Back to Top

04nov19:00Svetovna premiera opere The Old Man and The Sea v režiji Karmine Šilec

Podrobnosti dogodka

4. novembra bo v Arizoni svetovna premiera opere The Old Man and The Sea v režiji Karmine Šilec. Operno priredbo romana Ernesta Hemingwaya Starec in morje ameriške skladateljice Paole Prestini bo Karmina Šilec konceptualno postavila kot večplastno interpretacijo motivov iz kultnega dela, ki segajo od vprašanja staranja, ekologije, kapitalizma do verskega, gospodarskega in kulturnega kolonializma. Ustvarjalno ekipo sestavljajo libretist Royce Vavrek, scenograf Dorian Šilec Petek, umetniški sodelavki Sidra Bell in Sarah Chiesa, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in drugi

Delo bo premierno predstavljeno v ASU Gammage Memorial Auditorium, 10. februarja 2024 pa bo gostovalo v Carolina Performing Arts Center, v Chapel Hillu. V nadaljevanju bo predstava gostovala v New Yorku, Los Angelesu in drugod.

Starec in morje je, po operi BABA: Življenje in smrt Stane, ki je bila premierno uprizorjena v začetku leta 2023 v dvorani Z Space v San Franciscu, letošnja druga ameriška operna premiera Karmine Šilec in Doriana Šilca Petka.

Delo, ki so ga soustvarili Paola Prestini, Karmina Šilec in libretist Royce Vavrek spremlja pisatelja Ernesta Hemingwaya v njegovih zadnjih dneh, ko razmišlja o portretih svojega življenja, pomešanih s podobami iz njegove mojstrovine Starec in morje, ene najpomembnejših knjig ameriške književnosti 20. stoletja. V večplastni interpretaciji zgodbe opera raziskuje vlogo ostarelega posameznika v družbi, pri čemer v Hemingwayevo izvorno pripoved o Santiagu, svečeniku časa, vstopajo druge podobe in poetizirani elementi, kot so baseball in Joe DiMaggio, sakralna ikonografija in Maria de Cobre, intimna pisma Hemingwayja z Marlene Dietrich in drugi.

Skladateljica Paola Prestini sodi med najvidnješe ameriške avtorice glasbe. Sodeluje s pesniki, ustvarjalci filmov in znanstveniki v ustvarjanju multimedijskih del, prejema naročila najvidnejših zasedb, produkcijskih in opernih hiš: Brooklyn Academy of Music, Barbican Centre, Carnegie Hall, Choir of Trinity Wall Street, Kennedy Center, Los Angeles Philharmonic, Los Angeles Opera in The New York Philharmonic. Deluje kot umetniška voditeljica enega najvidnejših glasbenih producentov v ZDA – National Sawdust v New Yorku.

V naslovni vlogi Santiaga in Hemingwaya bo nastopil Nathan Gunn (njegova alternacija je Armando Contreras), ki nastopa v najvidnejših opernih hišah, kot so Metropolitanska opera v New Yorku, San Francisco Opera, Lirična opera v Chicagu, Kraljeva opera v Londonu, Nacionalna pariška opera, Bavarska državna opera v Münchnu, Theater and der Wien na Dunaju, Teatro Real v Madridu, Operi La Monnaie v Bruslju in drugod. Naratorico La Mar bo izvajala sopranistka Measha Brueggergosman-Lee, ki je svoje inovativne programe izvajala v Carnegie Hall v New Yorku, Kennedy Centru v Washingtonu, v Konzerthaus and Musikvereinna Dunaju in drugod. Sodelovala je z dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Sir Andrew Davis, Gustavo Dudamel in Daniel Harding. V projektu pod glasbenim vodstvom Mile Henry sodelujejo še kontratenorist Rodolfo Girón v vlogi Manola, z grammyjem nagrajeni zbor Phoenix Chorale, in drugi. Vidno solistično vlogo ima Jeffrey Zeigler, nekdanji član slovitega Kronos kvarteta in eden najbolj inovativnih in vsestranskih violončelistov našega časa.

Predstava nastaja v produkciji Beth Morrison Projects v sodelovanju z ASU Gammage, Carolina Performing Arts, VisionIntoArt, Krannert Center of Performing Arts ter Jill & Bill Steinberg.

Več

Čas

(Sobota) 19:00

Lokacija

ASU Gammage Memorial Auditorium

1200 S Forest Ave, Tempe, AZ 85281, Združene države Amerike

Organizator

ASU Gammage Memorial Auditorium

Skip to content