Back to Top

17apr18:00Sredi domovine, večer z zamejskimi ustvarjalci: Valentina Novak

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni na aprilski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega delovanja med rojaki na Madžarskem nas bo popeljala področna podsekretarka za šolstvo v Porabju, profesorica slovenščine, dramaturginja, lektorica in urednica Valentina Novak.

Z nami bo v sredo, 17. aprila 2024, ob 18. uri na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (Erjavčeva 15, Ljubljana).

Pogovor bo vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Večer bosta z glasbeno točko in muhasto pripovedjo v porabščini obogatila dva nadobudna mlada porabska Slovenca, nekdanja učenca tokratne gostje in kot ju je sama poimenovala »mlada ambasadorja Porabja«, Stefania Dravecz in Mate Labritz.

Valentina Novak prihaja z Goričkega, natančneje iz Občine Rogašovci, zato ji obmejno življenje ni tuje. Študij, s katerim si je pridobila naziv profesorica slovenščine, je zaključila na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Za svoje diplomsko delo Prekmurje, prekmurščina in regionalni medij; analiza najbolj poslušane oddaje v prekmurščini na radiu Murski val je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Je soavtorica monografske publikacije (govoreče knjige) Prekmurščina, kinč predragi – živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi. Poklicna pot jo je pred leti ponesla v Porabje, kjer je kaj hitro stkala močne vezi s tamkajšnjimi rojaki in postala pomemben člen skupnosti. Kar nekaj let je na Dvojezični osnovni šoli Gornji Senik kot učiteljica asistentka poučevala slovenščino in predmet spoznavanje slovenstva, pripravljala raznovrstne interesne dejavnosti, izvajala projekte, učence pripravljala na tekmovanja ter zagotavljala strokovno pomoč drugim učiteljem. Poučevala je tudi na Gimnaziji sv. Gotharda v Monoštru. Leta 2020 se je zaposlila na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Od takrat skrbi za načrtovanje, uvajanje in spremljanje izvajanja predmetov (slovenščine, dvojezičnih predmetov) in njihovega razvoja v Porabju, koordinira delo učiteljev, sodeluje pri pripravi sistemskih rešitev, strokovnih usposabljanj in aktivno strokovno sodeluje s porabsko skupnostjo, Državno slovensko samoupravo, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Generalnim konzulatom RS v Monoštru. Na strokovnem področju vseskozi tesno sodeluje s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik in Inštitutom za narodnostna vprašanja. Veselita jo tudi oder in gledališče. Kot asistentka dramaturgije je že v študentskih letih izkušnje nabirala v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je sodelovala pri pripravi gledališke predstave Kim Komljanec Škart. Kasneje je svoje znanje in pridobljene veščine unovčila pri pripravi kar dveh gledaliških predstav Kulturnega umetniškega društva Avgust Pavel; ena od teh je nastala prav v sodelovanju z gledališko skupino Veseli pajdaši Zveze Slovencev na Madžarskem Števanovci. Danes je zaslužna za pripravo številnih proslav, literarnih večerov, pogovor in drugih dogodkov v Porabju. Ureja časopis Mlado Porabje, sodelovala je pri nastajanju dokumentarnega filma Med Muro in Rabo, je urednica in soavtorica več izdaj publikacije Porabje z otroškimi očmi ter avtorica več strokovnih člankov in prispevkov s področja šolstva v Porabju. Tako je aktivno vključena v promocijo dvojezičnosti, šolstva in porabske skupnosti.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

* * *
Veseli bomo vaše potrditve udeležbe na elektronski naslov pr.urad.slovenci@gov.si. Udeležence obveščamo, da se bo dogodek snemal.

Več

Čas

(Sreda) 18:00(GMT+02:00)

Lokacija

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Erjavčeva 15, Ljubljana

Skip to content