Back to Top

08nov17:00Ad Fontes - Studia slovenica: Priča neomajne narodne zvestobe slovenskih izseljencev

Podrobnosti dogodka

Novo akademsko leto je že v polnem zagonu, zato je čas tudi za prvi Ad Fontes v tem letu. Ad Fontes bo v sredo 8.11. ob 18h, v Veliki predavalnici FPE (vhod Družina, 3. nadstropje). Ob 17.00 bo pred dogodkom v kapeli Teološke fakultete (takoj za ovinkom – Poljanska c. 4) sveta maša za vse pokojne študente, sodelavce in profesorje FPE.

Prvi dogodek v letošnjem ciklu AD FONTES vas bo popeljal v bogat arhiv Studia slovenica, ter predstavil njegovega ustanovitelja.

Tokratni večer bo posvečen dr. Janezu Arnežu (1923–2021) ob 100–letnici njegovega rojstva. Slovenski ekonomist, pronicljivi katoliški intelektualec in domoljub, ki je zaslužen za zbiranje in ohranjevanje kulturne dediščine slovenskega izseljenstva v arhivu Studia slovenica, je bil ustanovitelj in neutruden zbiratelj slovenskih knjig in dokumentov v tujini. Pogovorni večer, ki ga bo povezoval doc. dr. Nik Trontelj, bo namenjen osvetlitvi življenja in dela dr. Arneža ter posebej njegovemu življenjskemu projektu – zbiranju gradiva izseljencev pod okriljem ustanove Studia slovenica. Gostje na okrogli mizi bodo spregovorili o svojih osebnih spominih na Janeza Arneža in njegovo delo ter predstavili zgodovino, pomen in vizijo arhiva Studia slovenica, edinstvene zbirke izseljenskega gradiva na slovenskih tleh.

Gostje bodo:

 • dr. RENATO PODBERSIČ:
  Renato Podbersič je prodorni zgodovinar in poznavalec totalitarnih sistemov 20. stoletja v slovenskem prostoru, ki jih je obravnaval tudi v svoji doktorski disertaciji. Predava na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici in kot znanstveni sodelavec deluje na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani.
 • ANDREJA KLASINC ŠKOFLJANEC:
  Andreja Klasinc Škofljanec je zaposlena v Arhivu Republike Slovenije, kjer poleg ostalega dela sodeluje tudi pri projektu zbiranja in urejanja arhivskega gradiva izseljenskih in zamejskih skupnosti. Od leta 1999 je z dr. Arnežem sodelovala pri urejanju izseljenskega arhiva Studia slovenica in za svoje delo prejela Aškerčevo nagrado, ki jo podeljujejo za posebne dosežke v arhivistiki.
 • dr. JANEZ JURIJ ARNEŽ:
  Duhovnik in znanstvenik Janez Jurij Arnež je v New Yorku doktoriral iz molekularne biofizike in biokemije, po prihodu v Slovenijo pa se je odločil za duhovniški poklic. V sklopu dogodka Ad fontes bo zanimiv sogovornik, saj je od blizu spremljal svojega očeta Janeza Arneža pri njegovem življenjskem poslanstvu.
 • PETER ARNEŽ:
  Peter Arnež je v New Yorku diplomiral iz matematike. Po dokončni ustalitvi v slovenski domovini je najprej poučeval matematiko na gimnaziji v Novi Gorici, nato pa se je zaposlil na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, kjer deluje še danes. Zlasti v ZDA je aktivno sodeloval pri delovanju arhiva Studia slovenica.

Ad fontes ali k (iz)virom je serija pogovornih dogodkov, kjer je mladim in starim ponujena možnost poslušati izvire znanja, argumentiranih komentarjev in poglobljenih analiz v obliki prepoznavnih gostov ter strokovnih komentatorjev ter priložnost, da ob izviru razvijajo svoje misli, poglede ter rastejo v argumentaciji svoji stališč.

 

Vabljeni, da skupaj z gosti izmenjate mnenja in izkušnje. Svojo udeležbo lahko potrdite s klikom na naslednjo povezavo: POTRDITEV UDELEŽBE

Več

Čas

(Sreda) 17:00(GMT+01:00)

Lokacija

Fakulteta za pravo in ekonomijo (FPE)

Krekov trg 1, 1000 Ljubljana

Skip to content