Back to Top

Sestavine:

  • Pol kilograma kislega zelja, ki ga po potrebi pred kuhanjem oplaknemo z vodo
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 čebuli
  • 2 lovorova lista
  • dva stroka česna
  • 250 g kuhanega fižola
  • Maščoba za praženje
  • Sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika
  • Po želji dodamo tudi še kranjsko klobaso in ocvirke

Priprava:

Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti.

Preden postrežemo lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.