi samostojno naučili slovensko na enostaven, igriv in učinkovit način. 

ŠTIPENDIJE ZA PROGRAME CENTRA ZA SLOVENŠČINO KOT DRUGI IN TUJI JEZIK

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu skupaj z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Zavodom RS za šolstvo ter CMEPIUS-om zamejcem in potomcem slovenskih zdomcev in izseljencev podeljujemo štipendije za nekatere programe Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

 

POGOJI ZA PRIDOBITEV ŠTIPENDIJE

- slovensko poreklo

- starost do 35 let

 

Pri dodelitvi štipendij bodo štipenditorji upoštevali:

- priporočilo slovenske ustanove, v katero so včlanjeni kandidat ali njegovi starši v izseljenstvu, dokazilo o izvenšolskih dejavnostih v slovenskih ustanovah oz. priporočilo ene izmed krovnih slovenskih organizacij v zamejstvu,

- priporočila učiteljev ali lektorjev slovenskega jezika v tujini ter

- priporočila diplomatsko-konzularnih predstavništev Republike Slovenije.

 

Posamezna ustanova v tujini lahko za štipendijo predlaga največ dva kandidata. Pri dodeljevanju štipendij imajo prednost tisti kandidati, ki še nikoli niso prejeli štipendije za tečaje Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

 

POZOR: Štipendija krije izključno šolnino. Ostale stroške, tudi učbenik, krijejo štipendisti sami.

 

Več informacij o posameznih tečajih, o rokih za prijavo in načinu prijave je dostopnih prek spodnje povezave.

Kot v besedilu.

Slovenski večer v Amsterdamu

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem tradicionalno dobro sodeluje z lokalnim odborom VTIS-a (društva V Tujini Izobraženih Slovencev). V soboto, 21. septembra 2024, so spet združili moči in, tokrat že tretjič,  organizirali prijetno druženje v Amsterdamu. Po sprejemnem govoru predsednika Združenja Viktorja…

Slomškov teden v Colegio Esloveno v Mendozi

24. septembra je Slomškov dan in Colegio Esloveno iz Mendoze (Argentina) ga je obhajal cel teden. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga o praznovanju na čast šolskega zavetnika Antona Martina Slomška pripravili v Colegio Esloveno. Že nekaj let v naši…

Podaljšan rok za sodelovanje na natečaju Moj košček Slovenije

Rafaelova družba tudi letos razpisuje fotografski natečaj Moj košček Slovenije. K sodelovanju ste lepo vabljeni tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu. Rok za oddajo prispevkov je bil podaljšan do 31. oktobra 2024.   Objavljamo besedilo natečaja. Fotonatečaj Moj košček…

Izšla je oktobrska številka otroške revije Pastirček

Izšla je oktobrska številka zamejske otroške revije PASTIRČEK, ki jo izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva v Gorici.   Oktobrska izdaja je druga številka revije v novem šolskem letu 2024/2025. Polna je zanimivih poučnih zgodb, pobarvank, otroških pesmi in zabavnih iger. Strani…

Kinoatelje predstavil program Filmskega festivala Poklon viziji

Kinoatelje je 24. septembra 2024 v prostorih Borgo Cinema v Gorici na novinarski konferenci zgodila predstavil  program čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji /Omaggio a una visione. Med 8. in 13. oktobrom 2024 se bo odprla nova stran v zgodbi o…

Mladinsko srečanje odbornikov SDO-SFZ

Preden so se začeli najbolj naporni meseci delovanja za mladino, so se delegati odbora Slovenske dekliške organizacije – Slovenske fantovske zveze (SDO-SFZ) dogovorili za srečanje odbornikov. Združili so se mladi odborniki vseh domov, se bolje spoznali in debatirali o sedanjem…

Tradicionalno srečanje slovenskih društev v BiH obogatila razstava Janka Orača

Minulo soboto, 7. septembra 2024, je v Zenici potekalo tradicionalno srečanje slovenskih društev, ki delujejo v BiH. S kulturnim programom so se še utrdile prijateljske vezi z domovino.   Na srečanju so med drugim na ogled postavili razstavo priznanega slovenskega…

Kmalu se začenja nova sezona Slovenskega stalnega gledališča

Kmalu se bo začela nova sezona Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Že v drugi polovici septembra se bo v pričakovanju odprtja sezone 2024/2025 in v sklopu letošnje Barkovljanke odvilo nekaj dogodkov.TRST JE MORJE/ TRIESTE È IL MARESlovensko stalno gledališče, Gledališče…

Kolesarjenje skozi vodo je prava uživancija - kolesarski izlet Slovenskega društva v Belgiji

Slovensko društvo v Belgiji je organiziralo kolesarski izlet. Vabljeni k branju prispevka, ki gaje pripravila predsednica društva Lea Iskra Kolesarjenje med vodo je totalni žur. To smo izkusili Slovenci v Belgiji pretekli vikend, ko smo se odpravili v Bokrijk, v pokrajini…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.

Skip to content