Back to Top

15jan15:00Koncert Zveze cerkvenih pevskih zborov – Trst "...da se v srcih mir naseli"

Podrobnosti dogodka

Zveza cerkvenih pevskih zborov – Trst  vabi na tradicionalni božično-novoletni koncert …da se v srcih mir naseli , ki bo v nedeljo, 15. januarja ob 16.uri v stolnici sv. Justa v Trstu .

Nastopajo:
mešani pevski zbor Jacobus Gallus – dirigent: Marko Sancin
solo: Jure Počkaj

»Po vsaki vojni je svet na slabšem kot pred njo. Vojna je neuspeh za politiko in človeštvo.« je napisal papež Franćišek v okrožnici Fratres omnes, v kateri je spregovoril o nesmiselnosti vojne. V okrožnici Laudato si’ pa je poudaril zaskrbljujočo tematiko ekologije. Glas papeža v zadnjih, z vseh vidikov kriznih letih, redno opozarja na posledice interesov, ki teptajo dostojanstvo človeka in so danes glavne teme globalnih debat (brez resničnih rešitev) na mnogih področjih. Zato bodo njegove besede dopolnile z aktualnimi razmišljanji in spodbudami glasbena voščila tradicionalnega koncerta, ki ga tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov dolgo let prireja v stolnici svetega Justa in bo letos nosil naslov »…da se v srcih mir naseli« (po verzu iz Sattnerjevih Božičnic).

V nedeljo, 15. januarja, ob 16.uri, bodo božično-novoletno voščilo ZCPZ oblikovali pevci mešanega zbora Jacobus Gallus skupaj z gostujočim solistom, baritonistom Juretom Počkajem.

Izbira tržaškega, referenčnega pevskega zbora je vezana na lansko obletnico Ubalda Vrabca, ki je bil poleg pomenljive skladateljske dejavnosti tudi njegov ustanovitelj. Dodatni razlog pa je dejstvo, da je v tem zboru pel tržaški basist Ivan Sancin, prijatelj Zveze cerkvenih pevskih zborov (in večkratni solist pri njenih koncertih), katerega je pred kratkim izšla avtobiografija »Življenje v operi«.

Njegov sin Marko Sancin vodi od leta 2008 zbor Gallus, ki bo na koncertu pokazal različne aspekte svoje večstranske narave. Pozornost do domače literature bo zastopala Vrabčeva literatura, medtem ko bo slovensko tradicijo prikazal del zbirke Božičnice, ki jo je Hugolin Sattner izdal leta 1924 in vsebuje tudi solistične točke, pri katerih bo poleg gostujočega solista nastopila sopranistka Valentina Sancin. Sodobna slovenska zborovska literatura pa bo prisotna s slogom priljubljenega Andreja Makorja.

Zbor bo črpal tudi iz mednarodne zborovske zakladnice z duhovnima skladbama iz opusov znamenitega češkega skladatelja Zdeněka Lukáša in dejavnega ameriškega dirigenta in skladatelja Zaneja Randalla Stroopeja. Za konec bo zbor povabil gledalce, naj pogledajo v nebo, polno zvezd, ki ga pričara eden največjih sodobnih zborovskih hitov, kot je skladba Stars latvijskega skladatelja  Ēriksa Ešenvaldsa, ki bo v tem kontekstu pridobila dodatno vrednost kot slavospev lepoti narave in vesolja.

Z izvedbo del Händla in Adama ter z utrinkom iz koroške ljudske literature se bo tržaški publiki predstavil baritonist Jure Počkaj, ki je v lanskem poletju nastopil v vlogi Sharplessa v Puccinijevi operi Madama Butterfly na otvoritvi zelenega gledališča na gradu Spessa v okviru Piccolo Opera Festivala. V SNG Ljubjana bo v letošnji sezoni nastopil v operah Italijanka v Alžiru Gioachina Rossinija, Trubadur in Traviata Giuseppa Verdija. V sodelovanju z mednarodno uveljavljenimi umetniki pripravlja album Verdi – Vilhar – Wagner: Na robu Avstrijskega cesarstva, s katerim se napoveduje obsežna mednarodna turneja.

Na koncertu v stolnici bodo z zborom in solistom sodelovali organistka Alenka Cergol, pianist Ivo Gustinčič in recitatorka Barbara Rustja.

Več

Čas

(Nedelja) 15:00(GMT+01:00)

Lokacija

Stolnica sv. Justa v Trstu

P.za della Cattedrale, 2, 34121 Trieste TS, Italija

Skip to content