Slovenska mladina v Argentini je v nedeljo, 26. novembra, praznovala svoj 71. skupni mladinski dan. Letos je prišlo na vrsto praznovanje v Slovenski vasi. Vabljeni k branju prispevka, ki so ga za Svobodno Slovenijo pripravili v Slovenski mladini v Argentini.

 

Dan smo pričeli v cerkvi Marije Kraljice s sv. mašo, ki jo je daroval g. Toni Burja. Mladi smo z branjem in petjem počastili Boga in Njemu darovali vse naše delo in skrbi. Po sv. maši smo se premaknili v prostore Hladnikovega doma, kjer smo v spremstvu narodnih noš ponosno dvignili argentinsko in slovensko zastavo ter zapeli himni naših dveh domovin. 

 

Ob 10.30 uri smo začeli s športnim tekmovanjem. Močno sonce in vročina nista ustavila naših športnikov! Štiri dekliške ekipe so tekmovale v odbojki, fantje so pa izkoristili veliko igrišče in v petih ekipah odigrali nogometni turnir. V notranjih prostorih doma so bile na razpolago tudi mize za namizni tenis. 

 

Opoldne smo se okrepčali s hamburgerji in bondiolo, ki so jih pridne roke pekle na žaru. Na razpolago je bilo tudi pecivo.

 

Pred zaključkom športnega turnirja je potekal lanuški “superclásico”: možje iz Lanusa so se borili proti možem iz drugih domov v nogometni tekmi. Nato sta se oddigrali finali SDO in SFZ. Prvo mesto pri odbojki so osvojile dekleta iz Našega doma, pri nogometu pa so zmagovalci bili fantje iz Ramosa.

 

Proti večeru smo se odpravili v dvorano za kulturni program. Po dobrodošlici je g. Franci Cukjati, delegat slovenskih dušnih pastirjev in duhovni vodja za mladino, podal nekaj misli. 

 

Nato se je odprl zastor in smo potovali v bodočnost, da bi pokukali v “Centralno zavetišče”. Tam smo videli kaj delajo naši “mladi”, ki so že mladi samo po srcu, ko pogrešajo sončne mladinske dneve.

 

Prebivalci zavetišča so si krajšali čas s pogovorom in obujali zanimive spomine iz mladih let. Presenetili so nas, ko so publiki pokazali svoje talente, izmed katerih so jih največ pridobili s sodelovanjem v slovenski skupnosti. Nekateri so peli, drugi plesali slovensko narodno glasbo, igrali nogomet ali pa celo zbrali ljudi za prodajo hrane in pijače.

Fantje in dekleta igrajo odbojko

Mladi medicinski sestri, Dolores in Remedios, sta se čudili nad vsem kar so jima pokazali in pripovedovali nekdanji člani mladine, saj mladinski dnevi v tej izmišljeni bodočnosti že ne obstajajo. Naši protagonisti so se zavedali, da kljub vsem težavam je bilo delo v skupnosti vredno in so ob njem zelo uživali. Končno so odločili, da bodo ponovno cenili te pozabljene navade in svoj čas razveselili s pripravo “starinskega dne”. Tako je letošnji prizor prišel do veselega zaključka.

 

Po močnem aplavzu je predsednik centralne mladinske organizacije, Niko Oblak, pozdravil navzoče in podal nekaj besed. Nato se je napovedovalka zahvalila nastopajočim in vsem, ki so na katerikoli način prispevali k uresničitvi kulturnega programa in celodnevnega praznovanja.

 

Sledila je podelitev pokalov. Najprej sta se približali na oder zmagovalni ekipi skupnega mladinskega dne. Nato sta športna referenta centralnega odbora podala rezultate celoletnega turnirja, ki se je po velikem času letos zopet odigral.

 

Na dekliškem turnirju je tretje mesto in bronasto medaljo osvojila ekipa iz Lanusa, s 24 točkami. Drugo mesto in srebrno medaljo je s 48 točkami pridobila ekipa iz Ramosa. Prvakinje SDO so letos bile dekleta iz Našega doma, ki so si zaslužile zlato medaljo in skupni pokal s 54 točkami.  

