Back to Top

Naša zajamčena tradicionalna posebnost, Idrijski žlikrofi, so narodna jed. Pripravljeni so iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom in imajo značilno obliko. Sodijo med polnjene testenine. Recept v nadaljevanju smo povzeli po specifikaciji o označbi tradicionalnega ugleda za Idrijske žlikrofe. Iz zapisanih sestavin bomo pripravili 150 idrijskih žlikrofov. Več o Idrijskih žlikrofih najdete na tej povezavi.

Sestavine za testo:

  • 300 g bele moke (tip 400 ali 500)
  • 1–2 jajci
  • olje
  • voda ali mleko, ki ju uporabimo po potrebi, da je testo zares mehko

Sestavine za nadev:

  • 500 g toplega pretlačenega krompirja (izberite sorto z manjšo vsebnostjo vode)
  • do 50 g maščobe (ocvirkove masti oziroma zaseke ali prekajene sesekljane slanine)
  • do 50 g čebule,
  • drobnjak,
  • majaron, črni poper, sol

Priprava testa:

Iz sestavin zamesimo mehko testo, ki mora postati prožno in elastično. Ko je pravo, se ne prijemlje rok in deske, če pa ga prerežemo, je dovolj gosto in brez zračnih mehurčkov. Oblikovani hlebček pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Priprava nadeva:

Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol in maščobo. Čebulo prepražimo in primešamo krompirju skupaj z začimbami. Sestavine premešamo in ugnetemo v voljno zmes. Če je nadev drobljiv, mu lahko dodamo maščobo.

Priprava žlikrofov

Tanko razvaljamo testo na 1 do 2 milimetra iz nadeva pa pripravimo za lešnik velike kroglice s premerom od 1 do 1,5 centimetra.

Na rob razvaljanega testa položimo eno vrsto kroglic nadeva v razmaku enega prsta. Prvo vrsto zavijemo in s prsti pritisnemo testo med kroglicami. Testo zavijemo še enkrat in odrežemo rob.

Med kroglicami ponovno nežno pritisnemo testo, da se sprime, nato pa v sredini med kroglicami prerežemo. Robove posamičnih zavitkov, žlikrofov ponovno nežno stisnemo, da jih popolnoma zapremo. Pri tem pazimo, da ohranimo obliko metuljčka. Vsak žlikrof na vrhu preko kroglice nežno potlačimo in tako ustvarimo značilni videz klobuka.

S pripravo nadaljujemo po vrstah.

Žlikrofe položimo v slan krop in jih pokrite kuhamo dokler voda ponovno ne zavre in žlikrofi priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz posode in polagamo na servirni krožnik.

 

Poglejte tudi video prikaz.

Skip to content