Back to Top

18nov09:005. mednarodna konferenca Vzgoja za ljubezen do domovine in države

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni, da se udeležite 5. mednarodne konference Vzgoja za ljubezen do domovine in države, ki nosi podnaslov Jezik kot temelj narodne identitete. Konferenca bo 18. 11. 2023 organizirana hibridno (spletno in tudi v živo).

Vabljeni tudi k soustvarjanju vsebine konference s svojim izvirnim strokovnim ali znanstvenim prispevkom (aktivna udeležba), ki je lahko teoretične narave ali pa primer iz prakse (več v razpisu). Prispevek boste predstavili v eni od skupin, objavljen pa bo tudi v e-zborniku.

Prav je, da se zavedamo velikega pomena jezika, ki ga ima ta na ohranjanje in gradnjo narodne identitete – tako uradni jezik kot narečja. Od Brižinskih spomenikov dalje so si naši predniki skrbno prizadevali za slovenski jezik – tako v ustnem kot v pisnem izročilu. Pomembni Slovenci, ki so odhajali na študij ali službovanje v tujino, so ustvarjali v slovenskem jeziku in tako poskrbeli za pomembna literarna, strokovna in znanstvena dela v slovenščini. Veliko Slovencev, ki so morali po svetu, da so si ohranili življenje, je v svojih družinah in skupnostih načrtno gojilo slovenski jezik. Ob tem pa spoštovalo in se naučilo jezika države, v kateri so živeli. Tudi ob ustanavljanju samostojne Slovenije je bila v ospredju ohranitev slovenskega jezika. Slovenščina je v evropskem prostoru enakovredna z vsemi drugimi jeziki. Radi bi slišali več o tem, kaj pomeni ohranitev materinega jezika za razvoj osebne in narodne identitete ter kaj pomeni za razvoj narodove identitete. Vsi, ki vzgajamo, smo še posebej poklicani, da živimo odgovorno in aktivno državljanstvo ter skrbimo za spoštovanje, ohranjanje in razvoj prvin, ki gradijo identiteto in prihodnost slovenskega naroda. Pri tem ima gotovo jezik posebno mesto.

Na konferenci bo sodelovalo preko 60 udeležencev. Glavni predavatelji bodo: akad. Marija Stanonik, dr. Andrej Fink in dr. Kozma Ahačič. V nadaljevanju bo v skupinah predstavljenih 60 prispevkov iz Slovenije in tujine (Argentina, Ukrajina, Hrvaška, Italija, Avstrija, Belgija, Nemčija, Kanada). Prispevki so izredno zanimivi, vsebinsko segajo na zelo široko področje in so tako strokovni kot izkušenjski.

 

Rok prijave strokovnega prispevka (aktivna udeležba na konferenci): do 5. 7. 2023.
Rok prijave za udeležbo na konferenci: do 6. 11. 2023.

 

Za vse, ki živite v tujini, je udeležba brezplačna.

 

Program in več informacij najdete na spletni strani ali pišete na e-naslov: konferenca@dkps.si.

Več

Čas

(Sobota) 09:00

Lokacija

OŠ Notranjski odred Cerknica

Cesta 4. maja 92 1380 Cerknica

Organizator

Društvo katoliških pedagogov Slovenije

Skip to content