Back to Top

13dec20:00Literarni večer ob 100. obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha "Za mir bom govoril, ljubezen, svobodo"

Podrobnosti dogodka

Ars teatralis: Literarni večer ob 100. obletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha

ZA MIR BOM GOVORIL, LJUBEZEN, SVOBODO

Torek, 13. december ob 20. uri

V Mali dvorani SSG v Trstu

z neposrednim radijskim prenosom na Programu Ars in Radiu Trst A

 

Koproducent: Radio Slovenija – Program Ars, Slovensko stalno gledališče Trst, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica, Slovenski klub Trst, Radio Trst A

 

Režiser

Alen Jelen

Scenarist

Vlado Vrbič

Glasbenika

Andrejka Možina in Marko Jugovic

 

Nastopajoči

Iztok Mlakar

Dušanka Ristić

Lara Wolf

Mak Tepšić

Danijel Malalan

Tamara Stanese

 

Cikel Ars teatralis se z literarnim večerom, posvečenim 100. obletnici rojstva pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika – Kajuha, v torek, 13. decembra, ob 20. uri vrača na odrske deske Male dvorane Slovenskega stalnega gledališča v Trstu z neposrednim radijskim prenosom na Programu Ars in Radiu Trst A.

 

Večer se bo začel s Slutnjo, verzi še ne šestnajstletnega mladeniča, ki so nastali v viharnih predvojnih časih, leta 1938. Pesnik, ki se je izražal pod številnimi psevdonimi, med njimi kot Karli, Jernej Puntar, Blaž Burjevestnik, Kajuhov Tonč in končno Kajuh, je bil rojen v Šoštanju, mestu z največjo tovarno usnja na Balkanu, z obubožanim delavstvom, s premožnimi trgovci, revnimi kmeti in precej močno nemškutarsko manjšino. To okolje ga je kot rahločutneža navdalo z iskreno in nadčasovno človečnostjo. V njegovi poeziji zasledimo prepletanje lirike socialnega realizma s stilističnimi prvinami ekspresionizma. Pogosto se usmerja v človekovo notranjost, k čustvom in mislim, in čeprav zna biti abstrakten, je hkrati razumljiv, preprost. Predvojno motiviko pozneje preobrazi v partizansko liriko in postane njen najpomembnejši slovenski predstavnik.

 

Kot zapiše scenarist dogodka Vlado Vrbič, “šestnajstletnik obsoja socialne krivice, šestnajstletnik, sedemnajstletnik, osemnajstletnik, devetnajstletnik, dvajsetletnik ljubi in kliče k uporu. Enaindvajsetletnik je izkrvavel med svojimi verzi: toda za kar sem umrl, bilo je premalo umreti. Vse to je Kajuh.”

 

Režiser Alen Jelen, ki je tudi idejni vodja radijsko-gledaliških srečevanj Ars teatralis, v ospredje postavlja Kajuhovo poezijo in nekakšen sprehod skozi njegovo ustvarjanje, ki bo odrsko in radijsko intimen. Slišali bomo na primer pesmi Novoletni sonet, Kadar padajo snežinke, Večerna impresija, Divje kakor lačni psi, Pesem talcev, Ne joči, mati, Ob slovesu, Dekle v zaporu, pa cikel Ljubezenske. Tu so še pisma, med njimi dopisovanje z materjo in njegovo ljubeznijo, Silvo Ponikvar.

 

Nastopili bodo igralci Iztok Mlakar, Dušanka Ristić, Lara Wolf, Mak Tepšić, Danijel Malalan in povezovalka Tamara Stanese. Kajuhove besede, misli, občutja bo dopolnjevala glasba, z njo bosta večer povezala violončelistka Andrejka Možina in tolkalec Marko Jugovic.

 

Dogodek pripravljajo Program Ars Radia Slovenija, SSG Trst, Gledališče Koper, SNG Nova Gorica, Slovenski klub Trst in Radio Trst A.

Več

Organizator

Ars teatralis

Skip to content