Back to Top

29feb17:00ASEF mladi umi: Maruša Gorišek - Znanost in družba

Podrobnosti dogodka

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju z društvom SocioKlub organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v četrtek 29. februarja ob 17. uri izvedla dr. Maruša Gorišek, štipendistka ASEF generacije 2021, znanstvena sodelavka na Inštitutu za razvojne in strateške analize in asistentka na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Predavanje nosi naslov “Znanost in družba: Ali znamo uporabljati znanje v širšo družbeno korist?” in bo potekalo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana).

Čeprav živimo v dobi izjemno hitrega tehnološkega in znanstvenega napredka, nedavne izkušnje spopadanja s krizami, kot sta pandemija in globalno segrevanje, odpirajo vprašanje: ali smo vse to ustvarjeno znanje sposobni tudi uporabiti za širšo družbeno korist, ko je to najbolj potrebno? Predavanje bo obravnavalo zapletene odnose med znanostjo, politiko in širšo javnostjo. Zanimalo nas bo v kolikšni meri kot družba res cenimo in promoviramo znanje, ali je dobra ideja, da politično odločanje prepustimo ekspertom in znanstvenikom ter kako nasloviti vrzel med znanstveniki in laiki. Razpravljali bomo o tem, ali je za reševanje teh izzivov nujno le povečati zaupanje v znanost ali pa nosi del odgovornosti tudi znanost sama.

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 29. februarja, najkasneje do 16. ure preko naslednje povezave: https://bit.ly/vesnavanmidden

Maruša Gorišek je magistrica politologije in doktorica sociologije. Zaposlena je kot asistentka na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu na Inštitutu za družbeno morfogenezo ter kot znanstvena sodelavka na Inštitutu za razvojne in strateške analize v Ljubljani. Tam je članica programske skupine Sociokulturni in organizacijski vidiki prenosa znanja in tehnologije. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptom meritokracije, vprašanjem vloge znanja, znanosti in ekspertov v družbi ter s konceptom državljanske znanosti. Je članica Nacionalnega odbora programa za upravljanje družbenih sprememb (MOST) pri Slovenski nacionalni komisiji za UNESCO. Spada v generacijo ASEF Junior Fellow leta 2021, svoj raziskovalni obisk pa je izvedla pri prof. Petru Verovšku na Univerzi v Groningenu na Nizozemskem.

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru štipendijskega programa ASEF na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, od koder prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Več

Čas

(četrtek) 17:00(GMT+01:00)

Lokacija

Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani

Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana

Organizator

Skip to content