Back to Top

18jan14:00Znanost za vse - Predstavitve dosežkov članov SMUL: Zakaj naše celice potrebujejo različne maščobe

Podrobnosti dogodka

V sredo, 18. januarja 2024, ob 14.00 Svetovna mreža Univerze v Ljubljani (SMUL) organizira predavanje z naslovom “Zakaj naše celice potrebujejo različne maščobe”. Predavanje, ki je organizirano v sklopu predstavitev »Znanost za vse – predstavitve dosežkov članov SMUL«, bo vodila dr. Alenka Čopič.

Maščobe oziroma lipidi, so poleg beljakovin in ribonukleinskih kislin, osnovni in nepogrešljivi celični gradniki. Poleg tega, da sestavljajo celične membrane, so tudi najbolj učinkovit način za shranjevanje energije v obliki lipidnih kapljic. V svojem predavanju bo dr. Alenka Čopič opisala, kako so različni lipidi organizirani v naših celicah, kaj nam o tem povejo glive kvasovke, zakaj nam prav pridejo holesterol, nasičene in nenasičene maščobe, in skušala odgovoriti na vprašanje, ali je pred matematičnim testom pametno piti ribje olje.

Dr. Alenka Čopič je direktorica raziskovanja na francoskem inštitutu CNRS (Centre national de la recherche scientifique) in Univerzi v Montpellierju. Po magisteriju iz biokemije na Univerzi v Ljubljani je leta 2006 doktorirala iz celične biologije na Kalifornijski univerzi v Berkleyu pod mentorstvom Nobelovega nagrajenca Dr. Randyja Schekmana. Nato je bila zaposlena kot postdoktorska raziskovalka in predavateljica na Univerzi Columbia v New Yorku, leta 2013 pa je pridobila stalno raziskovalno mesto na CNRS. Leta 2021 je v Montpellierju postavila svojo raziskovalno skupino, ki preučuje načine transporta in shranjevanja lipidov v celicah. Med leti 2020 in 2022 je tudi predsedovala Svetovni mreži Univerze v Ljubljani.

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku preko Zoom aplikacije. Za udeležbo se je potrebno predhodno prijaviti prek naslednje spletne povezave: PRIJAVA NA DOGODEK

Več

Čas

(četrtek) 14:00(GMT+01:00)

Skip to content