Back to Top

11okt18:00Sredi domovine, večer z izseljenskimi ustvarjalci: Marko Kravos

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni na oktobrski večer z izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine.

Tokrat se bo predstavil Marko Kravos, tržaški Slovenec, pesnik, pisatelj, esejist in prevajalec, prejemnik številnih nagrad, ki letos slavi 80 let. Po sledeh svojega ustvarjanja nas bo popeljal v sredo, 11. oktobra 2023, ob 18. uri na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (Erjavčeva 15, Ljubljana).

Pogovor z gostom bo vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Marko Kravos je bil rojen leta 1943. Šolal se je sprva v Trstu, kjer je maturiral na slovenski klasični gimnaziji. Potem študiral slavistiko na Univerzi v Ljubljani in diplomiral leta 1969. Od leta 1970 do 1993 je bil glavni urednik Založništva tržaškega tiska v Trstu, potem dve akademski leti docent na stolici za slovenski jezik in književnost pri Univerzi v Trstu. Odtlej se je posvetil književnemu ustvarjanju, publicistiki, prevajanju. Štiri leta je bil predsednik Zveze slovenskih kulturnih društev v Italiji, sedem let predsednik Slavističnega društva v Trstu, pet let Slovenskega kluba v TS, v Sloveniji pa štiri leta tajnik Društva slovenskih pisateljev in v letih 1996-2000 predsednik Slovenskega centra PEN. Prevaja iz italijanščine, hrvaščine, španščine in iz narečne poezije v Italiji – tako slovenskih – rezijanskih in beneških avtorjev – kot italijanskih. Njegova dela so prevedena v dvajset jezikov, največ v italijanščino, hrvaščino, makedonščino, nemščino, angleščino, francoščino, srbščino; obsežnejše objave njegovih del so izšle v madžarščini, ruščini, španščini. Pesmi so objavljene v številnih antologijah svetovne poezije. Leta 1981 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2000 pa italijansko nacionalno nagrado za pesništvo Astrolabio d’oro v Pizi. Vir: Društvo slovenskih pisateljev

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

 

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

* * *
Veseli bomo vaše potrditve udeležbe na elektronski naslov pr.urad.slovenci@gov.si.

Več

Čas

(Sreda) 18:00

Lokacija

Urad Vlade RS za Slovnece v zamejstvu in po svetu

Erjavčeva 15, Ljubljana

Organizator

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Erjavčeva 15, 1000 Ljubljana

Skip to content