Back to Top

28mar19:00Projekcija filma Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna

Podrobnosti dogodka

Vabljeni na projekcijo novega dokumentarca režiserke Maje Weiss, ki ga Kinoatelje in Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta prirejata v četrtek, 28. marca 2024, ob 20.00 uri v kinodvorani Super v Trstu (Ul. Paduina 4). Čustveno potovanje skozi eno najtemnejših epoh evropske zgodovine nosi naslov Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna (79 min, 2023) in bo opremljeno z italijanskimi podnapisi.

Na projekciji bodo navzoči avtorica filma Maja Weiss, producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film ter skladatelj in izvajalec filmske glasbe August A. Braatz.

Film usmerja pogled v čas druge svetovne vojne skozi objektiv štirih otrok, poslednjih še živečih žrtev nacističnega rasnega eksperimenta. Leta 1942 je bilo okrog trideset »rasno ustreznih« otrok iz okupirane Slovenije vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in je bil namenjen širitvi arijske rase. Večina teh otrok je bila oddana v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu. Protagonisti filma pa današnjemu svetu, ki je sredi novih vojn, v Ukrajini, v Afriki, na Bližnjem Vzhodu in drugje, sporočajo: »Največje žrtve vsake vojne, na obeh straneh, napadalca in napadenega, so otroci. Mir je največja vrednota.«

Do tržaškega večera prihaja na podlagi Cikla slovenskega filma v Italiji, ki ga pripravlja Kinoatelje, da bi skozenj lahko ponudil razgiban vpogled tako v aktualno kot tudi v restavrirano slovensko filmsko produkcijo. Pobuda je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025, s programom pa želimo tudi zaznamovati 25. obletnico podeljevanja nagrade Darko Bratina na festivalu Poklon viziji, ki nosi sporočilo o transformativni, humanistični in poetični moči filmskih podob. Prav Maja Weiss je leta 1999 prva prejela nagrado Darko Bratina za svoj film Cesta bratstva in enotnosti. Društvo slovenskih izobražencev je pristopilo k pobudi, da bi film pripeljali tudi k tržaškemu občinstvu.

Več

Čas

(četrtek) 19:00(GMT+01:00)

Lokacija

Kinodvorana Super

Via Paduina 4, 34125 Trieste TS, Italija

Skip to content