Back to Top

15feb12:00Predstavitev prvega dela knjige Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi"

Podrobnosti dogodka

Prisrčno vabljeni na predstavitev knjige avtorja Janeza Roglja, dolgoletnega glavnega tajnika Združenja Slovenska izseljenska matica (SIM). Predstavitev bo v četrtek, 15. februarja 2024, ob 12.00 uri na sedežu SIM v Ljubljani.

Z izdajo prvega dela knjige Janeza Roglja Zgodbe slovenskih izseljencev v sliki in besedi se je Združenje Slovenska izseljenska matica lotilo priprave obsežnega projekta, katerega cilj je objava prispevkov o zgodovini slovenskega izseljenstva, s katerimi slovenski knjižni trg še ne razpolaga.

Dolgoletni glavni tajnik Združenje Slovenska izseljenska matica je v prvem delu predstavil kratek pregled reševanja izseljenskih vprašanj v Sloveniji pred ustanovitvijo te organizacije leta 1951. Podrobno je opisal njen nastanek in razvoj od leta 1951 do 1990. Knjiga obsežno predstavlja njen bogat fotografski arhiv in arhiv njenih publikacij: Rodne grude, Slovenskega izseljenskega koledarja ter prve revije v angleškem jeziku, izdane v Sloveniji (Slovenian Quarterly Review), ki so izhajale več desetletij.

Knjiga podrobno opisuje čas dinamičnih sprememb v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, saj jih je od nekoč 1555 klubov, društev, šol in časopisov trenutno aktivnih če še približno 300. Avtor tako želi vsaj delno opozoriti na velik upad organiziranosti slovenskega izseljenskega življenja in dokumentirati nekoč bogato aktivnost Slovencev po svetu in v naši družbi.

V osrednjem delu knjige avtor opisuje posameznike in njihove zgodbe iz slovenskega izseljenstva v Braziliji in na Švedskem.

Drugi del zgodb, ki naj bi izšel konec letošnjega leta, bo posvečen dejavnosti SIM v letih od 1991 do danes. Aktivnost SIM je bila do leta 1990 avtonomna, nadalje pa tesno povezana in odvisna od vladnih služb, ki se ukvarjajo s Slovenci po svetu. To skupno sobivanje bo osrednji motiv drugega dela Zgodb. Podrobneje bodo opisane izseljenske zgodbe iz Urugvaja, Venezuele, Belgije. Nizozemske, Švice in Hrvaške.

Knjiga je izšla s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več

Čas

(četrtek) 12:00(GMT+01:00)

Lokacija

Združenje Slovenska izseljenska matica

Linhartova 13, Ljubljana

Organizator

Združenje Slovenska izseljenska matica

Linhartova 13, Ljubljana (3. nadstropje)

Skip to content