Back to Top

25jan10:00Predstavitev knjige Marija Čuka Vse gube ljubezni

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Marija Čuka Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe, ki bo v sredo, 25. januarja 2023, ob 11. uri v dvorani Slovenske matice, na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Delo bosta predstavila avtor Marij Čuk in urednica založbe Mladika Nadia Roncelli.

Dogodek je del prireditev, ki jih sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe

Spremna beseda: Boris Paternu

Prevod: Horst Ogris

Jezikovni pregled: Marjeta Wakounig

Izdala: Mladika in Celovška Mohorjeva družba

Trst–Celovec 2022

Prevod v nemščino je podprla Javna agencija za knjigo.

128 strani

Založba Mladika je v sozaložništvu z Mohorjevo založbo v Celovcu pripravila dvojezično izdajo pesniške zbirke Marija Čuka Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe.

V nemščino je pesmi prevedel Horst Ogris.

 

Zbirka zajema nekatere že objavljene in nove pesmi. Vodilna tema je eksistencialna: avtor se sprašuje o obstoju in nemoči človekove globlje biti v današnjem razkrojenem svetu, vendar sodobno človekovo bivanjsko dramo dojema in doživlja čisto osebno, skozi življenjsko izkušnjo samo. Čukova pesniška govorica ni hermetična, saj bralca nagovarja neposredno in razumljivo, z njim vzpostavlja dialog s pomočjo narave, pokrajine, družbe, še posebej z usodo njegove preizkušene slovenske skupnosti, pa tudi z ljubeznijo. Tudi v tej zbirki Marij Čuk goji izjemno metaforiko, je iskalec drznih, harmoničnih, skrivnostnih in povednih izzivov, hkrati pa je vpet v vsebinska protislovja današnjega človeka.

Marij Čuk (Trst, 1952) je pesnik, pisatelj, dramatik, gledališki kritik. Po poklicu časnikar, desetletje je bil glavni urednik slovenskega informativnega sporeda pri italijanski javni radioteleviziji RAI. Napisal je več kot deset pesniških knjig, štiri romane – v najnovejšem pripoveduje o požigu Narodnega doma v Trstu, komediji in dramo. S kulturološkimi članki, uvodniki in eseji sodeluje z uglednimi slovenskimi revijami, RTV Slovenija in drugimi mediji.

Pridržujejo si pravico do spremembe programa. Informacije o dogodku lahko preverite na spletni strani Slovenske matice ali jih pokličete na 01 422 43 45.

Več

Čas

(Sreda) 10:00(GMT+01:00)

Skip to content