V Sloveniji vsako leto tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane, ki ga že deset let zapovrstjo pričnemo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kljub temu, da je letos precej drugačno leto, je prav, da obeležimo ta dan, ki bo ta petek, 20. novembra.

 

Vabljeni, da se pridružite tudi vi, rojaki, ki živite v zamejstvu in po svetu, in svoj prvi obrok v tem dnevu pripravite v slovenskem duhu. Tradicionalni slovenski zajtrk običajno zajema kruh, maslo, med, mleko in jabolko. To pa še zdaleč ni edina možnost, zato nas zanima, kako ga boste, glede na vaše zmožnosti, pripravili vi.  

 

Veseli bomo, če pri tem naredite tudi kakšno fotografijo in nam jo pošljete pr.urad.slovenci@gov.si.

 

Tako bomo še bolj povezani in bomo na poseben način Slovenci po vsem svetu skupaj praznovali ta dan.

 

Več o tradicionalnem slovenskem zajtrku lahko preberete na spodnji povezavi.

 

 

Plakat.

MoPZ Srečko Kumar na srečanju zborov dveh držav na Moravskem (Češka)

Lahko bi rekli, da se je potovanje Moškega pevskega zbora Srečko Kumar začelo že novembra lani, s sprejetjem soorganizacije koncerta »10. srečanje slovenskih in moravskih zborov«, ki je potekalo 27. oktobra 2024 v Vili Vipolže. Na njem sta kot gostujoča zbora…

Tradicionalni slovenski zajtrk na Predarlskem

V Feldkirchu sem z učenkami in učenci ter njihovimi starši izvedel delavnico, na temo – Jabolko v vsakdanjem življenju, njen pomen in njena bogata simbolika.  Le malokdo ve kakšno simboliko nosi jabolko v različnih kulturah in v našem vsakdanu. Učenci…

Čebelarka na obisku pri učencih dopolnilnega pouka slovenščine v Luzernu

V Luzernu smo v začetku decembra, ob prazniku tradicionalnega slovenskega zajtrka, izvedli medeno delavnico, ki jo je vodila ga. Saša Gosar. Med in vosek je prijazno podarilo Čebelarstvo Gosar iz Slovenije, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Učenci so na…

Tradicionalni slovenski zajtrk v Winterthuru – tokrat malo drugače

V Winterthurju je potekala pekovska delavnica za učence dopolnilnega pouka slovenščine oddelkov Winterthur in Embrach. Delavnico je vodil pek in slaščičar g. Bruno Niederer, ki je najmlajšim na prijeten in praktičen način približal pekovsko obrt – od vzhajanja testa do…

Strokovna konferenca "Mostovi znanja: Slovenske knjižnice doma in po svetu"

V Prešernovi dvorani SAZU je 10. decembra 2025 potekalo 49. strokovno srečanje slovenskih strokovnjakov iz sveta in Slovenije, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres. Pod naslovom “Mostovi znanja – slovenske knjižnice doma in po svetu v sodobni informacijski družbi” je…

Razstava 18. mednarodne likovne kolonije »Jože Arzenšek 2025«

V Zadru so odprli razstavo 18. mednarodne likovne kolonije »Jože Arzenšek 2025«. Vabljeni k branju prispevka, ki sta ga o dogodku pripravili Marija Ivoš in Darja Jusup.   Slikanje nas plemeniti, navdihuje z barvo, oblikami, linijami, bogatimi barvami, tako da…

Božičnica s potico v Londonu

Britansko-slovensko društvo je 5. decembra 2025 leto zaključilo z božičnico v cerkvi St. Martin Ludgate. Prispevek o dogodku je pripravila Evelina Ferrar.   Organist Aljoša Skorja, ki je prišel igrat orgle iz Leedsa, je skupaj z dvema odličnima pevkama nudil…

Razstava o jezikoslovcu Stanislavu Škrabcu v Sarajevu

Na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu je bila v nedeljo, 7. decembra 2025, odprta razstava o jezikoslovcu Stanislavu Škrabcu, ki jo je pripravila prof. Vasilija Rupnik, članica Slavističnega društva Nova Gorica in šolska knjižničarka na ŠCNG. Razstava je bila prvič na ogled…

Miklavževanje Slovencev v Švici: rekorden obisk in nepozabno praznično vzdušje v Uitikonu pri Zürichu

V soboto, 29. novembra 2025, je v Uitikonu pri Zürichu potekalo težko pričakovano miklavževanje, ki je letos privabilo rekordno število obiskovalcev. Praznični dogodek sta v sodelovanju pripravila Združenje staršev Martin Krpan in učiteljici dopolnilnega pouka slovenščine (DPS) v Švici, ki…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2020 © Vse pravice pridržane.