Back to Top

17apr19:00Kino Sava: Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci

Podrobnosti dogodka

V sredo, 17.4.2024, s pričetkom ob 19. uri bo v prostorih Društva Slovencev Sava v Beogradu predvajan film “Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci” režiserke Maje Weiss iz leta 2014.

Prav ta film je odprl prvo izvedbo Dnevov slovenskega filma (DSF) v letu 2015, čez slab mesec dni pa bo nov film Maje Weiss odprl jubilejno deseto izvedbo DSF. Oba filma obravnavata isto temo, življenja slovenskih otrok, ki so bili vključeni v razvpiti nacistični program Lebensborn.

Predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok prof. dr. Janez Žmavc, nas popelje na pot spomina: razkriva se bridka, boleča usoda 654 ukradenih otrok med drugo svetovno vojno in po njej. Sedem desetletij pozneje so kraji nekdanjih nemških otroških taborišč stičišče tedanjih »banditenkinderjev« in »deutschekinderjev« – slovenskih in nemških otrok, ki jih je zaznamovala nacistična ideologija. Žrtve in priče druge svetovne vojne so danes ostareli možje in žene sredi Evrope 21. stoletja. Kesanje in odpuščanje. Zamolčano in boleče neizrečeno. Očesni stik in rokovanje. Za spomin in opozorilo.

Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, predstavila ga bo Sonja Đekić.

Lepo vabljeni!

Več

Čas

(Sreda) 19:00(GMT+02:00)

Lokacija

Društvo Slovencev "Sava" v Beogradu

Terazije 3, Beograd, Srbija

Skip to content