Back to Top

11apr20:00Cikel slovenskega filma v Italiji: Italijanska premiera filma Šterkijada

Podrobnosti dogodka

Na četrtem filmskem srečanju v sklopu Cikla slovenskega filma v Italiji se bo na velikem platnu vrtel novi celovečerec Igorja Šterka, naslovljen Šterkijada. Intimen vpogled v življenje družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je osvojil svet z lastno jadrnico, bo na ogled 11. aprila 2024 ob 20. uri v Hiši filma v Gorici. Film bo opremljen z italijanskimi podnapisi, vstopnice 5 eur. V goste prihaja režiser Igor Šterk in soscenaristka Irena Šterk.

»Jadralski podvigi in tragično izginotje očeta niso bili razlog za ta film. Kar me je pritegnilo, so bili trenutki v naši družini – žalostni, trpki, a hkrati komični in absurdni. Ti odslikavajo kompleksnost odnosov v naših življenjih, « je o svojem filmu, ki je sicer odprl lanski Festival slovenskega filma Portorož, povedal režiser in scenarist Šterk. Gre za zgodbo nenavadne triglave družine izpod Triglava, v kateri protagonisti podpirajo vsak svoj vogal hiše, jadrnica pa četrtega. Vsebino žalostne, a tudi humorne avtobiografske drame pomenljivo zaobjame podnaslov filma: »Okoli sveta, mimo doma

Z jadrnice Jureta Šterka so rešili nekaj osebnih predmetov, med drugim tudi ladijski dnevnik iz leta 2008 in z začetka 2009, ki je pozneje izšel kot knjiga, Dnevnik zadnje plovbe. Morjeplovca in pomorščaka, ki je sam objadral svet in nato na eni od svojih poti izginil v Indijskem oceanu, je upodobil Janez Škof, mamo in soprogo Vojko Silva Čušin, sina Igorja v otroških letih Tito Novak, kasneje pa Jernej Gašperin.

Cikel nastaja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Hišo filma ter je uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Več

Čas

(četrtek) 20:00(GMT+02:00)

Lokacija

Hiša filma

Travnik/Piazza della Vittoria 41, 34170 Gorica/Gorizia, Italija

Organizator

Skip to content