Back to Top

18julCelodnevniFilmi o meji na meji: poletni večer na Trgu Evrope

Podrobnosti dogodka

V torek, 18. julija, ob 21. uri se bo na Trgu Evrope/Piazza della Transalpina dvignilo veliko platno in na stičišču Gorice in Nove Gorice predstavilo tri filmska dela, ki upodabljajo raznolike zgodovinske, družbene in intimne zgodbe o življenju na tamkajšnji meji.

 

Tokratni program zajema dokumentarno delo filmske režiserke in ene pomembnejših slovenskih intermedijskih ustvarjalk Jasne Hribernik Nočemo belega kruha (2009), ki skozi pripovedovanja živih prič ter mladih zgodovinarjev govori o srečanjih z razsipništvom in demokracijo, o kokakoli in žvečilcih, ki so skupaj z džezom zasedli Soško dolino, o času prešernega rajanja pa tudi ostrih demonstracij za priključitev k Jugoslaviji. Občinstvo bo v film popeljal pogovor z režiserko.

 

Pred tem bodo na velikem platnu zaživele tudi podobe kratkih Kje je železna zavesa? (1961) legende slovenskega filma Maka Sajka, ki na sila hudomušen in lahkoten način opisuje življenje in prijateljske sosedske odnose na in ob jugoslovansko-italijanski državni meji leta 1960, kjer med državama skorajda nemoteno poteka blagovna menjava. Prikazan pa bo tudi kratki animirani film Vojna besed ali spoštljiva tišina? (2020) režiserja mlajše generacije, Lea Černica. Animirano delo je nastalo v produkciji Kinoateljeja v okviru projekta, ki smo ga izvajali v šolskem letu 2020/2021. Skozenj smo mlade izobraževali o burni preteklosti skupnega slovensko-italijanskega čezmejnega območja. Černic je za svoj kratkometražec leta 2020 prejel nagrado DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma) za likovno zasnovo.

 

Poletni večer s filmi o meji na meji je nastal v okviru programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025 in kot del večletnega projekta Vzhod/Zahod: Meja skozi film in zgodovino, ki preko gibljivih podob raziskuje življenje ob slovensko-italijanski meji. Kinoatelje na tem mestu že vrsto let pripravlja poletni večer z repertoarjem sedme umetnosti in spodbuja razvoj Trga Evrope kot kulturnega dogajališča.

 

Filmi bodo predvajani v originalnem jeziku s slovenskimi oz. italijanskimi podnapisi.

V primeru dežja se projekcija seli v goriški kino Kinemax.

Več

Čas

Celodnevni (Torek)(GMT+02:00)

Lokacija

Trg Evrope/Piazza della Transalpina

Trg Evrope, Nova Gorica

Skip to content