Back to Top

12mar17:00Sredi domovine, večer z zamejskimi ustvarjalci: Lara Maria Vouk

Podrobnosti dogodka

Vljudno vabljeni na marčevski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svojo ustvarjalno pot nam bo predstavila igralka, glasbenica, režiserka, producentka in ponosna Slovenka z avstrijske Koroške Lara Maria Vouk.

Z nami bo v torek, 12. marca 2024, ob 18. uri na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (Erjavčeva 15, Ljubljana).

Pogovor z igralko bo vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Lara Maria Vouk se je rodila v slovenski družini na avstrijskem Koroškem. Najprej jo je študij popeljal na Dunaj, kjer je študirala modno oblikovanje. Poleg študija je bila del Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, ki ga je dve leti tudi vodila. Pri tem si je nabrala veliko znanja s področja timskega dela, organizacije projektov in dogodkov ter realizacije vizij in načrtov. Bila je tudi ena od pobudnic ustanovitve gledališke skupine klubTeater v okviru dunajskega Kluba. Leta 2012 je svojo diplomsko kolekcijo, s katero je zaključila študij modnega oblikovanja, preoblikovala v svoj prvi stop motion animirani film z naslovom Odštevanje (Countdown). Gre za film, ki ga sestavljajo posamezne slike njenih oblek. Še isto leto je pričela s študijem igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Pri študiju je odkrila, da jo še posebej zanima človeško telo – gibanje telesa, izražanje skozi telo, govorica telesa in podrobna manipulacija telesa in uma. Pridobila je svoje prve filmske izkušnje, dobila je priložnost režirati nekaj kratkih filmov, se seznanila s kamero. Izkušnje je pridobivala v Slovenskem mladinskem gledališču, Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana, Anton Podbevšek Teateru v Novem mestu, MiniTeatru in Gledališču Glej; poleg tega je aktivna v zamejstvu, delovala je kot režiserka gledališke skupine Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem, pripravlja pa tudi monodrame in sodeluje z ustanovo iKult/Teater Rampa. Igrala je v več celovečernih filmih, kot so »Cankar«, »Posledice«, »Ne bom več luzerka«, »Opazovanje« in »Izgubljeni sin«, ki je trenutno v postprodukciji, v TV in spletnih serijah »V dvoje« ter »Jezero« ter v več kot petnajstih kratkih filmih. Delala je tudi kot pripravnica in asistentka produkcije. Leta 2016 je soustanovila multimedijsko in umetniško produkcijo AVE NIM, kjer dela kot producentka za kratke filme, videospote, gledališko off-sceno (ali: gledališke produkcije zunaj institucij) in gverilske celovečerce. Ustvarja tudi na glasbenem področju, do leta 2023 je bila del glasbene skupine »Insan«, z letošnjim letom pa je pričela ustvarjati svoj solo projekt z naslovom “Maria Malamente”.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

* * *
Veseli bomo vaše potrditve udeležbe na elektronski naslov pr.urad.slovenci@gov.si. Udeležence obveščamo, da se bo dogodek snemal.

Več

Čas

(Torek) 17:00(GMT+01:00)

Lokacija

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Erjavčeva 15, Ljubljana

Skip to content