Back to Top

16dec18:00Odprtje razstave NIKOLA TESLA

Podrobnosti dogodka

Kulturni dom Gorica vabi na odprtje razstave NIKOLA TESL, ki bo v petek, 16. 12. 2022, ob 18. uri.

 

Večer tehnološke narave, odprtje dokumentarne razstave svetovno znanega znanstvenika Nikole Tesla (1856 – 1943), z naslovom »Kad sam bio dječak« (Ko sem bil deček). Na otvoritveni slovesnosti bodo spregovorili ravnateljica Memorijalnega centra »Nikola Tesla« v Gospiću (Hr) dr. Tatjana Kolak, novogoriški zgodovinar inž. Gorazd Humar in predsednik kulturnega društva »Jadro« iz Ronk, inž. Carlo Mucci.

 

Razstava izhaja iz želje, da bi obiskovalcem približali Teslovo otroštvo kot neločljiv del njegove osebnosti. Rojstvo, izobraževanje, prvi koraki raziskovanja, vizije in sanje, uresničene v prihodnosti, katere so pognale že v rodnem Smiljanu. Naravo je opazoval z radovednostjo otroka in intuicijo genija, ki mu je dajala jasne odgovore. Mladi Tesla je ostal igriv celo življenje, avtorji razstave Josip Starčević Prpić, Ana-Marija Šolaja in Ivana Starčević pa nas v igrivosti tega dečka skozi ogled razstave popeljejo v Smiljan in Gospić, skupaj z anekdotami iz Nikolovega življenja.

 

Nikola Tesla je bil inženir in fizik, ki je revolucioniral obliko dobave električne energije potrošnikom. Njegov izum je povzročil hiter razvoj industrije in postavil temelje za posodobitev elektroenergetskih sistemov. Tesla je celo eksperimentiral z brezžičnimi tehnologijami in zgradil enega prvih brezžično vodenih čolnov. Izmed več kot 700 patentov, ki jih je patentiral, najbolj izstopa Teslin izum električnega sistema za izmenični tok, ki se danes uporablja po celem svetu, saj omogoča najbolj učinkovit prenos električne energije.

 

Razstava, katero prirejajo v skupnem sodelovanju kulturna zadruga Maja iz Gorice (v okviru 30-letnice delovanja in projekta »Čedermaci današnjega časa)«), Kulturni dom Gorica in Memorijalni centar »Nikola Tesla« iz Gospića (Hr), s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine, bo na ogled vse do 12. januarja 2023 po sledečem urniku: (od ponedeljka do petka) od 9.00 do 12.00 in od 16.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.

Več

Čas

(Petek) 18:00

Lokacija

Kulturni dom Gorica

Ulica Italico Brass 20, 34170 Gorica, Italija

Organizator

Kulturni dom Gorica

Skip to content