Back to Top

28nov17:0019:00Literarni večer s slovensko pisateljico in umetnico Cvetko Bevc na UCL

Podrobnosti dogodka

V sklopu serije seminarjev o študijah Srednje Evrope (SSEES Study of Central Europe Seminar series) na Oddelku za slovanske in vzhodnoevropske študije Univerzitetnega kolidža v Londonu (SSEES UCL) bo 28. novembra 2023 potekal literarni večer s slovensko pisateljico in umetnico Cvetko Bevc. Dogodek soorganizirata tudi Veleposlaništvo RS v Londonu in Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Cvetka Bevc (r. 1960) je slovenska pisateljica, pesnica, scenaristka in muzikologinja. Po študiju muzikologije in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani in University College Cork je delala na slovenski državni televiziji in pri državni založbi. Je avtorica več kot tridesetih knjig proze in poezije, številnih radijskih iger ter scenarijev za igrane in dokumentarne filme. Njen najnovejši roman Ptiči (Birds) je izšel leta 2022. Trenutno živi v Parizu.

Maja Rančigaj Beneš, slovenska lektorica na Oddelku za slovanske in vzhodnoevropske študije UCL, bo vodila pogovor s Cvetko Bevc. Na literarnem večeru bo poudarek zlasti na tistih delih njenega raznovrstnega ustvarjanja, ki govorijo o Zofki Kveder (1878-1926), pionirki slovenskega feminizma in ženski pisateljici. Mednje sodita dokumentarno-igrani televizijski film Biti ženska, biti Zofka Kveder ter pesniška zbirka Sled ognjenega svinčnika (The Trace of a Fiery Pencil), iz katere bo avtorica prebrala izbrane pesmi. Eden od občudujočih kritikov je zbirko opisal takole: Cvetka Bevc si je izposodila masko drugega govorca, s katero priča o svojem pogledu na svet, saj se, resnici na ljubo, izkušnje žensk v obeh časih v marsičem prekrivajo. Nekatere teme, ki jih črpa iz zanimanja za Zofko Kveder, se pojavljajo tudi v njenem zadnjem romanu Ptiči (Birds). Študenta slovenščine na SSEES Shaun Foley in Yll Buzoku sta za to priložnost prevedla nekaj njenih del.

Več

Čas

(Torek) 17:00 - 19:00(GMT+01:00)

Lokacija

UCL - Masaryk Senior Common Room

16 Taviton Street London WC1H 0BW United Kingdom

Skip to content