Back to Top

26nov20:00Koncertno praznovanje 60-letnice delovanja ZCPZ

Podrobnosti dogodka

Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst vabi na koncertno praznovanje 60-letnice svojega delovanja, ki bo v nedeljo, 26. novembra 2023, ob 20. uri v Kulturnem domu v Trstu.

60 let delovanja je doba, ki povezuje med seboj zelo različne okoliščine, pristope, cilje. Tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov je bila ustanovljena v času, ko je avtohtona slovenska skupnost gradila povojno identiteto. Skozi desetletja se je njegova podoba posodobila in preoblikovala z upoštevanjem pomena tradicije in predvsem specifike poslanstva cerkvenih pevskih zborov.

Zveza bo praznovala šest desetletij zgodovine v Veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu. Kraj je pomenljiv ne samo znotraj zgodovine celotne narodne skupnosti, a tudi ker je bil velikokrat oder ene najbolj priljubljenih revij ZCPZ kot je Pesem mladih. Termin pa priložnostno nadomešča vsakoletno revijo Pesem jeseni s koncertnim praznovanjem, ki prav tako postavlja v ospredje cerkvene zbore in njihovo dejavnost. Na tem večeru bo zapelo osem zborov, spored pa bo zaključil Združeni zbor ZCPZ, v katerem simbolično pojejo predstavniki včlanjenih skupin.

Zbori bodo protagonisti tudi na ekranu, saj je Zveza naročila fotografu Henriku Šturmanu posnetke iz tržaških korov, kjer je ujel redno in praznično delo, igranje organistov, obraze in izraze pevcev in zborovodij. Marija Brecelj pa je uredila publikacijo Glas naših zborov 7, ki bo predstavljena ob tej priložnosti. Po dolgem premoru bo glasilo Zveze ponovno izšlo s prispevki o zgodovini organizacije, razmišljanji o cerkvenem petju, predvsem s predstavitvami včlanjenih zborov.

Na nedeljski prireditvi bodo zapeli ŽPZ Prosek-Kontovel, MePZ Mačkolje, MePZ Lipa, MeCPZ Sv. Jernej, MVS Stane Malič, VS Vihar, MPZ Fantje izpod Grmade in MeCPZ Devin-Štivan.

Več

Čas

(Nedelja) 20:00(GMT+01:00)

Lokacija

Kulturni dom Trst

Via Petronio, 4, 34138 Trieste TS, Italija

Skip to content