Back to Top

19okt15:4015:40ASEF mladi umi - Martin Rihtaršič: Dan v življenju organskega kemika

Podrobnosti dogodka

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) v sodelovanju Gimnazijo Škofja Loka organizira poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo v torek, 25. oktobra, ob 18. uri izvedel Martin Rihtaršič, štipendist ASEF generacije 2022 in magistrski študent kemije na UL FKKT. Predavanje nosi naslov “Dan v življenju organskega kemika” in bo potekalo v prostorih Gimnazije Škofja Loka.

 

PRIJAVA

Za ogled predavanja se je treba prijaviti do 25. oktobra najkasneje do 17. ure na tej povezavi: https://bit.ly/3s3ULmy

 

O PREDAVANJU

“Kaj kemiki ves dan počnejo v laboratoriju?” Na predavanju bomo pobližje spoznali delo raziskovalca na področju organske kemije. Sprehodili se bomo čez tipični raziskovalni dan in razložili nepogrešljive tehnike v organskem laboratoriju. S poljudno razlago bomo zapleten svet znanosti poskušali približati poslušalcem. Postavili se bomo v vlogo kemika, si postavljali raziskovalna vprašanja in razložili pomen temeljnih raziskav za reševanje konkretnih izzivov v farmaciji.

 

O PREDAVATELJU

Martin Rihtaršič zaključuje magistrski študij kemije na UL FKKT. Raziskovanje na področju organske kemije je začel na FKKT pod mentorstvom prof. Jerneja Iskre, kjer je spoznal svoje navdušenje nad delom v laboratoriju. Letošnje poletje je preživel na UIUC v ZDA, kjer je pod mentorstvom prof. Davida Šarlaha raziskoval totalno sintezo in derivatizacijo izokarbostirilnih alkaloidov. Če ga ne najdete v laboratoriju, se verjetno nahaja na plezalni steni ali odbojkarskem igrišču.

 

ASEF MLADI UMI

ASEF mladi umi je serija poljudnoznanstvenih predavanj mladih, ki mlade spodbuja k predstavitvi svojega raziskovalnega dela ter pridobljenih izkušenj v okviru štipendijskega programa ASEF na način, ki je dostopen in razumljiv širši javnosti. ASEF se v projektu povezuje z lokalnimi organizacijami, ki delujejo v krajih, od koder prihajajo predavatelji. S sodelovanjem se želi doseči navezovanje in vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.

 

ASEF povezuje in združuje slovenske znanstvenike in akademike po celem svetu.

 

Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Več

Čas

(Sreda) 15:40 - 15:40(GMT+02:00)

Skip to content