 

Na fantovskem turnirju je s 22 točkami dobila tretje mesto in bronasto medaljo ekipa Dobri Pastirji. V drugem mestu, s 48 točkami, je srebrno medaljo osvojila ekipa iz San Justa. Prvo mesto SFZ za leto 2023 so osvojili fantje iz Ramosa, ki so si s 52 točkami zaslužili zlato medaljo in skupni pokal. 

 

Čestitke vsem! 

 

Za konec smo vsi skupaj zapeli mladinsko himno in s tem obnovili naše želje in obljubo, da se bomo še naprej trudili za ohranjanje naše slovenske skupnosti v Argentini. 

 

Večera še ni bilo konec! Po vročem, sončnem dnevu je bila noč na prostem zelo prijetna. Razveselili smo se v lepi družbi, glasbi ter okusni hrani in tako veselo zaključili naš 71. skupni mladinski dan.

Mladi uprizarjajo gledališko igro na odru

Izšla je marčevska številka otroške revije Pastirček

Izšla je marčevska številka zamejske otroške revije PASTIRČEK, ki jo izdaja Zadruga Goriška Mohorjeva v Gorici.   Nova številka 7 (šolsko leto 2023/2024) je kakor prejšnje izdaje polna zanimivih poučnih zgodb, pobarvank, otroških pesmi in zabavnih iger. Strani revije krasijo…

Pustna sobota v Zrenjaninu

Pustna sobota je bia norčava tudi pri Slovencih iz Slovenskega društva Planika Zrenjanin v Srbiji. Nekaj utrinkov je zbrala Milena Spremo. V soboto, 10. februarja, smo organizirali izjemno pustno doživetje ob kreativni delavnici za učence pouka slovenskega jezika, ki je bila…

28. Tabor slovenskih otrok po svetu

Pri Svetovnem slovenskem kongresu tudi v letošnjem letu pripravljajo tabor za slovenske otroke po svetu. Več informcij najdete spodaj.   Vabimo te, da se nam pridružiš med 7. in 12. julijem 2024 v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Radenci ob Kolpi.  …

Praznovanje Prešernovega dne pri Društvu Slovencev Planika Zrenjanin v Srbiji

Slovenski kulturni dan so obeležili tudI člani Društva Slovencev Planika Zrenjanin iz Srbije. Nekaj utrinkov pestrega dogajanja je strnila Milena Spremo. Vabljeni k branju.  Na večer pred slovenskim kulturnim praznikom je v dvorani Opera & Theatre Madlenianum v Beogradu odjeknil…

V Ivanovu v Srbiji so obeležili Dan maternega jezika

V Ivanovu v Srbiji so praznovali Dan maternega jezika. Prireditev je nosila naslov Materni jezik kot varuh kulturne identitete. Prispevek o dogodku so pripravili v Združenju Slovencev “Logarska dolina” Pančevo.Tradicionalna prireditev ob mednarodnem dnevu maternega jezika je potekala 21. februarja…

Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo – zaenkrat v Sydneyju, kmalu tudi v Melbournu

Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se po slabem letu dni slovenščina znova vrača…

Prešernov dan in obisk veleposlanika v Kovinu

V četrtek, 22. februarja 2024, so v Kulturnem centru v Kovinu (Srbija) obeležili Prešernov dan. Proslavo je organiziralo Združenje Slovencev “Logarska dolina” Pančevo oz. njihova podružnica v Kovinu. Prireditve sta se udeležila veleposlanik Damjan Bergant, generalna konzulka Kristina Kliner, Nacionalni…

Državna sekretarka Humar na osrednji proslavi Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku

Državna sekretarka Vesna Humar se je v Čedadu udeležila osrednje proslave Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku, pod naslovom Kot voda, ki se zlije z vsem. Proslavo vsako leto skupaj pripravljata krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet…

Minister Arčon pozdravlja uvedbo dvojezičnih spletnih obrazcev za občine na avstrijskem Koroškem

Teden, ko smo obeležili mednarodni dan maternega jezika, se zaključuje z razveseljivo novico z avstrijske Koroške. Po novem so namreč na voljo slovenski in nemški spletni obrazci za koroške občine.  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon…

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana

tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17

E-pošta: urad.slovenci@gov.si

2022 © Vse pravice pridržane.