Back to Top

16apr17:00WISE Slovenija: Kam izginjajo ženske iz STEM poklicev?

Podrobnosti dogodka

Društvo v tujini izobraženih Slovencev – VTIS (Lokalni odbor Slovenija in interesna skupina Slovenke po svetu) skupaj z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter organizacijama ONA VE in ASEF vabi na okroglo mizo z naslovom WISE Slovenija: Kam izginejo ženske iz STEM poklicev?, ki bo v torek, 16. aprila 2024, s pričetkom ob 17. uri v prostorih Mestne hiše v Ljubljani.

Na študije STEM področij se vpisuje vedno več študentk, ki študij sicer dokončajo, vendar pa je na trgu dela delež žensk v STEM poklicih še vedno zelo majhen. Zakaj torej ženske tekom karierne poti ne ostanejo v STEM poklicih? Katere prepreke na STEM karierni poti si predstavljamo v družbi in s katerimi se ženske dejansko soočajo ter kako jih lahko uspešno premagajo? Na okrogli mizi bodo poskusili odgovoriti na ta vprašanja, pogovor pa bo tekel tudi o pomanjkanju vzornic in pojavnosti uspešnih žensk v javnem prostoru in medijskem poročanju, o stereotipizaciji žensk na delovnem mestu ter o tem, kaj lahko država, družba in tudi ženske same naredijo za podporo ženskam pri gradnji kariere na STEM področjih.

Na okrogli mizi bodo sodelovale 4 ugledne strokovnjakinje na različnih stopnjah karierne poti, zato bi moral biti dogodek zelo zanimiv tako za tiste, ki na STEM področju že aktivno delujete, kot tudi za tiste, ki se za
kariero v tej smeri šele odločate. Sodelovale bodo:

  • Dr. Majda Pavlin: raziskovalka na Zavodu za gradbeništvo in članica Komisije za enake možnosti na področju znanosti na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
  • Izr. prof. dr. Marina Klemenčič: analitska projektna vodja pri Novartisu, raziskovalka na področju biokemije na Univerzi v Ljubljani, mentorica pri ASEF ter aktivna članica društva VTIS z bogatimi
    mednarodnimi izkušnjami.
  • Prof. dr. Saša Novak: znanstvena svetnica na Odseku za nanostrukturne materiale na Inštitutu Jožef Stefan, svetovalka za komuniciranje znanosti, redna profesorica in članica ONA VE.
  • Simona Kek: podatkovna znanstvenica pri Outbrainu, finalistka za Inženirko leta 2023 in soustanoviteljica kluba Ada, ki je skupnost žensk v STEM področjih.

Dogodek bo povezovala Mateja Malnar Štembal, zgodovinarka, strokovnjakinja za komuniciranje, odnose z javnostjo in enakost spolov ter so-ustanoviteljica ONA VE.

Dogodek se bo pričel ob 17.uri z uvodnimi nagovori, nato pa bo sledila okrogla miza v 2 sklopih. Vsak sklop bo trajal približno 45 minut, vključno z odgovori na vprašanja iz občinstva. Po okrogli mizi bo sledila pogostitev in druženje do 21. ure.

Prijava na dogodek je obvezna na povezavi.

Cikel dogodkov WISE 2024 izhaja iz želje po učinkoviti implementaciji dobrih praks na področju enakosti spolov v STEM poklicih. Cilj je povezovanje in organizacija okroglih miz ter strokovnih srečanj, namenjenih reševanju spolne neenakosti v STEM poklicih, s poudarkom na aktivni implementaciji dobrih praks. WISE 2024 obsega serijo treh dogodkov, s katerimi bomo osvetljevali izzive in rešitve v uresničevanju spolne enakosti v STEM poklicih ter na vodilnih mestih. Dogodki bodo organizirani v ZDA, Sloveniji in Veliki Britaniji.

Več

Čas

(Torek) 17:00(GMT+02:00)

Lokacija

Mestna hiša Ljubljana

Stritarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana

Organizator

Društvo VTIS

Kotnikova ulica 5 1000 Ljubljana Slovenija

Skip to content