Back to Top

14dec18:00ASEF mladi umi: Vesna van Midden - Učinki neinvazivne elektrostimulacije potepuškega možganskega živca

Podrobnosti dogodka

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju s Slovenskim društvom za nevroznanost SiNAPSA organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v četrtek 14. decembra ob 19. uri izvedla Vesna Marija van Midden, štipendistka ASEF generacije 2020 in mlada raziskovalka na Nevrološki kliniki v Ljubljani, kjer dela doktorat na področju Nevroznanosti. Predavanje nosi naslov “Proučevanje mehanizma in učinka neinvazivne elektrostimulacije potepuškega možganskega živca pri Parkinsonovi bolezni” in bo potekalo v srednji predavalnici Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Deseti možganski živec, potepuški živec oz. živec vagus, je svoje ime dobil, saj zapusti področje glave in se potepa po telesu ter oživčuje večino organov v naši trebušni in prsni votlini. Je pomembna veja našega avtonomnega živčnega sistema in zato tudi tvori v centralnem živčnem sistemu povezave z difuznimi nevromodulatornimi omrežji. Ker so ta omrežja okvarjena pri Parkinsonovi bolezni, bi lahko preko elektrostimulacije vagusnega živca teoretično dostopali do teh omrežij in lajšali težave, ki jih njihova disfunkcija povzroča. V predavanju bodo predstavljeni izzivi in (delni) rezultati raziskovanja mehanizma in učinka elektrostimulacije vagusnega živca pri Parkinsonovi bolezni.

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 14. decembra, najkasneje do 18. ure preko naslednje povezave: https://bit.ly/vesnavanmidden

Vesna Marija van Midden, dr. med. se je po zaključenem študiju na Medicinski Fakulteti v Ljubljani zaposlila kot mlada raziskovalka na Nevrološki kliniki v Ljubljani, kjer dela doktorat na področju Nevroznanosti. Ukvarja se z raziskovanjem mehanizma in učinka neinvazivne vagusne stimulacije pri Parkinsonovi bolezni pod mentorstvom prof. Zvezdana Pirtoška in izr. Prof. Maje Kojović. Tekom doktorata je opravila tudi ASEF raziskovalni obisk na Northwestern Univerzi v Chicagu pod mentorstvom prof. Dimitri Krainca, kjer se je ukvarjala tako z motnjami spanja pri Parkinsonovi bolezni kot tudi z nevrogenetiko.

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru štipendijskega programa ASEF na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, od koder prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

Več

Čas

(četrtek) 18:00(GMT+01:00)

Lokacija

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Korytkova ulica 2, 1000 Ljubljana

Organizator

Skip to content