Back to Top

15dec16:00Predstavitev knjige Antona Komotarja

Podrobnosti dogodka

Vabljeni na predstavitev knjige spominov Vrhničana Antona Komotarja

Ponovno združeni v tujini,

ki bo v družbi Komotarjevih otrok prvič predstavljena

v četrtek, 15. decembra, ob 17. uri v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki.

Knjiga spominov Ponovno združeni v tujini je kronika vrhniške družine, ki je doživela in preživela burno 20. stoletje. Vrhniški notar Anton Komotar (Vrhnika, 1912 – Stuttgart, 2007) je zaradi tragičnega slovenskega razkola ob koncu druge svetovne vojne odšel v tujino, doma je ostala noseča žena s triletnim sinom.

V spektakularnem begu čez mejo so mu dve leti kasneje v Italijo sledili vsi trije, ponovno pa je družina zaživela skupaj šele v Južni Ameriki. Zgodbo Komotarjevih je Anton ob pomoči zapiskov in po spominu zapisal v Nemčiji, kjer je bilo njegovo zadnje domovanje.

Kot dragocen kamenček v mozaiku poznavanja usod in dogodkov iz naše zgodovine jo v branje v zbirki Zapisi iz zdomstva ponuja tržaška založba Mladika. S spremnim esejem Čas negotovosti in čas upanja je knjigo opremila zgodovinarka dr. Helena Jaklitsch, uredila pa jo je Helena Janežič, ki bo večer tudi povezovala.

Navzoče bodo pozdravili podžupan Občine Vrhnika Jožef Malovrh, direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika Sonja Žakelj ter urednik zbirke Zapisi iz zdomstva Ivo Jevnikar.

Vabljeni!

Več

Čas

(četrtek) 16:00(GMT+01:00)

Lokacija

Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Tržaška cesta 32, 1360 Vrhnika

Organizator

MLADIKA

Ulica Donizetti 3 34133 Trst

Skip to content