Back to Top

03avgCelodnevni06Višarski dnevi mladih

Podrobnosti dogodka

Vabljeni na Višarske dneve mladih 2023, ki bodo potekali med 3. in 6. avgustom 2023.

Letos se odpravljamo k Slovencem na Hrvaško. Tokrat bo program še posebej bogat! Na pot se bomo odpravili v četrtek, 3. avgusta ob 17h. Najprej se bomo ustavili v vasi Prezid, kjer nas bosta pri Ožboltovih čakala dobrodošlica s pokušino lokalnih sirov in zeliščnih pijač ter srečanje s člani SKD in KIS Gorski kotar. Nato se bomo z vodičem sprehodili po vasi in si ogledali tudi slovensko vzorčno kmetijo v izgradnji. Prvo noč bomo prespali v najvišje ležeči vasi na Notranjskem, v Gornjih Poljanah v domačiji pri Hostovih. Lastnik Jure Kordiš nam bo pripravil lokalno obarvano večerjo in nam pokazal svojo etnografsko zbirko, lahko pa se boste sprehodili tudi do bližnje cerkvice sv. Andreja z lesenim stropom. Lokalno in avtentično doživetje!

Naslednji dan, v petek, se bomo najprej ustavili v vasi Čabar, kjer si bomo ogledali središče vasi s cerkvijo, pokopališčem in dvorcem. V Ghycijevem dvorcu je zgodovinska in etnografska zbirka, predstavitev plemiške družine Frankopanov in Zrinjskih, ter bogata galerija akademskega slikarja Vilima Svečnjaka, ki je bil tu rojen. Naslednja naša postaja bodo Plešce. Ogledali si bomo vas in Palčavo šišo, posestniško hišo iz leta 1856, ki je kulturni spomenik in pomnik sožitja slovenske, hrvaške in nemške kulture. Po kosilu se bomo odpravili proti Reki in se najprej ustavili na mestni plaži za skok v morje. Proti večeru si bomo z lokalnim vodnikom ogledali Reko in se ustavili tudi v prostorih slovenskega doma Bazovica.

V soboto se bomo že zjutraj počasi odpravili proti Žabnicam – izhodišču za Svete Višarje. Nekateri se bodo na vrh podali peš, nekateri z gondolo – kakor komu ljubo. Na vrhu nas bodo počakali svež gorski zrak, čudovit razgled in večerja. V nedeljo, 6. avgusta bomo pomagali pri pripravah na Romanje treh Slovenij in se proti večeru vrnili v Ljubljano.

Število udeležencev je omejeno, zato se prijavite čim prej po tel.: 01 438 30 50 ali na rafaelova.druzba@siol.net. Dobrodošli!

Program financira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Več

Čas

avgust 3 (četrtek) - 6 (Nedelja)(GMT+02:00)

Skip to content