V soboto, 25. novembra 2023, je na Nizozemskem bil organiziran Slovenski popoldan, slovensko-nizozemsko druženje, ki ga popestrijo slovenske jedi. Vabljeni k branju prispevka, ki ga je o dogodku pripravila Metka Dijkstra-Murko.
Jesensko sobotno popoldne je bilo spet kot nalašč za slovensko-nizozemsko druženje, v turobnem vremenu se še kako prileže kaka domača dobrota. Pripravljena po receptih, ki potem mogoče prav pridejo tudi za praznike ali za pogostitev gostov, ki slovenske kuhinje še ne poznajo. Na Nizozemskem naše specialitete že leta pripravljamo na kuharskih delavnicah, ki so se po koroni po sili razmer spremenile v Slovenske popoldneve. Prostor za kuho je žal omejen, v kuhinji se sedaj najdejo samo kuharji s svojimi pomočniki. Medtem se ostali družimo ob družabnih igrah, otroci pa se po svoje zabavajo z namiznim nogometom in kreativnimi dejavnostmi po vodstvom Špele Božnar.
Tokrat so bile za obiskovalce iz različnih koncev dežele na jedilniku naslednje specialitete: bučna juha, pečenka z gobovo omako in s pečenim krompirjem, solata iz kumar, za posladek pa skutni cmoki s slivami.
Kaj pa je bilo tokrat drugače kot lani? Letos se je kuharjem pridružila tudi Ala Adamia, soproga slovenskega veleposlanika. Poleg družabnosti smo imeli uradno podelitev 1. nagrade za naš Fotografski natečaj. V imenu zmagovalca Tonija Nodelijka je njegova žena Mojca z navdušenjem prevzela darilni bon za večerjo pri zmagovalcu slovenskega ‘Masterchefa' Darku Klemnu, v njegovi restavraciji na Primorskem. Še večja nagrada pa je menda dejstvo, da bo zmagovalna fotografija krasila naslovnico naše letne kronike Lipe.
V 'pokušino' smo tokrat tudi že dobili nizozemski prevod slovenskih pravljic. Uradna predstavitev knjige bo na naši kulturni proslavi februarja prihodnje leto. Prve izvode pa smo si že zagotovili, ti bodo v teh dneh znašli v darilnih vrečah Sv. Miklavža.
Recepti bodo objavljeni v Lipi, glasniku Združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem. V prejšnjih izdajah Lipe lahko pa najdete še več preizkušenih receptov, s katerimi lahko navdušite svoje goste ali pa si olajšali domotožje. Delimo jih tudi na Facebooku, v skupini 'Slovenska kuhinja', kjer si med seboj delamo skomine rojaki iz vsega sveta. Do vsebin lahko dostopate s klikom na spodnji dve spletni povezavi.
Naša kuharska ekipa se že dogovarja o jedilniku za prihodnje leto, verjetno bo spet čas za Martinovo gos. Kaj pravite?
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu
Erjavčeva 15
1000 Ljubljana
tel: +386 1 230 80 00
fax: +386 1 230 80 17
E-pošta: urad.slovenci@gov.si
2022 © Vse pravice pridržane.