Back to Top

23sep02:0004:00Odprtje razstave in sprejem Angeli - Lučka Koščak, kiparka (1957-2022)

Podrobnosti dogodka

V okviru Slovenskih dnevov v Clevelandu 2022 vas vabimo na odprtje razstave slovenske kiparke Lučke Koščak (1957 – 2022).

 

Otvoritvi bo sledila pogostitev. To je brezplačen dogodek.

 

Kiparstvo Lučke Koščak je v slovenskem likovnem prostoru (in nasploh) vsekakor nekaj posebnega, saj ga ne moremo opredeliti v kontekstu ne tradicionalnega, še manj pa modernističnega ali postmodernističnega kiparstva. Da bi razumeli bistvo te skulpture, se moramo potopiti vase, da pridemo do stanja, podobnega meditaciji, ki nam pomaga, da se naseli občutek ljubezni, umirjenosti in miru, ki ga Koščakova vnaša v svoje skulpture in, če dovolimo, tudi v nas. Namen njene skulpture je, da nam pomaga najti svojo globoko notranjost – tisto, ki smo jo imeli, v kaosu ponorelega sveta, davno pozabljenega.

 

Mir, ki ga izražajo skulpture, ni namenjen njim, ampak nam. Umirjenost, s katero sijejo, ni umirjenost brezčasnosti, ampak umirjenost prav tega trenutka, v katerem živimo. Če so bili oni tisti, ki so bili prej videti večni, smo zdaj takšni postali mi. Neskončnost torej ni zgodovinska (nek zunanji zgodovinski parameter), temveč intimno in ljubeče sprejemanje samega sebe.

Več

Čas

(Petek) 02:00 - 04:00(GMT-05:00)

Lokacija

Slovenski muzej in arhiv

6407 St. Clair Ave. Cleveland, Ohio 44103, United States

Skip to content