Back to Top

05jul11:00Matičina povezovanja: dopoldne s Slovenkami in Slovenci po svetu

Podrobnosti dogodka

Z veseljem vam posredujemo povabilo na dogodek Matičina povezovanja: srečanje s Slovenkami in Slovenci po svetu, ki ga Slovenska matica organizira v sodelovanju z Izseljenskim društvom Slovenija v svetu in bo v sredo, 5. julija 2023, ob 11. uri v atriju oz. v primeru slabega vremena v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani.

Dogodek je posvečen po svetu živečim Slovenkam in Slovencem, ki na različnih celinah skrbijo za ohranjanje slovenstva v svojem srcu in skupnostih. Izvedli bomo več pogovorov in prisluhnili različnim glasbenim nastopom. Namen srečanja bo medsebojno povezovanje sorodnih organizacij po svetu s Slovensko matico in predstavitev zaslužnega delovanja Slovenk in Slovencev po svetu.

Gostom, ki se bodo udeležili srečanja, bodo organizatorji podarili tudi knjižna darila. Tako bodo podprli njihove dejavnosti za krepitev in utrjevanje znanja slovenskega jezika Slovencev po svetu in poudarili pomen bralne kulture za ohranjanje narodne, jezikovne in kulturne identitete.

Pozdravni nagovor bo imel akademik prof. dr. Milček Komelj, dolgoletni član Upravnega odbora Slovenske matice in deset let tudi njen predsednik. Prireditev bo vodila tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc.

Program prireditve:

  • Nastop bas baritonista Marcosa Finka
  • Pogovor o pouku v slovenskih šolah v tujini z Marto Jamnik, dolgoletno ravnateljico slovenske šole Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu (Kanada) in s profesorico Tatjano Modic Kržišnik s Slovenskega srednješolskega tečaja Marka Bajuka (Argentina)
  • Nastop pevca Martina Marolta (Argentina)
  • Pogovor o slovenskih medijih in izseljenskih skupinah v tujini s Cvetkom Faležem, urednikom slovenske radijske oddaje iz Canberre (Avstralija)
  • Nastop glasbenic Maie Korošec in Darinke Tejera (Argentina)
  • Pogovor z Damjanom Ahlinom, predsednikom Slovenske kulturne akcije v Buenos Airesu (Argentina) o dejavnostih društva
  • Nastop glasbenic Maie Korošec in Darinke Tejera (Argentina)

Dogodek soorganizirata Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Slovenska matica.

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več

Čas

(Sreda) 11:00(GMT+02:00)

Lokacija

Atrij/Dvorana Slovenske matice

Kongresni trg 8, 1000 Ljubljana

Skip to content