Slovenska mladina v Argentini je v nedeljo, 26. novembra, praznovala svoj 71. skupni mladinski dan. Letos je prišlo na vrsto praznovanje v Slovenski vasi. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga za Svobodno Slovenijo pripravili v Slovenski mladini v Argentini.

 

Dan smo pričeli v cerkvi Marije Kraljice s sv. mašo, ki jo je daroval g. Toni Burja. Mladi smo z branjem in petjem počastili Boga in Njemu darovali vse naše delo in skrbi. Po sv. maši smo se premaknili v prostore Hladnikovega doma, kjer smo v spremstvu narodnih noš ponosno dvignili argentinsko in slovensko zastavo ter zapeli himni naših dveh domovin. 

 

Ob 10.30 uri smo začeli s športnim tekmovanjem. Močno sonce in vročina nista ustavila naših športnikov! Štiri dekliške ekipe so tekmovale v odbojki, fantje so pa izkoristili veliko igrišče in v petih ekipah odigrali nogometni turnir. V notranjih prostorih doma so bile na razpolago tudi mize za namizni tenis. 

 

Opoldne smo se okrepčali s hamburgerji in bondiolo, ki so jih pridne roke pekle na žaru. Na razpolago je bilo tudi pecivo.

 

Pred zaključkom športnega turnirja je potekal lanuški “superclásico”: možje iz Lanusa so se borili proti možem iz drugih domov v nogometni tekmi. Nato sta se oddigrali finali SDO in SFZ. Prvo mesto pri odbojki so osvojile dekleta iz Našega doma, pri nogometu pa so zmagovalci bili fantje iz Ramosa.

 

Proti večeru smo se odpravili v dvorano za kulturni program. Po dobrodošlici je g. Franci Cukjati, delegat slovenskih dušnih pastirjev in duhovni vodja za mladino, podal nekaj misli. 

 

Nato se je odprl zastor in smo potovali v bodočnost, da bi pokukali v “Centralno zavetišče”. Tam smo videli kaj delajo naši “mladi”, ki so že mladi samo po srcu, ko pogrešajo sončne mladinske dneve.

 

Prebivalci zavetišča so si krajšali čas s pogovorom in obujali zanimive spomine iz mladih let. Presenetili so nas, ko so publiki pokazali svoje talente, izmed katerih so jih največ pridobili s sodelovanjem v slovenski skupnosti. Nekateri so peli, drugi plesali slovensko narodno glasbo, igrali nogomet ali pa celo zbrali ljudi za prodajo hrane in pijače.

Fantje in dekleta igrajo odbojko

Mladi medicinski sestri, Dolores in Remedios, sta se čudili nad vsem kar so jima pokazali in pripovedovali nekdanji člani mladine, saj mladinski dnevi v tej izmišljeni bodočnosti že ne obstajajo. Naši protagonisti so se zavedali, da kljub vsem težavam je bilo delo v skupnosti vredno in so ob njem zelo uživali. Končno so odločili, da bodo ponovno cenili te pozabljene navade in svoj čas razveselili s pripravo “starinskega dne”. Tako je letošnji prizor prišel do veselega zaključka.

 

Po močnem aplavzu je predsednik centralne mladinske organizacije, Niko Oblak, pozdravil navzoče in podal nekaj besed. Nato se je napovedovalka zahvalila nastopajočim in vsem, ki so na katerikoli način prispevali k uresničitvi kulturnega programa in celodnevnega praznovanja.

 

Sledila je podelitev pokalov. Najprej sta se približali na oder zmagovalni ekipi skupnega mladinskega dne. Nato sta športna referenta centralnega odbora podala rezultate celoletnega turnirja, ki se je po velikem času letos zopet odigral.

 

Na dekliškem turnirju je tretje mesto in bronasto medaljo osvojila ekipa iz Lanusa, s 24 točkami. Drugo mesto in srebrno medaljo je s 48 točkami pridobila ekipa iz Ramosa. Prvakinje SDO so letos bile dekleta iz Našega doma, ki so si zaslužile zlato medaljo in skupni pokal s 54 točkami.  

 

Na fantovskem turnirju je s 22 točkami dobila tretje mesto in bronasto medaljo ekipa Dobri Pastirji. V drugem mestu, s 48 točkami, je srebrno medaljo osvojila ekipa iz San Justa. Prvo mesto SFZ za leto 2023 so osvojili fantje iz Ramosa, ki so si s 52 točkami zaslužili zlato medaljo in skupni pokal. 

