Back to Top

06feb(feb 6)17:0017mar(mar 17)17:00Kulturni center Lojze Bratuž: Odprtje razstave Črte_Linee

Podrobnosti dogodka

V torek, 6. februarja 2024, ob 18. uri bo v Gorici v Kulturnem centru Lojze Bratuž odprtje osebne razstave Sandija Renka z naslovom Črte_Linee, ki jo je pripravil kurator Denis Volk.

Razstavo, ki spada v okvir prireditev v počastitev kulturnega praznika, je organiziral Kulturni center Lojze Bratuž v sodelovanju s Kulturnim društvom za umetnost KONS iz Trsta. Izvedbo sta podprla tudi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Avtonomna dežela Furlanija – Julijska krajina.

Razstava bo na ogled do 17. marca 2023 v času prireditev in po dogovoru na tel.: +39 0481 531445. Vstop je prost.

Sandi Renko, umetnik italijansko-slovenskega rodu, se je rodil leta 1949 v Trstu. Diplomiral je na tržaškem umetnostnem zavodu Istituto d’Arte Enrico e Umberto Nordio. V času študija je začel obiskovati Centro Arte Viva (Center žive umetnosti), ki je v tistih letih pripeljal v Trst dela umetnikov, kot so Enzo Mari, Getulio Alviani, Bruno Munari in drugi. Tam ga je pritegnil izkustveni prostor kinetične in programirane umetnosti. Iz leta 1969 je njegovo prvo delo iz valovite lepenke; ta podlaga je potem določila razvoj njegovega umetniškega izraza, usmerjenega na geometrijo in tridimenzionalnost ter na interakcijo med opazovalcem in delom. V začetku sedemdesetih let se je Renko preselil v Padovo in tam odprl atelje za dizajn, vizualno komunikacijo in art direction. Delal je za vodilna podjetja in projektiral pohištvo, stanovanjsko opremo in razsvetljavo. V Padovi ga je navdihovalo tamkajšnje umetnostno in intelektualno okolje, kjer so še odmevale izkušnje skupine Gruppo N. Začel je sodelovati na skupinskih razstavah, happeningih in improviziranih dogodkih, kar je utrdilo njegovo nagnjenost h konkretni umetnosti. Tudi pri vizualni umetnosti je uporabil načrtovalno strogost oblikovanja in tako začel premočrtno in dosledno pot, zasnovano na osebni tehniki. Od leta 2000 je, tudi na pobudo Alberta Biasija, okrepil svojo umetniško dejavnost z eksperimentiranjem z novimi materiali in barvami. Preizkusil se je v sinestetičnih projektih in ustvaril multisenzorična dela, opremljena z glasbo skladateljev Filippa Perocca, Paole Samoggia in Nicole Sanguina. Razstavljal je na osebnih in skupinskih razstavah v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici in v New Yorku. Njegova dela je mogoče zaslediti na največjih italijanskih sejmih sodobne umetnosti.

Na tokratni osebni razstavi v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici tržaški umetnik Sandi Renko predstavlja svoje slikarsko ustvarjanje po letu 2017. Njegova umetniška dela pripadajo geometrijski abstrakciji, a vzbudijo pri gledalcu tudi optične in kinetične učinke.

Več

Čas

Februar 6 (Torek) 16:00 - Marec 17 (Nedelja) 16:00(GMT+01:00)

Organizator

Kulturni center Lojze Bratuž

Drevored 20. septembra 85 34170 GORICA (ITALIJA)

Skip to content