Back to Top

06jan14:0060. Dan emigranta

Podrobnosti dogodka

Prisrčno vabljeni na 60. Dan emigranta, ki bo v soboto, 6. januarja 2024, v gledališču Ristori v Čedadu. Prireditev skupaj organizirata Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij Videnske pokrajine.

Program se bo začel ob 15. uri. V imenu Slovenskih organizacij Videnske pokrajine bo govorila Vida Rucli, predstavnica društva Robida iz Topolovega. Kot predstavnik iz področja politike bo govoril deželni svetnik Slovenske skupnosti Marko Pisani. V kulturnem programu, ki ga bosta povezovali Katja Canalaz in Mojca Gerbol, bodo nastopili harmonikarji Thomas in veseli Gnjidučani ter Matika duet (Fanika Coren in Matteo Parillaud) in Cristopher Chiabai. Beneško gledališče bo upodobilo novo komedijo z naslovom Skopac, ki so jo prevedli v beneško slovenščino iz igre Agathe Christie, The Mousetrap.

Dan emigranta je največja družbeno-politična prireditev Slovencev na Videnskem in ponuja priložnost za oceno stanja v Kanalski, Nadiških in Terskih dolinah ter Reziji in izpostavitev glavnih potreb za prihodnost tamkajšnje slovenske skupnosti. Dogodek že od leta 1963 tradicionalno poteka 6. januarja v Čedadu. Prva leta je šlo za srečanje emigrantov, ki so se po božično-novoletnih praznikih vračali v svet “s trebuhom za kruhom”. Nato je prerastel v največjo kulturno in politično prireditev Slovencev v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini. Izveden ni bil le leta 2021 in 2022 zaradi pandemije Covid-19.

Več

Čas

(Sobota) 14:00(GMT+01:00)

Lokacija

Gledališče Ristori, Čedad

Via Adelaide Ristori 30, 33043 Čedad, Italija

Skip to content