Back to Top

Sestavine:

Za krompirjevo testo:

  • 500 gramov krompirja
  • 150 gramov moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 gramov masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv

Za posip:

Priprava:

Krompir skuhajte, ga olupite in pretlačite. Ko je še topel, mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetite. Razvaljajte ga na pol centimetra debelo. Razrežite ga na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov. Na sredino vsakega kvadrata položite po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodajte nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijte v cmok. Cmoke kuhajte pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijte s prepraženimi drobtinami, ki ste jim, že ohlajenim, dodali sladkor. Po želji jih potresite z nekaj cimeta.

Nasveti in namigi:

Slivo lahko namesto s sladkorjem napolnite tudi z marmelado. Uporabljate lahko tudi kocke sladkorja – v vsako slivo daste po eno in jo potresete z malo cimeta.
Za pripravo krompirjevega testa uporabite krompir s hrapavo lupino. Testo pripravljajte z vročim krompirjem, saj sicer postane lepljivo.
Cmoke lahko namesto v vreli vodi kuhate tudi na pari.
Testu lahko dodate 1 do 2 žlici kisle smetane. Količino moke povečajte za enako število žlic.

Več preberite v članku Slive – kraljice poznopoletnega časa.

Skip to content