 

Čestitke vsem! 

 

Za konec smo vsi skupaj zapeli mladinsko himno in s tem obnovili naše želje in obljubo, da se bomo še naprej trudili za ohranjanje naše slovenske skupnosti v Argentini. 

 

Večera še ni bilo konec! Po vročem, sončnem dnevu je bila noč na prostem zelo prijetna. Razveselili smo se v lepi družbi, glasbi ter okusni hrani in tako veselo zaključili naš 71. skupni mladinski dan.

Mladi uprizarjajo gledališko igro na odru

53. literarni natečaj revije Mladika

Revija Mladika razpisuje 53. nagradni literarni natečaj za izvirno še neobjavljeno (ne v tiskanih izdajah ne na družbenih omrežjih) kratko zgodbo ali ciklus pesmi v izvirnem slovenskem jeziku.   Na razpolago so sledeče denarne nagrade: proza poezija – prva nagrada…

Mladi rojaki iz Slovenskega plesnega ansambla Triglav Winnipeg zapeli na uradu

Kako ganljivo je, ko mladi Slovenci, ki prihajajo iz daljne Kanade, skrbno nadenejo slovenske narodne noše in iz vsega srca zapojejo ponarodelo pesem V dolini tihi, je bilo v ponedeljek, 8. julija 2024, mogoče čutiti na uradu. Na obisk so…

Praznovanje dneva državnosti na Nizozemskem

Praznik slovenske državnosti v Kraljevini Nizozemski tradicionalno obeležujejo vsaj trikrat: prvo junijsko soboto je maša za domovino, potem pa sta proti koncu meseca še sprejem slovenskega veleposlaništva in piknik Združenja prijateljev Slovenije. Vmes se rojaki in prijatelji Slovenije srečajo na…

Zakladnica spominov: Mirko Cuderman

Študijski center za narodno spravo je v sklopu zbirke Zakladnica spominov izvedel intervju z Mirkom Cudermanom. Pričevalec, rojen leta 1940 v Orehovljah pri Kranju, je leta 1960 po begunski poti prispel v Avstralijo. Spletna stran Zakladnica spominov je dokumentacijsko središče in…

Veselo praznovanje dneva državnosti v Mendozi

Ob 33-letnici slovenske samostojnosti se je slovenska skupnost v Mendozi pripravila na praznovanje še enega leta tega velikega koraka k tako zaželeni državi. Letos sta slovenska šola Sv. Cirila in Metoda in tečaj pripravila slovesnost. Vabljeni k branju prispevka o…

Pestro pomladno-poletno dogajanje v Gabrovcu

V Slovenskem kulturnem društvu Drago Bojan Gabrovec so preživeli aktivno pomlad in začetek poletja. Obiskali so akvarij v Ariisu. Položili so spominske vence in počastili padle borce proti nacifašizmu. Organizirali so tudi delavnico izdelovanja venčkov sv. Ivana ter prižgali kres. …

64. obletnica Slovenskega doma San Martin

»Treba je pomagati« je bilo umestno geslo za praznovanje 64. obletnice ustanovitve Slovenskega doma San Martin, ki so jo obeležili 19. maja 2024. Obletnica je zgovoren dokaz uresničevanja izbrane besedne zveze. Naslova Smolarjeve pesmi v slovenskem domu nikakor ne razumejo…

Ansambel Gašperja Mirnika prejel prvo nagrado 52. Festivala Števerjan 2024

Na letošnjem 52. Festivalu narodno-zabavne glasbe ŠTEVERJAN 2024, ki je potekal v nedeljo, 7. julija 2024, je nastopilo 8 ansamblov.   Strokovno komisijo za glasbo so letos sestavljali Marijana Mlinar, Hanzi Kežar, Patrick Quaggiato, Nikolaj Pintar (kot predstavnik društva), Jani…

64. obletnica Slovenskega doma v Carapachayu

V nedeljo 12. maja 2024, so v slovenskem domu Carapachay obeležili svojo 64. obletnico. Kljub slabemu vremenu se je zbralo precej gostov in domačinov, ki so želeli proslaviti ta dan. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga za Svobodno Slovenijo…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.