Back to Top

21okt(okt 21)18:3023(okt 23)20:30Dvojna razstava tržaškega likovnika Franca Vecchieta ob 50. obletnici njegovega delovanja

Podrobnosti dogodka

Glavne organizacije Slovencev v Italiji bodo skupno priredile dvojno razstavo tržaškega likovnika Franca Vecchieta ob 50. obletnici njegovega delovanja. En del razstavnega diptiha z naslovom Partitura bo na ogled v Kulturnem domu v Trstu, Ul. Petronio 4. Odprtje razstave bo v soboto, 21. oktobra 2023, ob 18.30. Drugi del pa bo v Peterlinovi dvorani v Trstu, Ul. Donizetti 3. Odprtje razstave bo v ponedeljek, 23. oktobra 2023, ob 20.30.

 

PARTITURA je razstavni diptih tržaškega umetnika Franca Vecchieta v tržaškem Kulturnem domu in v Peterlinovi dvorani. Slovenska narodna skupnost v Italiji se tako poklanja tržaškemu likovniku ob 50. obletnici njegovega plodnega delovanja.

Projekt prireja široka naveza slovenskih ustanov in organizacij v Trstu: Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij, Slovensko stalno gledališče, Kulturno društvo za umetnost KONS, Društvo slovenskih izobražencev ter Slovenski klub.

»Vsaka razstava v Slovenskem gledališču je nositeljica določene tradicije, zgodovine in kulture. Naši občutki v tem prostoru imajo posebno valenco. Relativno klasični projekt te razstave bi lahko definiral kot slikarsko instalacijo z objekti. Večja postavitev je ob vhodu. Ta ima majhno reprizo v prvem nadstropju in končno še nekaj lahkotnejših zaključnih not. Razstava je torej kot nekakšen sprehod od vhoda v gledališče do odra, nekakšna partitura, ki se nadaljuje tudi v Peterlinovi dvorani,« je zapisal Franc Vecchiet v dialogu s tržaško kritičarko Magdo Jevnikar. Če bo v Kulturnem domu na ogled pretežno prikaz Vecchietovega slikarskega ustvarjanja, bo v Peterlinovi dvorani imela glavno besedo grafika.

Magda Jevnikar in Marija Pirjevec sta prispevali besedili za priložnostno brošuro, ki bo izšla ob razstavah. Njeno grafično podobo je uredil Rado Jagodic.

»Vecchiet sodi v krog tiste heterogene intelektualne in umetniške elite, ki je s svojim vrhunskim delom in izvirnim likovnim jezikom v drugi polovici prejšnjega stoletja do danes zaznamovala naš mikrokozmos, a se hkrati uveljavila tudi v širšem evropskem prostoru,« je zapisala Marija Pirjevec v poklon nekdanjemu sošolcu.

 

PARTITURA bo zaživela v soboto, 21. oktobra, ob 18.30 v Kulturnem domu v Trstu pred premiero dramske predstave z glasbo Kakor v nebesih, ki bo potekala ob 20. uri. Niz spremnih dogodkov bo javljen naknadno. Razstava v Ulici Petronio 4 bo na ogled do konca januarja od ponedeljka do petka med 10. in 15. uro in ob predstavah.

V Peterlinovi dvorani bo otvoritev na vrsti v ponedeljek, 23. oktobra, ob 20.30. Večer bodo sestavljali predstavitev razstave, kratki film Aljoše Žerjala o Vecchietu, spomin Marije Pirjevec na svojega nekdanjega sošolca Franca ter pogovor Magde Jevnikar s tržaškim umetnikom. Razstavo si bo mogoče ogledati do konca novembra, in sicer vsak delavnik od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure ter med prireditvami.

 

Franc Vecchiet (1941) je študiral v Benetkah, Urbinu, Ljubljani in Parizu. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, kolažem, prostorskimi objekti in instalacijami. Njegov je tudi Mozaik prijateljstva na trgu obeh Goric iz leta 2004. V grafiki raziskuje postopke klasičnih in sodobnih tehnik tiska ter jih sestavlja v različne konceptualne sestave. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja predava na Mednarodni grafični šoli v Benetkah, poučeval je tudi na akademiji v Parizu, Temišvaru in na univerzi v Bloomingtonu. Leta 1989 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2000 Grand Prix na Mednarodnem grafičnem bienalu v Sarcellesu, letos pa veliko nagrado na trienalu v Bitoli.

Več

Organizator

Društvo slovenskih izobražencev

Skip to content