Back to Top

16feb19:00ASEF poljudno-znanstveno predavanje - Dinamično življenje kavitacije

Podrobnosti dogodka

ASEF vabi na poljudno-znanstveno predavanje – Dinamično življenje kavitacije. Tokrat bo predaval dr. Matevž Dular, znanstveni svetnik in profesor na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Naslov predavanja je ”Dinamično življenje kavitacije”, potekalo pa bo v četrtek, 16. februarja ob 19. uri CET v Prešernovi dvorani, SAZU (Novi trg 4). Predavanje bomo predvajali tudi preko spleta.

Predavanje je brezplačno. Potrebna je le predhodna registracija preko Eventbrite-a na povezavi: https://www.eventbrite.com/e/dr-matevz-dular-dinamicno-zivljenje-kavitacije-tickets-529061315637?aff=prurad

Prilagamo vam tudi podrobnejše informacije o predavanju ter sliko, ki jo uporabljamo za promocijo dogodka.

Hvala in lep pozdrav,

Ekipa ASEF Speaker Series
ASEF Society of Fellows
_____________________________________________
TEMA PREDAVANJA
Kavitacija – uparjanje in ponovna kondenzacija tekočine zaradi nenadne spremembe lokalnega tlaka – inženirjem že več kot 100 let povzroča preglavice. Povezujemo jo s padcem izkoristka turbinskih strojev, vibracijami, hrupom in erozijo materiala.
Osrednja nit predavanja bodo raziskave dinamičnega obnašanja kavitacijskega toka in njegovih negativnih posledic (na primer erozije), ki sem jih v zadnjih 20 letih opravil v Nemčiji, Franciji, Sloveniji in spet v Nemčiji. Sledil bo opis prenosa znanja na področje uporabe kavitacije za uničevanje kontaminantov (virusov in bakterij), kar je osrednja tema ERC projektov CABUM in CaviPhy.

O PREDAVATELJU
Profesor dr. Matevž Dular deluje na fakulteti za strojništvo v Ljubljani, v laboratoriju za vodne in turbinske stroje. Ukvarja se tako z bazičnimi kot tudi aplikativnimi raziskavami s področja kavitacije in inženirske dinamike tekočin.
Leta 2002 je diplomiral na ljubljanski univerzi. Študij je nadaljeval na Tehnični Univerzi v Darmstadtu v Nemčiji in leta 2005 doktoriral. Kot raziskovalec in gostujoč profesor je več let deloval v tujini – v Lillu, Heidelbergu, Colorado Springsu in Magdeburgu. Leta 2017 je kot eden najmlajših postal redni profesor na univerzi v Ljubljani.
Vodil je dva projekta za Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), v letu 2017 pa je uspel na razpisu Evropskega znanstvenega sveta pridobiti sredstva za 5 letno bazično raziskovanje kavitacije in njenih možnih aplikacij pri čiščenju voda. Leta 2022 je prejel še drugi ERC projekt za komercializacijo tehnologije za čiščenje vode.
Leta 2019 je za svoj pomemben prispevek k razumevanju pojava kavitacije prejel Zoisovo priznanje, leta 2020 pa Besslovo nagrado, ki jo podeljuje fundacija Alexandra von Humboldta.

Več

Čas

(četrtek) 19:00(GMT+01:00)

Lokacija

Prešernovi dvorani, SAZU

Novi trg 4, Ljubljana

Organizator

Skip to content