Back to Top

08feb(feb 8)20:0009(feb 9)20:00Cikel slovenskega filma v Italiji: Dokumentarni film o Milku Bambiču

Podrobnosti dogodka

Lepo vabljeni na drugi večer Cikla slovenskega filma v Italiji, ogledali si boste lahko premiero dokumentarnega portreta z naslovom Milko Bambič: In Statu Nascendi.

Milko Bambič (1905-1991) je bil slikar, ilustrator, poliglot, polihistor, izumitelj, likovni kritik, pisatelj, pionir slovenskega stripa in karikature. Oblikovalec, ki je to bil, ko tega poklica še ni bilo. Med drugim je ustvaril likovno opremo za mineralno vodo Radenska iz leta 1931, z značilnim napisom, ki je v uporabi še danes, in z znanimi tremi rdečimi srci domoljubno nakazal takratno ›bratstvo SHS‹. Lahko bi rekli, da je s tem ustvaril tudi prvi emotikon, napovedal čas srčkanja na družbenih omrežjih.

Njegovo življenje in delo lahko sedaj odkrivamo tudi skozi novi film režiserja Radovana Čoka z naslovom Milko Bambič: In Statu Nascendi (izvirnik je v latinščini, prevod pa je: Milko Bambič: V stanju rojevanja). Film s prav posebnimi potegi rahlih črt razkriva življenje in delo igrive in neodvisne osebnosti kontroverznega ustvarjalca.

Film si bo prvič mogoče ogledati v sklopu Cikla slovenskega filma v Italiji, ki ga pripravlja Kinoatelje, tokrat v sodelovanju s produkcijsko hišo Solsticij. Dokumentarni portret o umetniku, ki je do danes ostal na obrobju – razmeroma neznan v osrednjeslovenski umetniški sceni, na Tržaškem pa njen vidni protagonist, bo slovenski kulturni praznik popeljal tudi v zamejstvo. Dvodnevni goriško-tržaški filmski dogodek bo zaživel 8. februarja ob 20. uri, ko bo Hiša filma v Gorici gostila predpremiero filma, medtem ko bo premiera potekala 9. februarja ob 20. uri v Gledališču Miela v Trstu, v sodelovanju s Slovenskim klubom. Po obeh projekcijah se bo občinstvo lahko srečalo z ustvarjalci filma, saj bodo prisotni režiser Radovan Čok, direktor fotografije Predrag Bambić in producentka ter soscenaristka Slađana Vide iz produkcijske hiše Solsticij, ki je film produciral skupaj s koproducentoma Kinoateljejem in srbsko produkcijsko hišo Montage.

Več

Čas

8 (četrtek) 20:00 - 9 (Petek) 20:00(GMT+01:00)

Organizator

Skip to content