Back to Top

17okt(okt 17)16:2018(okt 18)19:00Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju 2023

Podrobnosti dogodka

Dopolnilni pouk slovenščine na Dunaju, Slovenski inštitut Dunaj, SKC Korotan, Slovenska iniciativa Dunaj, Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vabijo na niz kulturnih prireditev »Knjigotapljenje – slovenska knjižna srečevanja na Dunaju«.

Prireditve bodo potekale med 17. in 18. oktobrom 2023 na različnih lokacijah na Dunaju.

Program:

  • Torek, 17. 10., 16.20, GRG1 Stubenbastei (Stubenbastei 6–8)

LEGO ZGODBE – delavnica ustvarjanja zgodb (od 8. leta dalje)

Z uporabo LEGO kock mladi ustvarjajo zgodbe in jih s pomočjo računalnika pretvorijo v knjigo ali strip.

Inovativen pristop k ustvarjanju zgodb s pomočjo didaktičnega pripomočka LegoStoryStarter. Gre za metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji, v izjemno v pomoč. Tako razvijajo veščino govora, poslušanja, pripovedovanja, branja in se urijo v koncentraciji, izboljšujejo način komuniciranja v slovenskem jeziku, medsebojnega sodelovanja in računalniške veščine.

Prijave zbirajo na: judita.babnik@gmail.com

  • Torek, 17. 10., 19.00, SKC Korotan (Albertgasse 48)

MIRAN JARC, SKRIVNOSTNI ISKALEC RESNICE IN LEPOTE – odprtje razstave in predavanje

Življenje in delo pesnika, pisatelja, dramatika, esejista in prevajalca Mirana Jarca bo predstavil dr. Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in izredni profesor v Podiplomski šoli ZRC SAZU.

Novomeška knjižnica, ki letos obeležuje že 70 let poimenovanja po pesniku Miranu Jarcu in ki hrani njegovo bogato zapuščino, je pripravila razstavo o tem pomembnem slovenskem kulturniku in soustvarjalcu kulturno umetniškega gibanja novomeška pomlad leta 1920. Pomembno spodbudo gibanju pa je tedaj z Dunaja v Novo mesto prinesel glavni podpornik mladih novomeških umetnikov, slikar Rihard Jakopič, ki je študiral na dunajski Akademiji likovnih umetnosti ter tam že v začetku 20. stoletja pripravil razstavo s kolegi impresionisti.

  • Sreda, 18. 10., 17.00, CAN (Teinfaltstrasse 4, mezanin)

SVOJEGLAVI MUCEK – lutkovna predstava in ustvarjalna delavnica za najmlajše (4 do 8 let)

Lutkovno igro bo uprizorila lutkovna skupina Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Mala deklica je imela sivega mucka, ki je bil tako neubogljiv, da je delal vse po svoje. Nekoč, ko se je odpravil na sprehod, mu je rekla: »Ne hodi daleč, izgubil se boš.« Mali svojeglavec je seveda ni poslušal in se kar sam odpravil v gozd. Hodil je in hodil ter se izgubil … In kaj se je zgodilo potem? Ga je morda snedla lisica? Ali pa je končno le postal ubogljiv?

Več

Čas

17 (Torek) 16:20 - 18 (Sreda) 19:00

Organizator

Slovenski inštitut na Dunaju

Skip to content